2023. szeptember 26. | kedd | Jusztina nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Juronics Tamás rendezi meg az Ezeregy éjszakát a Dóm téren
Nézz bele az Ezeregy éjszaka próbafolyamatába!
Varázslat a Nagyszínházban - Szegeden folytatódnak az Ezeregy éjszaka próbái
Képgalériák
Ezeregy éjszaka
Kapcsolatok
Szegedi Szabadtéri Színpad

Ezeregy éjszaka: Debütált Geszti Péter world musicalje - képek

Új magyar musical mutatkozott be az idei Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. Az Ezeregy éjszaka Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István world musicalje, melyet Juronics Tamás rendezett. A főbb szerepekben Trokán Nóra, Bányai Kelemen Barna, Tasnádi Bence, Márkus Luca, Stohl András és Mészáros Máté látható.

Mindig hatalmas várakozás az alkotók és a néző részéről is, amikor valami vadonatúj kerül a színpadra. A szegedi Dóm téren augusztus közepén a világhírű keleti mesegyűjtemény történetei keltek életre. Az Ezeregy éjszaka hosszas műhelymunka eredményeként született meg. A dalszövegíró Geszti Péter, a zeneszerző Monori András, valamint szövegkönyvért felelős Tasnádi István személye garancia volt arra, hogy valami különlegesnek lehetünk tanúi.

A musical a világhírű, csaknem kétezer éves történetfolyam legizgalmasabb arab, perzsa, indiai és kínai elemeiből építkezik. Kerettörténetében Sahriár király (Bányai Kelemen Barna) szerelmi bánattól szenved, míg elé nem vezetik a rabnő Seherezádét (Trokán Nóra), aki – hogy életét mentse – példázatos történetbe kezd. Ebben megelevenednek a mesés kelet legendás figurái, Harún (Tasnádi Bence), a naiv királyfi, Jázmin (Bori Réka), a meseszép hercegnő, Ali (Márkus Luca), az agyafúrt tolvaj, a gonosz Dzsáfár (Stohl András) és természetesen a nagydumás Dzsinn (Mészáros Máté).

Ezeregy éjszaka képekben - klikk a fotóra


A rendező és egyben koreográfus, Juronics Tamás esetében már gondolhatnánk, hogy nincs számára kihívás, de egy igazi művész mindenben megtalálja a lehetőséget. Az Ezeregy éjszaka a Kossuth-díjas művésznek is új perspektívákat adott, abban mindenképp, hogy a Dóm tér hatalmas színpadát kellett megtöltenie élettel. Sikerült! Ebben nagy segítsége volt Bujdosó Nóra, aki a jelmezekért, a díszletért és az animációért volt felelős. Már az előadás első pár percében megvolt az érzés, hogy „ez a látvány nagyon rendben van”. Gyönyörű volt a színpadkép, a ruhák, minden a helyén, mint egy tökéletes megalkotott Disney-film.

A sokszor drámai, olykor vicces pillanatokat tartalmazó szerelmi történet zenéjéből a világzenei motívumok sem hiányoztak, így valóban jogos a world musical kifejezés. Nálam a „dallamtapadás” ezúttal elmaradt, de a csillogás mindent felülírt. Az Ezeregy éjszaka története szórakoztat, de kicsit el is gondolkoztat. A szerelem tényleg legyőz mindent? Manapság, amikor az „igazi értékekről” celebek győzködnek, akik többnyire bort isznak és vizet prédikálnak, akkor jó kapni egy ilyen extra dózist. Talán higgyünk még a mesékben és főleg a szeretet erejében.

Aki a szegedi előadásokról idén lemaradt, az se szomorkodjon, jövőre is látható lesz az előadás. Illetve a tervek szerint novembertől a Pesti Magyar Színház tűzi műsorára.

M. Adri
Fotó: Petró Adri

[2023.08.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » gitáros [2023.09.22.]
gazda szolgáltatás [2023.09.21.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Királyi vadászaton jártunk - Royal Hunt koncertbeszámoló képekkel
Szólok előre, hogy a...

Szimfonikus metal éjszaka a Barba Negrában
Újabb mini fesztiválon vehettünk részt a Barba...

Megnéztük a Triász koncertjét a Barba Negrában - képekkel
Megnéztük T. Danny koncertjét a Budapest Parkban (képekkel)
Holi Beach bulin jártunk a siófoki Plázson - képekben
beszámolók még