2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Póker - a komoly könnyűzene
Póker - egy őszinte hang megszólal
Látod, mégis belevágtam!
Amikor szétszakad a színpad
Randevú Majsai Gáborral
Kapcsolódó Kiadványok
Majsai Gábor: Póker
Kapcsolatok
Majsai Gábor
Kapcsolódó események
Majsai Gábor: Póker lemezbemutató party
[2006. április 12.
szerda 14:00]

Mély Torok

Meghallgattuk Majsai Gábor: Póker című albumát

A hazai pop-közhelyszótárban Majsai neve mellett egyetlen bejegyzést találunk. „A magyar Tom Jones". Bár az előadó kulturális terének meghatározásához kétségtelenül hozzátartozik a szőrös mellkasú egykori bányász életműve, a képlet ennyire mégsem egyszerű.

Majsai Gábor első profi zenekara a funky, soul ihletettségű Wastaps nevű formáció volt, valamikor a 70-e évek közepén. Később az Europa Groupban, Cserháti Zsuzsával már olyan világsztárok előtt lépnek fel mint a Four Tops, James Brown, vagy a Modern Talking. 1989-ben Závodi Jánossal megalakítja a Cream Emlékzenekar, majd Muck Ferenccel eddigi legsikeresebb formációját a Besenyő Blues Bandet. A csapat ’92-ben EMERTON díjat kap, ’93-ban a „Szivatódal” című felvételért pedig ők vihetik haza a Pop Rock Fesztivál első díját. Egy sikeres szólóalbum (Barátom Jones) után, enged minden televíziós vetélkedők fő ideológusának, Vágó István megkeresésére beszáll a Favágók zenekarba. A Heilig Gábor, Gallai Péter, Látó János, Makrai Pál, Vágó István, Majsai ősszállítású hobbycsapat eddig szerencsére csupán két albummal büntetett. (Tanulságképen álljon itt a két lemez címe: Első reccsenet, Második reccsenet) Értjük ugye… 2003-ban közreműködik a Leonard Cohen tiszteletére készült tribute albumon. Aktuális „Póker” című munkája három év szünet után, idén februárban került a boltok polcaira.

Majsaira saját bevallása szerint egyként hatott Ray Charles rhythm and bluesa, James Brown funkja, Joe Cocker bluesban és soulban fogant popja, a Blood Sweat and Tears jazz rockja és a Tower of Power. A nagy kedvencek további listáján a jazz felől Miles Davist, Count Basiet, Al Jarreaut, a pop oldaláról Michael Boltont, a rock ’n’ roll területéről Brian Setzert a rock vonalból pedig David Lee Roth-t és az AC/DC-t említi. Impozáns névsor. Korrekt izlés.

A közel egy éven át készült lemezen kivétel nélkül saját számokat hallhatunk. Czomba Imre zenéje, Toldi Tamás és Bornai Tibor szövegei jól állnak Majsainak. Tökéletes együttállás, profi, főként funkyban, bluesban, soulban gyökerező hangszerelés. Az albumra számos kiváló muzsikust sikerült rekrutálni. Czomba Imre (billentyűs hangszerek) mellett a fúvósszekcióban itt találjuk Csepregi Gyulát (szoprán szaxofon) és Majtényi Csillát (baritonszaxofon). A basszusért Baranyi Gergő, a gitárokért az Eddás Alapi István, Kiss Zoltán és Pálinkás Gergő felel. A vokalisták Fehér Adrienne, Jónás Andrea, Sztankovics Kati és Toldi Tamás. Gábor a szólóének mellett a trombitát és a szájharmonikát vállalta be.

Az album a vicces intró után rögtön dögös funkyval indít. A lüktető „Rázd velem” fúvós megoldásai hallatán önkéntelenül Charlie szólóalbumai jutnak eszünkbe. Közös kedvencek ugye… és itt álljunk meg egy pillanatra. Bár az album kétségtelenül profi zenei megközelítéseket hoz, de steril, túlságosan egysíkú, túl sok az idézet, kevés az önálló ötlet. Az egész lemezen egy sosem volt életérzés prémium popja süt át. A „Rázd velem, tartson ki reggelig a mámor” feelingje egy albumon egyszer tökéletesen elég, 40 percen át azonban fárasztó tud lenni. „Jöhet a zápor” - a 40-es férfiak hiteles tolmácsolásában előadott, kertvárosi luxus funk. „Belőled sosem elég” - mintha Hendrix Crosstown Traffic-jának szétfunkyzott változatát hallgatnánk. „Ne kérdezd, miért van így” igazi rockballada. „Napfény és éden” - karibi érzés, szamba, bossa nova, érezzük jól magunkat! „Napfényes élet földi mennyország, koktélok várnak, tüzes éjszakák!” A címadó „Póker” soul hatásokkal telepakolt lassú funk. Csillogó kaszinó blues. A lüktető grooveon megszólaló, szoprán szaxofonnal nyitó „Két hosszú év” laza funkja után ismét egy rockos felvételt kapunk. Az „Indul a show” az aktuális médiahisztériára reagál. A kultnóta „Szivatódal” 2006-os remixe után még egy track. Az INXS Suicide Blond-jának szájharmónika témáját idéző „Játék volt” precíz fúvóskórussal megszólaló igazi albumzáró utazós beindulás.

Majsai „Póker” című új albuma, a hazai „Tökéletes Helyettes”, dögös bulizene. Benne van minden, ami egy perfekt produkcióhoz szükséges, a rock ’n’ roll tartományaiban azonban értelmezhetetlen.

Radics Gábor

[2006.04.02.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Beta 2006.04.05. 15:17 • [6]
Mi van Majsai rajongók/ellenzők! Ennyire nem fórumoztok? Sokkal jobban kellene figyelni a megjelenésekre. Most, hogy végre megjelent ez a régen várt hang, ki lehetne fejteni a véleményeket. Hiányolom, hogy nem mindenki erről beszél.
Peca Néni 2006.04.05. 01:40 • [5]
Kedves Radics Gábor!
Kigyelmed egész egyszerűen nem ért a kritikához, és a zenéhez se nagyon.
Amit írt Majsai Pajtás CD-jéről, az egyszerűen SZAMÁRSÁG!
Üdv:
Peca Néni, aki már Joe Cocker gyermekkorában is jó zenéket hallgatott.
Beta 2006.04.03. 14:12 • [4]
Hello schmidthoffer! Most látom csak, hogy egyet gondoltunk, miközben én írtam, azalatt te is beírtál. Igazad van. Én is úgy gondolom, hogy inkább kevés, hamar lejár a lemez, én is még szívesen hallgatnám tovább.
Előzmény: schmidthoffer • 2006.04.03. 14:02 • [2] • Előzménykövetés 
Beta 2006.04.03. 14:06 • [3]
Nem értem kedves Radics Gábor! Mintha nem értékelné a helyén Majsait! Talán rock lemezként kínálják az új albumot? Akkor meg mi a gond? Végre egy élvezhető, dallamos lemez egy kitűnő hanggal. A mai ízlés szerint nyomatott rapülők sem tudnak mindenkit kielégíteni. Meg kellene próbálni, hogy ha a rádiók, TV-k többet játszanák - keresnék-e jobban? Mert csak ezen múlik. Vagy úgy gondolja, hogy egy ilyen leányálom külső és hang nem lenne újra és újra siker? Komoly, igényes, jól megkomponált lemez. Nem kell feltétlenül besorolni az Ön regisztrációjába. Hagyni kell szabadon érvényesülni, majd meglátjuk kinek mennyire tetszik. Beta
schmidthoffer 2006.04.03. 14:02 • [2]
Én is úgy gondolom, hogy aki a lemezkritikát írta, az nem nagyon figyelt oda a lemezre úgy egészében. Mi az, hogy "kertvárosi" meg "steril"?? Miért ugyanaz a feelingje a lassú rockballadának meg a karibi érzésnek?? ami mellesleg egy abszolút groteszk nóta. Mitől "unalmas" egy ekkora formátumú hangot hallgatni?? Szerintem inkább túl rövid a lemez, mert én még hallgatnám egy kicsit :-) Az a baj, hogy a kritika írója egészen mást írt volna, ha ugyanez a lemez nem magyarul, hanem angolul szólalna meg... Akkor talán jobban oda tudott volna figyelni a zeneiségére. így azonban nem tudott megszabadulni azoktól a kliséktől, amelyeket egy kritikaíró Magyarországon óhatatlanul magához vesz, amikor eszement profi produkcióval találkozik: hirtelen elkezd feszengeni, mert nincs hozzászokva ilyen fokú profizmushoz... Na, ez legyen a legnagyobb baja a Majsainak :-))))

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még