2022. augusztus 9. | kedd | Emőd nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Játszótéri játékok
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Rhoda Scott: "... furcsa meglepetés volt számomra."

Rendkívüli bejelentéssel lepte meg rajongótáborát Rhoda Scott dzsesszorgonista, a Hammond-orgona királynője. A világsztár 2022. szeptember 11-én 18 órakor a budapesti Dohány utcai Zsinagógában koncertezik, partnere pedig egy másik zenei csillag, Dés László lesz.

Az énekesnő extra ízelítőt adott nekünk a leendő koncertről, az új albumairól. Továbbá életútjáról is nyíltan mesélt.

Az Egyesült Államokban nőttél fel, pályafutásod elején viszont Párizsba költöztél. Miért döntöttél úgy, hogy az európai jazz kultúrában maradsz?

RS: Soha nem utaztam az Egyesült Államokon kívülre, amíg ott éltem. Elárulom, hogy Bermuda volt a nagy kivétel egy eljegyzés alkalmából. Aztán amikor megérkeztem Franciaországba, hogy Mademoiselle Nadia Boulangernél tanuljak, lenyűgözött a sok különböző ország közelsége: Olaszország, Belgium, Hollandia, Spanyolország… Csodálatosnak és izgalmasnak találtam Európát. Annyi látnivaló, annyi tanulnivaló… Később találkoztam a leendő férjemmel is, ami NAGY ok volt arra, hogy
Európában maradjak. 40 évig, haláláig éltünk boldog házas életet.

Tudom, hogy az európai közönség nagyon szereti a Hammond-orgonát, de ahogy hallottam, az amerikaiak nem annyira. Szerinted ez igaz? Ha igen, tudod miért?
RS: Úgy gondolom, hogy a Hammond-orgona reputációja miatt nem tett szert sikerre az Egyesült Államokban. A munkásosztálynak, a „kékgallérosnak” a hangszere volt. A Hammond orgona az Egyesült Államok fekete templomaiból származik. Aranykorában, (1960-as évek) az orgona a jazzklubokban volt népszerű, mely a fekete közönséget szolgálta ki. Ezért a megbélyegzés… Joey DeFrancesco felbukkanásával, a fehér közönség is elkezdett felfigyelni a Hammondra. Sokan vannak manapság orgona rajongók szerte az országban, és a legtöbb jazzfesztiválon szerepel is az orgona, sőt egyes művészek különleges orgonaesteket is tartanak. Európában viszont úgy tűnik, nincs mögöttes előítélet, annak ellenére, hogy a Hammond-orgona az Egyesült Államok fekete templomaiból származik.

A magyarok egyik kedvenc orgonistája vagy. Milyen érzéseket vált ez ki belőled?
RS: Nagyon büszke vagyok arra, hogy Magyarország egyik kedvenc orgonistája lehetek.

Kik a személyes zenész hőseid? Mostanában kiket hallgatsz?
RS: Jelenleg sok Mozartot hallgatok. A járvány idején csak otthon lehettünk és sok időt töltöttem zenehallgatással, újra felfedeztem az akkori Mozart darabokat. Őszintén amikor Mozart zenéjét hallgatom, úgy tűnik mintha minden a legnagyobb rendben lenne az egész világon.  Sok chanson française-t is hallgatok (Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Jacques Brel stb.) továbbá Ella Fitzgerald és Sarah Vaughan is inspirál engem. Szeretem a gospel zenét is.  Richard Smallwood a kedvenc gospel zeneszerzőm. A fennmaradó időben jazzt hallgatok, van egy kedvencem: Jazz Goes To College Dave Brubecktől. Thad Jones, Thelonious Monk, Count Basie, mind rajta van a kedvenc lejátszási listámon. Hallgatok különböző stílusú zenéket is, amelyeket különböző jazz művészek küldtek nekem. Úgy gondolom, nagyon eklektikus ízlésem van.

Hősökről beszélünk. Szerencsések vagyunk, hogy két legendát, Téged és Dés Lászlót együtt láthatunk a színpadon 2022. szeptember 11-én Budapesten. Mesélnél többet közös történelmetekről?
RS: Közös történelmünk a zene. Amúgy még nem találkoztam vele személyesen, de kölcsönösen nagyra becsüljük és elismerjük egymást. Videókonferencián keresztül készülünk a közelgő koncertre.

Mondanál többet erről a nagyszerű eseményről, mit fogunk látni és hallani?
RS: Nem tudom leírni ezt az eseményt, mert ez egy kaland lesz, maga az izgalom, a felfedezés és ebben rejlik az érdeke.

Mesélnél kérlek a 2 új albumodról nekünk?
RS: Az egyik a koronavírus korlátozása előtt jelent meg, a másik pedig közvetlenül a "normális állapot" bejelentése után. Az előbbi a „Movin’ Blues”, amin az orgona és a dob van megszólaltatva. A dobos Thomas Derouineau, aki majd jön Budapestre velem szeptemberben. A második CD a Rhoda Scott Lady All Stars címet viseli, egy CD a kizárólag hölgyekből álló csoportommal, ahol nyolc nő zenél együtt. Fantasztikus fogadtatásban részesültünk Franciaországban, és jelenleg is játszunk az összes nagy jazz fesztiválon is.

Körülbelül 30 albumod van, mindegyik fantasztikus. Mondd el, melyek a személyes kedvenceid, ha egy új rajongó el szeretné kezdeni hallgatni és megszeretni a zenédet!
RS: Mondanom sem kell, a két legutóbbi album nagy kedvenceim, de van néhány, amit nagyon szeretek a múltból is, mint például a „Live At The Olympia” dupla album vagy a Thad Jones-Mel Lewis big band-del készült album. A három albumból álló album is nagy kedvenc a legszebb standardokkal, Ballads 1., 2. és 3.

Két mesterdiplomád van, és ahogy hallottam az első szakdolgozatodnak is voltak magyar vonatkozásai. Miért volt olyan vonzó egy amerikai diák számára, hogy Bartókról és Kodályról kutasson?
RS: Érdekeltek a gyerekek zenetanítási módszerei. Felfedeztem a Kodály-módszert, ami annyira érdekelt, hogy úgy határoztam, megírom a szakdolgozatomat Kodályról és a tanításáról, és később úgy döntöttem, hogy elmegyek az esztergomi Kodály Iskolába is. A második diplomamunkámat a jazznek szenteltem Lou Bennett orgonaművésszel, aki előttem jött Franciaországba, és vezette be a Hammond-orgonát a jazz világába.

Örülünk, hogy sokat tudsz a magyar zenéről, és magyar legendákkal van együttműködésed. Mivel töltöd a szabadidődet, amikor Magyarországon tartózkodsz?

RS: Imádok Budapesten kijárni és megkóstolni a kiváló süteményeket. Az almás rétes a kedvencem. Szeretek magyaros ételeket is enni, mint a csirkepaprikást, fogast,.továbbá édes tészta desszertként?! Igazán furcsa meglepetés volt számomra.
Amit még megemlítenék,hogy nagyon szeretek misére járni, talán legjobban a gyönyörű Mátyás templomba.

Visszatérve a koncertre, majd mezítláb láthatunk ismét játszani?
RS: MINDIG mezítláb játszom. így vagyok boldog és ezáltal az orgona is.

Szerző: Csengery-Lengyel Tímea

[2022.08.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával