2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Európa Kiadó

 Az Európa Kiadó koncertje a Gödörben
A jövő itt van és sose (?) lesz vége

Dugig megteltek a Gödör termei, büféi és még az épület előtti asztalok, székek és lépcsők is. Merthogy az Európa Kiadó (egy darabig biztosan) az utolsó koncertjét adta.

És álljunk is itt meg egy pillanatra! Nem egy olyan zenekar van szép hazánkban, amely BÚCSÚKONCERT címszóval rendez bulikat egy-két-háromévente, és a negyedik alkalom után azért már elgondolkodik az ember, vajon mennyire etikus búcsúkoncertnek nevezni azt a fellépést, amelyet – néhány évenként – további három-négy-öt követ.

Az Európa Kiadó esetében azonban szó nem volt erről. Ők mindössze annyit mondtak, hogy a tagok közül többen visszatérnek életük jelenlegi külföldi állomáshelyére, úgyhogy egy darabig ne számítsunk arra, hogy Európa Kiadó koncert lesz. Ennyi. Meg lehet ezt ilyen kultúráltan is oldani.

Hogy a koncertről is szó essék, talán a fergeteges az a szó, amely a legjobban fedi a valóságot. Négy órásnak hirdették meg a bulit, és – becsületükre legyen mondva – le is nyomtak annyit. Három blokkban adták elő a dalokat, szinte az összes valaha létező EK-szám elhangzott.

Voltak vendégek – így például Víg Mihály a Balatonból vagy Bárdos Deák Ági (ex-Kontroll Csoport, Ági és fiúk) – és voltak nagyon ritkán, nagyon régen hallott dalok. A legérdekesebb mindig az egyes blokkok eleje volt, a felvonások első néhány dalát ugyanis nem Menyhárt Jenő énekelte, hanem a zenekar más tagjai. A koncert csúcspontja is egy ilyen dal volt: a Szabadíts meg!, Magyar Péter (a zenekar dobosa) előadásában. A maratoni koncert után Jenőék még egy hosszabb ráadást is produkáltak; szűnni nem akaró taps satöbbi, satöbbi.

Ezek a dalok sokak számára szebbé tették a nyolcvanas éveket, és bár azt az érzést nyilván nem lehet még egyszer átadni, a koncert hangulata mégis a régi időket idézte. Mert nagyon jó volt a (tavalyi) Szigeten vagy az (idei) EFOTT-on a Nagyszínpadon látni az Európa Kiadót, az igazi klubhangulat mégis most jött elő.

„Bárhogy is van, kezdjük újra!” – így szól a Mocskos idők egyik sora.
Tegyétek azt!

Borovitz Tamás

[2005.09.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még