2024. július 25. | csütörtök | Kristóf, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
AC/DC
 
Legutóbbi kiadványok
Live At River Plate (2012)
Iron Man 2 (2010)
Black ice (2008)
Maximum Rock & Roll (2007)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Gyász! Meghalt az AC/DC legendája
UK Top 40: a karácsonyi listavezetőket lesd meg itt!
Nem harcolnak tovább: digitális piacra dobja zenéjét a legendás együttes  
Bővül a Grammy Hírességek Csarnoka
Az AC/DC már az iTunes-on is megtalálható 
     
 
AC/DC
Megalakulás: 1973. december
Web: http://www.acdc.com
Egyéb kapcsolat: Bon Scott (énekes, 1974-1980)
 
     

AC/DC

Az AC/DC alakulásának éve 1973-ra tehető. Malcolm Young első együttese (Velvet Underground), melyhez még 1971-ben csatlakozott, feloszlott. A gitáros elhatározta, hogy létrehoz egy olyan csapatot, amely egyfajta keményebb, feszesebb hangzású, boogie alapokon nyugvó rockot játszik majd. Az ötlet megvalósításába bevonta öcsét, Angus-t is, aki szólógitáron játszott. Az új banda basszusgitáros posztját Larry Van Kriedt, a dobosét Colin Burgess, és énekesét Dave Evans töltötte be. Ez a felállás – a lánytestvér Margaret Young ötletére, immár AC/DC néven – az év december 31-én, Sydney-ben, egy Chequers nevű klubban adta első koncertjét.

1974-ben számtalan koncert várta az ígéretesnek mutatkozó korai heavy metal bandát, mely a tagcserék sorozatát vonta maga után.

Az 1975. február 17-én megjelenő első nagylemezüket, a High Voltage-t, a Young-fivéreken kívül, már Bon Scott énekes, Mark Evans basszusgitáros és Phil Rudd dobos jegyezte. Ezt követően, 1975 júliusában, a T.N.T. című albumuk borzolta fel a rock-rajongók kedélyeit. A világsikert az ugyancsak High Voltage néven kiadott LP hozta meg, melyet az előző két anyag legjobb számaiból állítottak össze.

Az 1977-es év Londonban találja a sikert sikerre halmozó AC/DC-t. Gyors tagcsere: Mark Evans helyét a Bandit-ből átigazolt basszusgitáros, Clifff Williams foglalja el. Ekkorra - a banda arculatát nagyban meghatározó Bon Scott énekesnek és Angus Young szólógitárosnak köszönhetően -, elévülhetetlen érdemeket szereztek a rock rajongói körében.

Ilyen körülmények között, már-már szupercsapatként érte őket az énekes Bon Scott 1980. április 19-én, alkoholmérgezésben bekövetkezett halála. Szerencsés fordulattal azonban leszerződtették a Geordie hasonló adottságokkal rendelkező frontemberét, Brian Johnsont. Az elhunyt énekes emléke előtt tiszteleg a Back in Black album, mely ékes bizonyítékát adja az együttes folytatódó, töretlen sikerszériájának. Az 1980 júliusában megjelent LP, a statisztikák szerint, minden idők egyik legtöbbet eladott rock-lemezét produkálta, a maga 42 milliós példányszámával.

1983-ban újabb tagcsere; ezúttal Simon Wright ült be Phil Rudd helyére a dobok mögé. Az ezt követő évek (leszámítva a Flick Of The The Switch; a ’74 Jailbreak; a Fly On The Wall; a Who Made Who, valamint a Blow Up Your Video c. LP-k megjelenését) nem tartogattak különösebb meglepetést, eseményt az AC/DC (no és a közönség) számára; egészen addig, míg 1988-ban a Heatseeker című kislemezük nem landolt a brit 20-as lista 12. helyén. További személyi változásként Malcolm Young gitáros helyére unokatestvére Stevie került, majd 1990-ben Wrightot (Gary Moore és a Firm egykori ütőse) Chris Slade váltotta fel. Az új dobos a The Razor’s Edge c. lemezen mutatkozott be a közönségnek, mely egyszerre került fel az USA és a brit TOP 10-re. Ebben az évben egy nagyszabású amerikai koncertturnén vettek részt, melyet 1992- ben dupla LP-n is kiadtak.

1991-ben Salt Lake Cityben három rajongójuk halt meg erőszakos körülmények között a megvadult tömegben. A turné másik különleges eseménye, hogy Williamstől Paul Gregg vette át basszusgitárt. Az 1991-es év magyar szempontból is jelentősnek bizonyult; a neves rock & roll csapat a Népstadionban adott fantasztikus koncertet.

1995-ben az egykori dobos, Phil Rudd váratlanul visszatért a bandába, így a Ballbreaker címre hallgató (bocsánat: zúzó) korongot már vele vették fel. Ezt követően 1997-ben a Volts, majd pontosan az ezredforduló évében, a Stiff Upper Lip albumok láttak napvilágot az együttestől.

2008 őszén kerül boltokba a vadonatúj stúdióalbum, a Black Ice.

[2008.11.08.]

Kiadványok
stúdió
AC/DC: Black ice (2008)
élő (live)
AC/DC: Live At River Plate (2012)
válogatás
AC/DC: Maximum Rock & Roll (2007)
filmzene
AC/DC: Iron Man 2 (2010)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Budapesten a hardcore szinonimája
December 6-án nem csak a Mikulás érkezik hozzánk, de nálunk...

Rockmaraton 2024 : Újjászületett a legnagyobb rock és metál fesztivál
Mintha nem is telt...

Tom Morellora harminc évet vártunk
Megnéztük a TNT koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A változás szele az Arénában
Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
beszámolók még