2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Művészetek Palotája (MÜPA)
Földes Tamás
Dolhai Attila
Nagy Sándor
Palya Bea
Malek Andrea
Behumi Dorottya
Kozma Orsi
Váczi Eszter
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Táncdalfesztivál! Táncdalfesztivál?
[2008. február 22.
péntek 20:00]

Újra Táncdalfesztivál! - kicsit másként

Hogyan szólalhat meg egy fesztiválsláger másként? – Mindez kiderül, ha ellátogatunk a Művészetek Palotájába február 22-én. A „Táncdalfesztivál! Táncdalfesztivál?” elnevezésű koncerten a népszerű dalokat többek közt Dolhai Attila, Földes Tamás, Malek Andrea, Palya Bea és Nagy Sándor előadásában élvezheti a közönség.

A Táncdalfesztiválokról elsőként a nosztalgia jut eszünkbe, holott  ezek a rendezvények a maguk idején a magyar könnyűzenei élet megújítását is szolgálták. Épp ezért érdemes megközelíteni őket úgy, hogy a nosztalgia mellett az újító szándék is hangsúlyt kapjon. Ennek okán született meg  a Nemzeti Hangversenyterem február 22-ei koncertjének ötlete.

A fesztivál előtt

A Táncdalfesztiválok elődje, a Ki mit tud? az „állami tehetségkutatás” fórumaként jött létre. A versenyzők több kategóriában indultak, melyek közül az egyik a tánczene volt. Az énekesek a kor szellemének és a könnyűzenei hagyományoknak megfelelő slágerekkel próbálták lenyűgözni a zsűrit - jórészt humoros kuplé-szerűségeket vagy szívhez szóló balladákat adtak elő. A jelentkezők visszafogott eleganciával énekelték a dallam-centrikus tánczenéket, s közben versmondók, humoristák és népdalénekesek is felléptek.

Popsztárok születése

Az 1966-os Táncdalfesztivál újítást hozott. Ez már teljes egészében könnyűzenei rendezvény volt, s hosszú koncertsorozatként jelentkezett a tévé hőskorának műsorszerkezetében. Az ötvenes évek nagy sztárjai mellett az igazi szenzációt az újak jelentették, akik számára a verseny kiugrási lehetőségnek számított. Az énekesek nem csak a hangjuk, hanem a külsejük tekintetében is megmérkőztek egymással - az image tehát nagyon is nagy hangsúlyt kapott. A színpadon merész hangszerelések, szokatlan öltözékek, új, zabolátlanabb énekstílus képviselői és a hagyományos, jól bevált nagyságok váltották egymást. Útjára indult a stílusteremtés - itt már maguk az előadók voltak a főszereplők.

A második seregszemlét már tizenegy ország televíziói vetítették. Az énekeseket egész Közép- és Kelet-Európában megismerték, s bár a vasfüggönyön nem törhettek át, ennek ellenére a térség első valódi popsztárjaivá váltak. Megjelent egy új generáció a popzenében, akiket akkoriban beat nemzedéknek hívtak. Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta, Aradszky László, az Illés, Kovács József, Toldy Mária, Dobos Attila… és még sorolhatnánk azokat az előadókat, akik egyik pillanatról a másikra egy ország kedvenceivé váltak.

A közönség táborokra oszlott attól függően, hogy kihez melyik előadó állt a legközelebb – mindenesetre a közvetítés odaszegezte a képernyő elé a magyarok apraja-nagyját. A Táncdalfesztivál hat egymást követő éven át szórakoztatta a televízió nézőit, ám az igazi hőskorát a hatvanas évek első négy adása jelentette. Az 1981-ben újra megrendezett verseny ismét nagy szenzációt keltett – igaz, közben más elnevezéssel indult számos hasonló seregszemle is.

Fesztiválslágerek új ruhában

A Táncdalfesztivál hőskorára jellemző frissesség, a meghökkentő újszerűség persze ma már inkább nosztalgiát jelent, függetlenül attól, hogy a dalok nagy része még mindig nagy népszerűségnek örvend, s előadóik egyike-másika jelenleg is fontos szereplője a könnyűzenének. Mégis, ha az eredeti formájukban hangzanak fel az akkori nagy slágerek, egy kellemes, múltidéző házibuli jut eszünkbe leginkább. A Művészetek Palotájában viszont egy olyan újdonságnak számító rendezvényre kerül sor február 22-én, ahol a résztvevők egészen más élményekkel gazdagodhatnak a régi slágerek hallatán.

A Táncdalfesztivál! Táncdalfesztivál? elnevezésű koncertnek pont az adja a különlegességét, hogy a közismert dalok új köntösbe öltöztetve csendülnek fel - Böhm György rendezőnek a legfőbb célja ugyanis éppen az volt, hogy ne csak egy múltbéli emlékeket felelevenítő rendezvényt hozzon létre, hanem követve a Táncdalfesztiválok eredeti szellemiségét, az új zenei hangzások és a szokatlan interpretációk felvonultatásáról szóljon az esemény.

A Táncdalfesztivál! Táncdalfesztivál? elnevezésű koncert középpontjában az említettek mellett a különböző stílusok és műfajok harmóniája áll - az egykori keringő blues-ként szólal meg, a könnyed táncdal jazz-motívummá alakul és modern rock-dal születik a könnyes sanzonból.  A jól ismert slágereket olyan művészek adják elő, mint Malek Andrea, Palya Bea, Szolnoki Apollónia, Behumi Dóri-Kozma Orsi-Váczi Eszter, Dolhai Attila, Földes Tamás, Nagy Sándor és az Unicum Laude. 

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben felcsendül többek közt Mary Zsuzsi: Mama, Szécsi Pál: Csak egy tánc volt, Zalatnay Sarolta: Hol jár az eszem, Kovács Kati: Nem leszek a játékszered, Zorán: Fehér sziklák, illetve Koncz Zsuzsa: Színes ceruzák című dala. Akik részt vesznek ezen a merőben új és páratlan élményt ígérő koncerten, számítsanak rá, hogy egyik alkotás sem szerepel egy az egyben a repertoárban, hisz átfogalmazza mindaz, ami az elmúlt negyven évben történt velünk és a zenével.

- Művészetek Palotája / Pogonyi -

[2008.02.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még