2022. augusztus 12. | péntek | Klára nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Magyar Dal Napja 2011

A magyar dal napja - Kiállítás nyílt Nyíregyháza rocktörténetéből 

Az elmúlt hatvan év nyíregyházi rock- és blues történelmébe enged bepillantást az a kiállítás, amelynek megnyitóját pénteken tartották a szabolcsi megyeszékhelyen. 

A magyar dal napjának "mínusz egyedik" napján, a magyar dal idei fővárosában bemutatott tárlat Farkas Tibor rádiós-lemezlovas saját gyűjteményéből származó fotókat és újságcikkeket tartalmaz, amely a negyvenes évektől a kilencvenes évekig fogja össze a Nyíregyházán alakult zenekarokat és együtteseket.

A megyei könyvtárban berendezett kiállítás egy zenetörténelmi sétára kalauzolja a látogatókat. Farkas Tibor - akit a nyíregyháziak csak Dj Schultzként, vagy "Schultz-papaként" ismernek - az MTI-nek elmondta: a tárlaton minden zenei stílusból megpróbáltak meríteni a magyar dal napjához kapcsolódóan.

Voltak ötvenes évek előtti, és államosítás utáni zenekarok, duó vagy trió felállásban koncertező együttesek, akik főleg szórakoztató zenét játszottak - tette hozzá a rádiós. A műfajok skálája igen széles: a fényképeken a korabeli big bandek, a népzenei, a táncházmozgalmi és az alternatív muzsika képviselői láthatóak. Az archív fotókon olyan - elsősorban az idősebb korosztály számára ismerős - zenekarok elevenednek meg, mint a Tip-Top együttes, a Ritmus, a Zenith zenekar, a Jónás Tibor és a Lókötők, a Psyché, a Datolya Trió, a Dongó, a Phoenix vagy a Spider.

"Harmincöt évvel ezelőtt találtam egy ösvényt egy olyan dzsungelben, ahol addig nem volt út, és ezen indultam el" - fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Koltay Gergely, a vasárnapi magyar dal napján kétórás nagykoncertet adó Kormorán együttes alapítója. Mint kifejtette, az a legfontosabb, hogy az emberek szeressék a hazájukat, a nemzetüket, a magyar dalt. A zenész megtiszteltetésnek nevezte, hogy a magyar dal napján a zene idei fővárosában, Nyíregyházán koncertezhet a Kormorán.

"Ez a visszaigazolás, hogy jól csináltuk a dolgunkat harmincöt éven keresztül, ami erőt ad a folytatáshoz" - tette hozzá Koltay Gergely.
A megnyitón a Zenith együttes egyik saját szerzeménye, a sokak által ismert és kedvelt Úgy elmennék messzire című dal is felcsendült. Munkásságának elismeréséül Szabó Tibor grafikusművész festményét vehette át Farkas Tibor, amely a rádiós-dj egykori barátját, a magyar rockzene legendás alakját, a Taurus gitárosát, "Jimi Hendrix legjobb magyar tanítványát", Radics Bélát ábrázolja. 

Még több info, programok a Magyar Dal Napja 2011-ről.

[2011.09.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még
Otthoni játékok