2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A FreshFabrik hivatalos oldala
Kapcsolódó cikkek
Mivel ünnepel a 15 éves Fresh Fabrik zenekar?
A FreshFabrik Angliába megy
A régi felállásban jön a FreshFabrik
Kapcsolódó Kiadványok
FreshFabrik: Finest
Kapcsolatok
FreshFabrik
Mangod INC
Reflected
Kovács Levente
Szabó András
Petőfi Rendezvényközpont (PeCsa)
Barabás Béla
Oláh Szabolcs (Kju-Vox)
Rammstein
AC/DC
Kapcsolódó események
Fresh Fabrik
[2008. március 29.
szombat este]

Freshfabrik: Mindig van mire fogni a csalást és lehúzást

A dallamos, modern metálban utazó FreshFabrik nevét mára Európa-szerte ismerik. Az Arany Zsiráf díjas zenekar idén ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját. Ez idő alatt mintegy öt nagylemezt és egy koncertalbumot adtak ki, harminc válogatás albumon szerepelnek, de több film betétdalát is a csapat szerezte

Napjaink egyik legjelentősebb és töretlen népszerűséggel bíró rock formációja négyszer játszott a Sziget Nagyszínpadán, de fellépett az AC/DC vagy a Rammstein élőzenekaraként is. Tizennégy országos és megannyi európai turnén vettek részt.

- Tizenöt év, öt nagylemez és egy koncert album, Arany Zsiráf díj 2001-ben, jó néhány film betétdal és tizenkét slágerlistás videó klip idehaza és külföldön. Jó pár európai turné, egy két hónapos ausztrál lemezbemutató körrel kiegészítve, mintegy tizennégy hazai országos koncert körút, összességében több mint ezer fellépéssel a zenekar háta mögött. Ausztrál, holland, belga, brit, olasz és cseh lemezmegjelenés, több mint harminc válogatás albumon való részvétel, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ez az összes rovátka a FreshFabrik név után van húzva – összegezte az elmúlt tizenöt évet Kovács Levente, a ’Fabrik basszusgitárosa.

Március 29-én mindenki együtt ünnepelhet a FreshFabrikkal, hiszen a Petőfi Csarnokban nagyszabású koncertre készülnek a fiúk. Mindezt olyan zenekarok társaságában teszik, mint a Mangod Inc, a Shell Beach és a Reflected.

Az évek során mintegy negyven tagot felvonultató „zenei alkotó műhely” ezen a jeles napon ismét köreiben tudhatja azokat a fontosabb személyeket, akik méltán öregbítették a zenekar hírnevét. A két alapító – Kovács Levente és Szabó András – társaságában sokak mellett Vörös András, Horvát István /PITYESZ/, Somlai Tamás, Schram Dávid, Keszei Krisztián, Barabás Béla, Oláh Szabolcs és Koncz Mátyás élesztik újjá a sajátos FF életérzést.

- A negyven tagra nem vagyunk büszkék, bár tizenöt éves zenekaroknál, bármennyire furcsán hangzik, ez nem ritkaság. Különösen akkor, ha olyan bandáról beszélünk, aki soha nem ismételte magát, s folyamatosan a megújulásra törekedett. Hogy mit értünk el? Relatív! Ahhoz képest, hogy soha senkitől önzetlenül segítséget nem kaptunk, úgy tényleg sok mindent – válaszolta Levi kérdésünkre.

A basszeros hozzátette, a Pecsás buli különlegessége az, hogy valóban egyszeri alkalomról van szó. Tehát akit érdekel a zenekar vagy az, amit képviselt akkoriban, az most megnézheti még utoljára. Az alapító garantálja mindenkinek, hogy semmilyen megújulás nem lesz (mint ahogyan ez sokaknál előfordult már – a szerk.) és ezt a zenekart soha többet így nem lehet látni.

Válogatásalbum, visszajelzés nélkül?

A 2008-as év nyitányaként Finest címmel egy „felturbózott best of” albumot is kiadott a zenekar, a Warner/Magneoton kiadó gondozásában. A dalok egy része ismerősen csenghet a rajongók számára, ám a régebbi slágereket is megpróbálták korszerűbb hangzásba átdolgozni, zenei világuk leglényegesebb elemeit bemutatni.

A lemez különlegessége, hogy néhány olyan szám is szerepel rajta, amelyet még sehol sem hallhatott a közönség. Ilyen például a „Life is Passing By”, amely a legújabb és egyben legelső Road Movie klipje a zenekarnak. Ez a tavalyi - olaszországi és angliai lemezbemutató - koncertturnékon keresztül nyújt betekintést a FreshFabrik aktuális mindennapjaiba.

- Ma kaptam egy érdekes információt a kiadótól. Úgy tűnik, hogy az egy hete boltokba került lemez, reklám nélkül, első legyártott adagja, előjegyzésben elfogyott – válaszolta Kovács Levente az album fogyását fitogtató kérdésünkre. Pedig a ’Fabrik sokszor fel sem került a Mahasz listára, még akkor sem, amikor bőven benne lehettek volna a Top 10-ben is.

Kimaradnak a fesztiválok?

Szerinte a Freshfabrik zenéjét a koncertek kellene hogy eladják. Fellépni viszont nem járnak sokat, mert – ahogyan a basszusgitáros fogalmazott - a zenekar irreálisan drága és a szervezők irreálisan lusták és pénzéhesek, tisztelet a kivételnek persze.

- Nem hiszünk a zenében működő, "kereslet- kínálat" relációban. Se pro, se kontra, mert amikor rengetegen voltak, akkor is elcsalták a pénzünket, akkor sem számított, a kereslet-kínálat. Most hogy újra elkezdtük, egy kis szünet után, ezen elv alapján sokan nem akarják kifizetni a zenekart. Mindig van mire fogni a csalást és lehúzást – adott hangot elkeseredettségének Levente.

- Ezért szerintem nem játszunk sehol, maximum a Volt- vagy a Sziget fesztiválon. Ott korrekt a szervezés, aranyosak a fazonok, és honorálják, ha valaki mást csinál. De ha külföldön adódik egy kis klub buli ugyanabban az időben, akkor inkább ott játszunk – tette hozzá.

A basszusgitáros fontosnak tartja megemlíteni, szeretik a magyar közönséget, de sem a fesztiváljegyek árával, sem az ott árult italok minőségével és árával, se a kifizetett gázsikkal nincsenek megelégedve. És ha ilyen helyeken játszanak, azzal nem szolgálják az ügyet.

Az hogy mennyire szereti a hazai közönségét és országát a Freshfabrik az is jól mutatja, hogy Levente felvarrt a zubbonyára egy magyar zászlót, amiből kiderül külföldön is, hogy honnan jöttek és ennek megfelelően is viselkednek és avval, hogy kint játszanak, talán előrébb viszik valamivel, ezt a kilátástalan helyzetet, ami sajnos uralkodik itthon a rockzenében.

-ej-

[2008.03.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még