2024. április 15. | hétfő | Anasztázia, Tas nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
„Á, ő, izé, egyáltalán és miegymás …” – Mágnás Miska a Vígszínházban
Képgalériák
Kabaré - Vígszínház - Margitszigeti Színház - Sally: Dobó Enikő
Kabaré - Vígszínház - Sally: Dobó Enikő
Kabaré - Vígszínház - Sally: Szilágyi Csenge
Kapcsolatok
Vígszínház

Az élet kabaré, igen... Rád is vár a Kabaré a Vígszínházban

Nincsen színház Kabaré nélkül. Mondhatnánk, ám a Vígszínház eddig megvolt nélküle. Talán tévedésből, de a teátrum egyik igazgatója sem döntött úgy, hogy Bob Fosse legendás filmjéből is ismert előadást műsorra kéne tűzni. Most ez változott. Nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színházzal közösen már bemutatták, októberben pedig a kőszínházi premiert is megtartották. A már klasszikusnak számító musicalben Seress Zoltánt, Szilágyi Csengét, Dobó Enikőt, Igó Évát, Kern Andrást és Brasch Bencét is láthatja a közönség.

Ha Kabaré, akkor talán még a nem musical kedvelők is rögtön dúdolják a Willkomment, a Moneyt vagy Sally ikonikus dalát a Cabaretet. A műnek már tetemes múltja van, így nem is csoda, hogy sokak emlékezetében megmaradt. A Kabaré (eredeti címén: Cabaret) egy 1966-ban bemutatott musical. Alapjául John Van Druten: I am a camera című színdarabja szolgált, amely Christopher Isherwood Isten veled, Berlin! (Goodbye to Berlin) című könyve alapján készült. A zenét John Kander szerezte, a szöveget Fred Ebb írta.

A történet a Weimari köztársaság idején, Berlinben játszódik, az 1930-as évek elején. A középpontban egy angol kabaré előadó, Sally Bowles, és egy amerikai író, Cliff Bradshaw kapcsolata áll, és a háttérben zajló történelmi események. Berlin igazi világváros, ahol minden megtörténhet és meg is történik. Hontalan kalandorok, a vágy, a remény és a szabadság megszállottjai adnak itt egymásnak találkozót.

Kabaré - Vígszínház - Sally: Szilágyi Csenge - klikk a fotóra

 

A város sötét szívében egy ócska lokál falatnyi színpadán estéről estére föllép a sikerre mohón áhítozó, extravagáns énekesnő, Sally Bowles (Szilágyi Csenge/Dobó Enikő), aki Amerikából vetődött ide. A véletlen sodorja őt össze az Angliából érkező fiatal, ambiciózus írójelölttel, Cliff Bradshawval (Brasch Bence), és egymásba szeretnek. A szerelem rátalál a panziótulajdonosnő Schneider kisasszonyra (Igó Éva), és örökké hű lovagjára, Schultz úrra (Kern András), a zöldség-kiskereskedőre is.

A darabot először a Broadwayn mutatták be 1966-ban, hatalmas siker lett és 11 Tony díjra jelölték, amelyből nyolcat meg is nyert. 1972-ben mutatták be a filmváltozatot Bob Fosse rendezésében, Liza Minnelli (Sally), Michael York (Brian Roberts), Helmut Griem (Maximilian "Max" von Heune) és Joel Gray (ceremóniamester) főszereplésével. A film a darabhoz hasonlóan hatalmas siker lett és 8 Oscar díjat nyert.

Kabaré - Vígszínház - Sally: DobóEnikő - klikk a fotóra

 

Fel lett hát adva a lecke Béres Attila rendezőnek. Mert át lehet-e jól adni a szenvedélyt, a szerelmet, a drámát úgy, hogy közben a történelmi hűség is megmaradjon. Jelentjük, lehet! Nem kell hozzá túlmisztifikált színpadkép, Cziegler Balázs díszlete pont azt adta, amit a Kabarétól várunk. Sőt, egy kicsit többet is, mert a díszlet tetején – egész előadás alatt – zakatoló kisvonat tökéletesen jelezte, hogy az idő fogy, a vonat egyszer tovább áll...

Ma belegondolva, hogy mi számított 1930-ban erkölcstelennek, talán csak mosolygunk rajta. Merész dolog felcsapni a lábunkat az asztalra, és még szét is tenni...? Mit lehet, vagy mit kell megtenni az előre jutásért, és hol van az a pont, amikor tényleg győznie kell a szerelemnek?

Kabaré - Vígszínház - Margitszigeti Színház - Sally: Dobó Enikő - klikk a fotóra

 

Sally Cabaret dalában minden ott van. Szilágyi Csenge hangjának volt ereje, a könnyeinek pedig mélysége. A nézőben felvetődik a kérdés, hogy most torzult el a világ, vagy már réges-rég ilyen? Ahogy a Kék Angyal mulató konferansziéja (Seress Zoltán) is néha tükröt tart elénk, hogy „Hölgyeim és uraim” most akkor tessék figyelni, olyat látunk, amit még nem... És egy kicsit biztosan mindenki beleszeret Cliffbe (Brasch Bence) is, mert őszinte és tiszta, hát nem erre vágyik minden nő? Ahogyan Schneider kisasszony (Igó Éva) is, amikor már tudja, felesleges ellenállni Schultz úrnak (Kern András).

Egy musical, ahol a sok szerelem ellenére sincs happy end. Béres Attila rendezése tökéletesen adta vissza a drámát és a fájdalmat. A Vígszínház Kabaréja megmutatja, hogy az emberi sorsok akkor is változnak, ha ők maguk nem akarják. Közben persze nagyon jó zene, látványos tánc fedi el azt, amit végig kéne gondolnunk, de nem akarjuk. Majd mindenki eldönti maga, hogy miért kell 2021-ben is egy Kabaré.

Jegyvásárlás


M.Adri

 

 

 

[2021.10.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
A Hooligans zenekar legújabb...

Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
"Mashup: A mashup is a creative...

Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
Sari Schorr az Analog Music Hall színpadán
Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Opera metal a Barba Negraban 
beszámolók még