2022. augusztus 12. | péntek | Klára nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Ez egy olyan kezdeményezés, amelyet folytatni kell"
"Indiába kellett nekünk lemenni..." - Színpadon a Parno Graszt hangos-képes indiai utazása
"Nem az a fontos honnan jöttünk, hanem, hogy merre tartunk!” - Jótékonysági koncert a MÜPÁ-ban
Babel Sound Fonyódligeten
Latin őrület a Gipsy Kings-szel az Arénában
Szombaton Batta Dem Reggae Fesztivál Pécsen
Rangos díjra jelölték a Zene.hu-t - július elsején kiderül, megnyertük-e az elismerést
Kapcsolatok
Romano Drom
Fiesta
Szilvási Gipsy Folk Band
Karaván Familia
Parno Graszt
Vujicsics Együttes

Roma Összművészeti Fesztivál a Gödörben

Immár ötödik alkalommal, 2011-ben is athe sam, azaz itt vagyunk. Ez a két szó magába foglalja az egyhetes fesztivál lényegét: itt vagyunk, megmutatjuk magunkat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban, magas színvonalon, a főváros közepén, a Gödör Klubban.

A 2011. évi Athe Sam Fesztivál minden eddiginél színesebb és színvonalasabb kínálattal várja majd a látogatókat. Az idei programok a közép-kelet európai régióra összpontosítanak, ezért Macedóniából, Szerbiából és Bulgáriából érkeznek sztárfellépők a fesztivál meghívására.

Zenei program

A fesztivál Balogh Béla, aranysarkantyús cigánytáncos emlékének szentelt zenés-táncos műsorral nyílik. A műsor célja méltó módon megemlékezni Balogh Béláról. Az emlékezés kulcsszavai: a tisztelet és hódolat az ember és a kiváló táncművész előtt. A műsor a művész 20 éves munkásságát eleveníti meg, szakmai életrajza főbb állomásait bemutatva, pályatársak közreműködésével, illetve archív felvételek felhasználásával. A produkció koncepciója, hogy roma és nem roma táncművészek közösen hozzák létre az előadást, a színpadon több generáció is találkozik: régi kollegái (Vadrózsa), gyermekei és unokája, valamint fiatal profi táncosok (Honvéd Táncszínház, Budapest Táncegyüttes, Forgatós Kamara Táncegyüttes, Állami Népi Táncegyüttes).

Június 9-én a Dejan Jovanović Gipsy Band táncoltatja meg a közönséget. Dejan Jovanovic a szerbiai Obrenovacból származik, de már jó pár éve Berlinben él. Tangóharmonikájával egész Európát bejárta, a roma zene és a Balkán hangzásának egyik legjobb tolmácsolójaként tartják számon. Egy családi ünnepségen Dejanék egy görög dobossal, Dimitris Chrisitidis-szel és helyi roma zenészekkel muzsikáltak több napon át, éjjel-nappal. Itt született meg a projekt ötletete: a svadba” (lakodalom) hagyományos zenéjének és az Erdelezi (Szt. György nap) ünnep zenei hangzásának a felelevenítése, a romák életét költői szépséggel bemutató régi dalok és balladák újrafelfedezése olyan zenei formákkal ötvözve, hogy nagyvárosi klubokban is helyük legyen.

 Június 10-én a Cigányzene Királynője, Esma Redzepova és zenekara ad koncertet. Esma Redzepova Szkopjében nőtt fel. Előadói tehetsége a zene, a tánc és a színjátszás terén is nagyon korán megmutatkozott. Így figyelt rá fel Stevo Teodosievski, a híres zenész, zeneszerző, aki Belgrádba vitte - ezzel kezdődött Esma tündérmesébe illő élete.

Stevo és Esma együttese csakhamar a Balkán egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenekara lett. Turné turnét, felvétel fevételt követett, az eredmény mintegy 400 lemez és számos díj, elismerés lett. Stevo és Esma 47 árvát és utcagyereket fogadott örökbe és tanított zenére. Esma szkopjei palotaszerű lakóházát úgy alakította ki, hogy az "az emberiség otthona és a zene múzeuma" is legyen egyben, melyet majd az utókorra kíván hagyni. Esmát és zenekarát immáron 40 éve hívják Európából, Észak Amerikából és Ausztráliából mindenfelé. A 70-es években indiai turnéja során kapta a Cigányok Királynője címet.

A fesztivál különlegessége a szombati (június 11.), már hagyományosnak mondható Gálaműsor. Az idei Athe Sam Gála a roma-nem roma együttzenélés jegyében telik. Igazi sztárparádé várható, hiszen közös műsorral készült a Romano Drom és a Fiesta, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Beat Dis, a Karaván Familia és a Heaven Street Seven, a Kalyi Jag és a Vujicsics Együttes, a Parno Graszt és  a colorStar! A program idén a parkban felállított nagyszínpadon kap helyet!

Június 12-én, a fesztivál zárónapján Sofi Marinova, Bulgária és a Sunny Music sztárja kápráztatja el a budapesti közönéget. Sofi minden fesztivált és versenyt megnyert, amin csak elindult. Csalódott is lenne, mondja, ha ennél rosszabb eredménnyel végezne egy megmérettetésen. Sofi az első énekes, aki a bolgár New Folk magazintól az év énekese díj mellé egy kis szobrot is kapott. Számos elismeréssel jutalmazták: kapott díjat zenei munkásságáért. a legnépszerűbb dalért, és elnyerte a legtehetségesebb fiatal zenészeknek járó díjat is. Megnyerte a The Golden Mustang fődíját, az Erato fesztivál első helyezését pedig görög és szerb énekesek elől vitte el az Álmom című dallal.

A fesztivál további zenei programjai is sokszínűek: autentikus oláh- és beáscigány folkzenekarok, jazz, és megannyi más műfaj képviselteti magát. A szervezők elsődleges szempontja – a színvonal mellett – az volt, hogy olyan zenekarok, előadók lépjenek fel, akik a korábbi fesztiválokon nem vettek részt, illetve idei fellépésüknek valamilyen aktualitása van.

Az idei tehetségkutató felhívásra több mint 200 jelentkezés érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azt a tucatnyi fellépő csoportot-együttest, akik bemutatkozási lehetőséget kapnak a fesztivál egy hete alatt.

[2011.06.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
Otthoni játékok
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még