2023. szeptember 25. | hétfő | Eufrozina, Kende nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zene.hu romantika: Magyar szerelmes dalok A-tól-D-ig
A Tankcsapda nagy bejelentései - képekben a sajtótájékoztató
Jónás Vera Experiment a Műpában
Kapcsolatok
Amadinda
Presser Gábor

Amadinda - a világkörüli koncert egy estében a Zsolnay Fesztiválon

Nemrégiben Pécsett lépett fel a sokak által ismert és szeretett, harmadik x-es évfordulóját ünneplő Amadinda ütős együttes a Zsolnay Fesztivál ezúttal is változatos programkínálatának keretében.  A zenekar vendégül látta Presser „Pici” bácsit és Karácsony Jánost, és varázslatos hangulatot teremtettek a gyönyörűen világított Kodály teremben.

A koncerten szépszámú lelkes közönség várta bizakodóan a programot, és úgy gondolom nem csalódtak ebben a hosszú, színes, erőteljes és lelkes repertoárban.  Kis komolyzenével indítottak a fiúk, majd tértek át a „világzenei” berkekre és kaptunk ízelítőt, Zimbabwe, Uganda és más afrikai zenecsemegékből. Ezután még tovább tudták pezsdíteni a közönséget a polinéz, valamint közép-amerikai zenékkel, és a különleges hangzású - részemről sosem látott – hangszerekkel.  Fény derült a zenekar névválasztására is, és hogy ez valóban egy létező, borzasztóan izgalmas fa, ütős eszköz négy főre is akár.

A koncertre lassan, ízlésesen vezették be a vendégszereplőket, bőséges kommentárokat hallhattunk a darabok közt, némi személyes sztorizgatással.  Karácsony János vagánysága és gitárvilága még egyet lódított az amúgy is színes hanganyagon, meglepően érzelmes ének kísérettel tetézve. Presser úrtól a megszokott minőségű „hatással levést” és érzelmi telítettséget fogadtuk jó szívvel. A dúdolni való slágerekből örökzöld csokrot adott, és közönségbarát humorával már az első percben fellágyította a hallgatóságot. Volt, hogy amadindásan feldolgozva kerültek elénk a vendégek dalai, volt, hogy teret hagytak a két kiválóságnak.  Előkerültek nagy ívű szerzemények Presser Gábor és Holló Aurél tollából is. Tisztelegtünk nagy zeneszerzőknek, de azt hiszem érdemes figyelmet fordítani a magyar zenekar tagjainak – Rácz Zoltán, Holló Aurél, Váczi Zoltán, Bojtos Károly munkásságára, kutatásaira és innovációira.

 Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.

A tradíciók, kulturális alapmotívumokkal teli, hozzánk messziről érkezett szerzemények olyan szépen ötvöződtek a zenetörténeti korszakok változatosságával a koncert alatt, hogy nem volt egy előadás sem, ami a sorból kilóghatott volna. A saját és kortárs ütős művek finoman belehelyezkedtek a világkörüli és időbeli körutazásba.

Én személy szerint el voltam varázsolva a tömérdek, - egy helyen eddig ennyi ütős, zörgős, csörgős hangkeltőt nem látó- hangzástól és a szimpatikus összhangtól. A fiúk szerények voltak, kedvesek és örömmel adták nekünk ezt a majd’ két órát. Azt is megtudhattuk, hogy jönnének gyakrabban is, jól érzik itt magukat Pécsen; legyen ez legközelebb is így. 

[2014.05.16.]

Megosztom:


	<strong>Zene.hu romantika</strong>: Magyar szerelmes dalok A-tól-D-ig
Zene.hu romantika: Magyar szerelmes dalok A-tól-D-ig

Szerelmes dal lírai népköltészetünk legnagyobb,...

	A Tankcsapda nagy bejelentései - képekben a sajtótájékoztató
A Tankcsapda nagy bejelentései - képekben a sajtótájékoztató

Május 13-án vadonatúj dallal és a...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » gitáros [2023.09.22.]
gazda szolgáltatás [2023.09.21.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
SIX

Királyi vadászaton jártunk - Royal Hunt koncertbeszámoló képekkel
Szólok előre, hogy a...

Megnéztük a Triász koncertjét a Barba Negrában - képekkel
Kialakult egy ritmusa a Barba...

Megnéztük T. Danny koncertjét a Budapest Parkban (képekkel)
Ezeregy éjszaka: Debütált Geszti Péter world musicalje - képek
Holi Beach bulin jártunk a siófoki Plázson - képekben
Kowalsky meg a Vega a Parkban - képriport
beszámolók még