Alensa: 35% TopVue termékekre
2021. április 12. | hétfő | Gyula nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Szenes Iván

Teret neveznek el Szenes Ivánról? Íme a részletek

Szenes Iván éppen ma lenne 92 éves.

„Úgy szeretném meghálálni”, „Mindenkinek van egy álma”, „Kicsi gyere velem rózsát szedni”, „Nem csak a húszéveseké a világ”, „Hipp hopp jön Vuk”… Csak néhány sláger minden idők legtöbbet játszott magyar dalszerzőjétől, Szenes Ivántól. Az EMeRTon-díjas magyar író, dalszövegíró, érdemes művész a mai napon ünnepelné 92. születésnapját és mi sem lehetne számára nagyobb ajándék, minthogy Józsefváros Önkormányzata egyöntetűen támogatja a Rezső tér nyugati részének Szenes Iván térre való átnevezését, melyről szerdán fog dönteni a Fővárosi Közgyűlés.

Szenes Iván, Józsefváros díszpolgára, ikonikus lakója volt a térnek, ahol nemcsak ő élt és alkotott egész életében, de már édesapja, Szenes Andor, a ’30-as évek népszerű színpadi és slágerszerzője is itt írta dalait Kálmán Imrével és Lehár Ferenccel.

Halála óta évente tízezer látogató jön el ide, a hagyományos Szenes Iván Emlékkoncertre. A művész lányát, Szenes Andreát örömmel tölti el, hogy az előterjesztést politikától függetlenül mindenki egyöntetűen támogatta a képviselő-testületben.

Szenes Iván halálának első évfordulóján, 2011. szeptemberében a Rezső téren nagyszabású koncerttel emlékeztek a művészre, amit azóta is minden évben megrendeznek. A koncert ötletgazdája Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere volt.

„Édesapám elmenetele után meglátogatott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, hogy mondjon néhány vigasztaló szót. Leült abba a székbe, ahova leginkább Hofi Géza szokott, és egyszer csak megszólalt. Legyen Szenes Iván Emlékkoncert itt a Rezső téren, ahol a slágerek születtek.  Rögtön irigykedni kezdtem, hogy ez a fantasztikus ötlet nem nekem jutott eszembe. Ez egy világkülönlegesség, hisz sehol a világon nincs olyan koncert, amely ott tudott megvalósulni, ahol maguk a dalok születtek, a legtöbb magyar sláger itt íródott, ezen a téren. Hát így kezdődött 6 évvel ezelőtt. Már az első koncerten elhangzott az ötlet, hogy az ötödik után jó lenne, ha Szenes Iván tér lenne.  – emlékszik vissza Szenes Andrea.

A tér átnevezését olyan művészek kezdeményeztek és álltak mellé, mint Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Nagy Feró, Koós János, Aradszky László, Rakonczai Imre, Nyári Károly, Kocsis Tibor, Wolf Kati, a Szenes dalok énekesei és az emlékkoncertek fellépői, akik a következő koncertre szeptember 11-én várják a Szenes közönséget a térre.

„A Rezső tér átnevezése egy józsefvárosi újítás abban az értelemben véve, hogy ez egy funkcionális tér. A Szenes Iván tér a találkozások tere. Nem véletlen az, hogy mindenki idejött apukámhoz alkotni és hogy itt, ezekből a különleges találkozásokból született meg ezen a helyen a legtöbb magyar sláger. Kultúrtörténeti hely. Már az első emlékkoncertünkre nagyon sokan eljöttek, utána pedig még többen, 10.000 ember látogatott el a térre. Az emlékkoncertet megelőzően soha ennyi ember együtt nem volt még ezen a téren. Úgy gondolom, hogy a Szenes Iván tér a találkozások, az emberek összehozásának, az ötletek, a gondolkodás és alkotás tere. A kis téátnevezése igazán méltó és a létező legkedvesebb születésnapi ajándék édesapámnak, aki éppen ma lenne 92 éves. Minden díjnál, minden elismerésnél sokkal többet jelent ez neki, hogy ilyen sokan eljönnek hozzá ma is ide, mert annyira szerette Józsefvárost és ezt a teret az ő régi házával. Még a sírkővére is ezt tervezte felrajzoltatni. Otthonülő volt, szinte mindig itt tartózkodott, és aki akart tőle valamit, mindig ide kellett jönnie, de megérte, mert mindig jót adott az embereknek. Ha van Túlvilág, és higgyük együtt ezt, akkor én szeretném ezt a sok jót meghálálni.” – mondja Szenes Andrea.

Addig sem kell azonban nélkülöznünk a művész népszerű dallamait. Nemrég jelent meg egy CD „Merj álmodni Magyarország” címmel, mely a szerző hazájáról írt legszebb dalait tartalmazza. Szenes Andrea reméli, hogy a lemezen felcsendülő slágerek azokban is nosztalgiát ébresztenek, akik már távol élnek hazájuktól.

[2016.04.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával