15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2020. október 21. | szerda | Orsolya nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ez volt a sláger egykor 55. - 1968-ban milliók hallgatták a dalt
Kapcsolódó Kiadványok
BanDJ: BanDJ Retro Collection - Egy este a Morrison’s-ban…
Kapcsolatok
BanDJ

Ez volt a sláger egykor 54. - 1984-ben milliók hallgatták a dalt

Ahogy a komolyzenében, úgy a könnyű műfajban is megtalálhatóak az igazán „veretes” művek. Mai retro slágerünk is ilyen, mondhatni igazi ünnepi hangulatú dal, amelyet szinte himnuszként szeret és énekel a fiatalság már 1984 óta.  

Előadója sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a rockzene berkein belül egyaránt megfordult zenekarokban, a színház deszkáin, musicalekben és rockoperákban. Varga Miklós, az összetéveszthetetlen hangú énekes hangterjedelme nem akármilyen, ahogy a szakirodalom írja: „nagy F-től háromvonalas C-ig énekel, s kb. D"-től kezdve falzett hangon”.

Kivételes orgánumát kezdetben rockzenekarokban élvezhette a közönség. 1975-től a Grog együttes, a Corpus, a Zenit, 1980-tól két évig a P. Box, s ezt követően rövid ideig a Sirokkó énekese volt. 1982-ben csatlakozott a svéd-magyar Safarihoz, amelynek 1983-ban elkészült az első albuma. Fontos mérföldkő ez hazánk poptörténelmében, ugyanis Szörényi Levente ennek hallatán választotta ki Varga Miklóst az „István a király” rockopera főszerepének énekhangjára.

Ma már tudjuk, hogy a mű és a királydombi előadás legendává vált, a siker pedig megalapozta Varga Miklós jövőjét is, aki szólókarriert kezdett és 1984-ben megalapította a Varga Miklós Bandet, majd annak feloszlása után 1994-ben a Boxer nevű formációban énekelt. Zenekarai mellett szólóénekesként is megvillantotta tehetségét, mégis legtöbb energiáját a színházba fektette és komoly darabokban történelmi személyiségeket formált meg.Talán nem véletlen, hogy István királyunk leghíresebb énekhangjának elsőszámú pophimnusza is a magasztos, ünnepélyes, „veretes” mű jelzőkkel illethető. Az „Európa” című szerzemény 1984-ben született meg Varga Miklós és Varga Mihály tollából. A dal mind a mai napig virágzik, és ha felcsendül egy retro bulin (akár a BanDJ Minimix Bónuszon), zeng a ház a közönségtől.
 

Ez volt a sláger egykor rovatunk összes részéért klikk IDE. ----- Iratkozz fel BanDJ retro hírlevelére, amin keresztül rendszeresen, további remek retro zenéket ajánlunk.

Tetszik neked az Európa? Szavazz lent!

[2010.11.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Dumps.Services - Real Dumps Shop 2020 CD/MC/bakelit [2020.10.20.]
Kotta gyűjtemény zongoristáknak kotta [2020.10.04.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Bemutatták az István, a királyt az Erkel Színházban - képes beszámoló
Gyöngyösi Levente...

Othello a Katonában - képekben
Október 9-én mutatta be a Katona József Színház Shakespeare...

Megnéztük! Neoton koncert volt a Skanzenben - képekkel
Képes beszámoló - La Mancha lovagja a Budapesti Operettszínház színpadán
Elisabeth musical - élménybeszámoló képekkel
beszámolók még