2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Tisztán csengő szépség – Taylor Swift új albuma
Kikapta az énekesnő kezéből a mikrofont
A nő, aki semmiből robbant be és azóta lenyűgözi a világot
Íme a teljes lista! Fergeteges látvány és Beyonce-tarolás az 52. Grammy díjátadón
Kapcsolódó Kiadványok
Taylor Swift: Speak Now
Kapcsolatok
Taylor Swift

Taylor Swift - Ilyen nincs is és mégis van (She is the best thing)

Nem vagyok nehéz helyzetben. Egyszerűen lehetetlen nem méltatnom Taylor Swift-et, ezt a jelenleg 22 éves fiatal amerikai lányt, aki mára a legmagasabban jegyzett country énekesnő az egész világon.

Ebből a csajsziból egyszerűen dől a zene!

Ő maga a megtestesült hollywood-i álom: szép, fiatal, énekel, táncol, dalt szerez és filmekben szerepel.

Swift nem egyszerűen egy csinos arc és kellemes hang: ő egy jelenség, olyan hihetetlen, hogy tán még igaz is!

A 2008-ban kiadott Fearless című lemezével nemcsak bevette, hanem letarolta Amerikát és a hazáján keresztül a világot. A Grammy gálán elnyerte A legjobb album, A legjobb country dal, A legjobb női country énekes és A legjobb country dal díját. Az akkori album 11 héten keresztül vezette a Billboard 200-as listáját: ez rajta kívül 2000 óta még senkinek sem sikerült.

És most 2010-ben kijött a Speak Now című lemezzel. Már hajítják is felé a díjakat: némelyik még repül.

Nem arról van szó, hogy övé a legjobb női hang (ebben van még fejlődnivalója, de van hozzá ideje), vagy hogy neki van a legbombább teste, ő öltözködik a legextravagánsabban vagy hogy neki a legbotrányosabb a magánélete. Nem, Swift nem rendelkezik ezekkel a dolgokkal. Ő csak egy énekes, aki átéli azt, amiről énekel.

Taylor maga írja számait, a szövegeket, a zenét, játszik gitáron és zongorán. Arról és úgy énekel, ami egy korabeli lányt foglalkoztat. Érzelmekről, a szülők árnyékáról, a depresszióról, szerelemről, elhagyásról, visszatalálásról, közös életről... semmi erőltetettség, semmi felesleges manír.

A Nyilas jegy szülötte Taylor (december 13-án tölti be 22. életévét) zenéjében is megéli csillagjegye típusát: olyan ő, mint egy ló, aki szabadon, boldogan szalad a nagy amerikai prérin…

Mi a sikerének titka? Az őszinteség. És a kristálytiszta zeneiség.

A közönség pedig: szereti őt! A szeretet hasonló jegyeit talán csak Michael Jackson koncertjein lehetett ilyen mértékben látni. Talán azért, mert ő is olyan törékeny. Érdemes megnézni koncertvideóit. Fiúk és lányok, férfiak és nők sugározzák vissza szeretetét azért, mert ő: önmaga. Nem felvett póz, nem külsődleges és öncélú botrányhajszolás, hanem szimplán a zene öröme.

Abban a pillanatban, ha zenélni kezd, valamilyen mennyei hatalom birtokába jut (vagy őt birtokolja valami, ami nála nagyobb, mindegy) – és abban a pillanatban, hogy vége a dalnak, hirtelen mintha kívül is rekedne a csodavilágból – és visszaalakul azzá a fiatal lánnyá, aki volt.

Aki nem hiszi, járjon utána... például ebben a koncertvideóban. 


A Speak Now cimű lemez első nagysikerű dala (Mine) már Magyarországon is nagy sikerrel fut az adókon: a szám megérdemli a sikert, jó dalszövegével, sodró lendületével, nagyszerű bridge (híd) részével (minden alkalommal teljes meglepetésként éri az embert, olyan természetesen és erővel jelenik meg a dalban).

A finoman megható Back to December (mely egy lányról szól, aki vissza szeretne találni korábban elküldött barátjáról) talán az utóbbi évek egyik legszebb dala, reméljük, hamarosan ezt is felfedezik a magyar adók is. Hasonlóan nagyszerű a Haunted, a Story of us, Long live, az Innocent... de máris azon kapom magam, hogy sorolom mindegyiket. Pontosan ettől jó egy album – az egészet egyben végig lehet hallgatni és a végén már nyúl is az ember az újrajátszás gomb felé...

Persze a siker egyik alapvető titka a fantasztikus és végtelenül profi zenekar Swift mögött valamint a zenei producerek és hangmérnökök komoly munkája, akik semmit sem hagynak a véletlenre. Dögösen, rockosan szól minden, ami nagyszerűen ellenpontozza Swift kislányos hangját.

Ki tudja, mi lesz még ebből a lányból? De azt hiszem, mi, az amerikai álom magyar álmodói hálásak lehetünk már csak azért is, hogy Taylor Swift visszahozta nekünk a country-t, messzi prérik üzenetét.

– Tóth Dávid Ágoston –

[2010.12.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még