2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Póker - egy őszinte hang megszólal
Mély Torok
Legenda született - Cserháti Zsuzsa-emlékkoncertek
Majsai Gábor: Ez még nem Amerika, de azért igyekszünk
Legendákat kelt életre Majsai Gábor
Kapcsolódó Kiadványok
Majsai Gábor: Swing, swing, swing
Kapcsolatok
Majsai Gábor
Legnépszerűbb csengőhangok

Majsai Gábor: Éljen a rock, a swing, a zene!

Majsai Gáborral Abaházy Csaba beszélgetett a Danubius Rádió Hajrá MagyaRock! c. műsorában. Aki esetleg nem hallotta volna, íme:

– Szervusz Gábor! Megint hoztál egy lemezt, amire te magad azt mondtad, hogy talán újból sikerült olyan stílust választanod, ami esetleg nem olyan népszerű vagy ismert, én mégis azt gondolom, amióta Robbie Williams énekelt egy swing lemezt, nem lehet azt mondani erre a stílusra, hogy nem érdekli az embereket. Te most csináltál egy lemezt Swing swing swing címmel, így aztán sejthető, hogy a lemezen található dalok milyen stílusban születtek.
– Hát igen. Nem heavy metal :) pedig azt is szeretem. Ez már egy nagyon régi vágyam volt, csak nem jött el a megfelelő idő, nem úgy álltak a csillagok, mert ez egy teljesen élőzenei album 22 tagú big band zenekarral, Szalóky Béla vezetésével ...

– Tehát ez nem egy egyszerű műfaj, ha jól értelek, csak úgy nem lehet összedobni, otthon, a számítógépen, igaz?
– Pontosan. Külön meg kell hangszerelni a dalokat, próbálni kell rá, tehát nem úgy készül, hogy megnyomunk egy gombot a számítógépen.

– Írattál új dalokat, vagy standardeket dolgoztatok fel?
– Ezek a 30-as, 40-es, 50-es évek világslágerei voltak, egyetlenegy saját számom van rajta, amelynek Heilig Gabi írta a szövegét, ő egyébként még egy dalhoz írt magyar szöveget, a többit pedig jórészt Toldi Tamás írta, vagyis általában új magyar szövegekkel hangzanak el a dalok.

– Csak magyarul énekelsz a lemezen?
– Nos, egy dal engedélyei mind a mai napig nem érkeztek meg a külföldi jogtulajdonostól, így azt angolul újra fel kellett énekelnem, de a többi magyarul szólal meg.

– Magyarul is jól szól a swing? Könnyen lehet énekelni?
– Nyilvánvaló, hogy egy egészen sajátos világ lesz belőle magyarul. Ha ezt meghallgatják Amerikában (kiküldtem egyébként pár CD-t oda is), egész biztos, hogy „funny” lesz nekik, már úgy értem, olyasmi, mint ha mi mondjuk szlovákul hallgatnánk a Beatles-számokat.

– Neked könnyű volt ezeket a dalokat énekelni? Gondolom, már ismerted-énekelted őket eredetiben is.
– Egy-kettővel azért adódott problémám, hogy hova tegyem a hangsúlyait, ami a swing stílusából, lüktetéséből adódik. A 2-4-es hangsúlyok, elcsúszások az angol nyelvre jönnek ki jól, de ettől függetlenül úgy érzem, magyarul is jól sikerültek a nóták. Persze a jó magyar szövegírók igen fontosak.

– Meg egy jó énekes is! Mondjuk ki!
– Köszönöm szépen :) Pl. itt van rögtön a kezdő nóta, az „Arccal a falnak, kezeket fel”, ami angolul a „Bad bad Leroy Brown” címet viseli, és egy nagyon rossz fiúról szól. Heilig Gabi új magyar szövege azonban inkább a mai magyar helyzetet tükrözi, ami a rosszfiúkat illeti, inkább erről az életérzésről szól finom humorral.

– Ha már így belementünk abba, hogy milyen műfaj is a swing előadói szempontból, érdekelne, milyen a közönség szempontjából, hiszen a swing Amerikából jön, ott „őshonos”, valódi kultusza, közönsége ott van mind a mai napig. Van-e neki közönsége itthon? Van-e létjogosultsága manapság egy ilyen lemeznek Magyarországon?
– Szerintem elég sok ember hallgat ilyen zenét, ráadásul ez a fajta big band album férfi énekessel Magyarországon talán az első. Az, hogy magyarul énekelek rajta, szintén olyan kuriózum, amire nem volt még példa. Mondjuk 10 ével ezelőtt megcsinálni ezt a lemezt itthon talán teljesen értelmetlen lett volna, de mostanában úgy érzem, jövünk kifelé ebből a komputerkorszakból (bár kétségkívül még a következő évtizedeken is nyomokat hagy majd a komputerstílus), hálistennek sokak szemében az élő zene, a nagyzenekar újból igazi értéknek, különlegességnek számít.

– Gábor, igazán nem akarok a zsebedben túrkálni, de pont azért, mert nagyzenekar, mert ezt nem lehet playbackről nyomni, otthon összeeszkábálni, azt gondolom, ez egy nagyon drága produkció kell hogy legyen... vagy pedig jó barátaid a zenészek 
– Is-is... de tény, hogy nem olcsó.

– Ez viszont meghatározza, hogy hol tudsz kiállni színpadokra, valószínűleg nem a sörfesztiválok színpadain lépsz fel.
– Igen, inkább bálokon, elit klubokban van erre kereslet, céges rendezvényeken. Persze biztos, ami biztos, van egy kisebb zenekarom is, a Majsai Swing Band, amellyel ugyanebben a stílusban játszunk kisebb helyeken, praktikusan más hangszerelésben, de igyekszünk hasonló atmoszférát teremteni. Természetesen a nagyzenekar megszólalásával ez nem vetekedhet, mivel az egész egyszerűen felemelő tud lenni, no és színpadi látványnak sem utolsó!

– Készülsz-e bemutatni a nagyközönségnek ezt a stílust önálló koncerttel?
– Készülök rá, de egyelőre annak örülök, hogy a hosszú munkafolyamat után (nyáron kezdtünk hozzá a felvételekhez, de már a tavasz óta folytak az engedélyezési eljárások a kiadói jogok tekintetében) végre tető alá tudtuk hozni az albumot, így most a CD promócióján dolgozunk gőzerővel.
– A nekem dedikált példányra azt írtad: „Csabának sok-sok szeretettel! Éljen a rock, a swing, a zene!”, és ahhoz, hogy ez mindenki számára érthető legyen, kívánom, hogy sokan hallgassák szeretettel Swing, swing, swing cmű új albumodat, amelyhez sok sikert kívánok. – Köszönöm szépen.

lejegyezte: MK

[2007.10.29.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
alra 2007.11.08. 13:22 • [2]
Kedves Művész Úr!
Örülök a sok interjúnak, már többször láttam és hallottam mostanában a lemez kapcsán, egyre jobbak a kérdezők is és jók a csattanók. Csak így tovább!
schmidthoffer 2007.10.30. 22:20 • [1]
...És tényleg éljen!! A megszokott színvonalú, kellemes interjú, és annál is jobban szóló CD - amit volt szerencsém már meghallgatni! Szeretnék gratulálni hozzá. Nem mindennapi vállalkozás lehetett ezt összehozni, és gondolom, nem kevés buktatóval járt. Jó azt látni, hogy mégis összejött - mert valahogy az az érzésem (és az interjú is abban erősít meg) hogy manapság azt is nehéz elérni, hogy egyáltalán eljusson a közönséghez a jó zene. Szerencsére vannak még azért megfelelő fórumai (mint ez is itt :)) Művész Úr! Nagyon nagyon sok sikert és további kitartást kívánok!! Egy régi tisztelője!

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még