2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A tehetségkutató anyagai
Kapcsolódó cikkek
Magyarországon nem könnyű rocksztárnak lenni
Üde színfolt a reggae és dancehall hazai palettáján: Gravefruit Sound
Kapcsolatok
Casketgarden
Yellow Spots

Véget ért az ABC Tehetségkutató 2006 hazai fordulója

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott a fesztivállá szélesedett Becherovka ABC Tehetségkutató 2006 versenysorozata, amely az elmúlt négy vasárnap kiemelkedő programja volt az A38 Hajón.

Az „Austrian Band Contest/International Live Award” hazai fordulóin feltörekvő, tehetséges zenekarok mutatták meg magukat a mindig teltházas – kb. 2500 főnyi – közönség előtt. A 40 fellépő közül a 8 legjobb a nemzetközi verseny osztrák elődöntőjébe jutott. A magyar bandák itt már kitaposott ösvényen haladnak: a pécsi Esclin Syndo a tavalyi, bécsi nagydöntőben a zsűri szavazatai alapján az 1. helyen végzett. A 2007. május 1-i döntőbe tehát méltán várjuk zenekarainkat.

Egyre több stílusirányzatot átölelő, rangos fesztivállá nőtte ki magát a több mint két évtizedes múltra visszatekintő osztrák zenei tehetségkutató magyarországi fordulója, a Becherovka ABC Tehetségkutató 2006.

A koncertnapokon a rock, metal, folk, fusion, pop, ska kategória – előzetes válogatón átesett – versenyzői léptek fel a professzionális körülményeket adó A38-on. Az alkalmankénti 10 zenekar, sorsolás után kialakult sorrendben, 25 perces élő produkciók során mutatta meg magát. (Néhányuk nem először szerepelt a tehetségkutató színpadán: az Everflash és a The Dethroners már tavaly is zenélt itt.) Tudásukat 5-6 fős, zenészekből szakújságírókból, és egyéb szakmabeliekből álló zsűri értékelte.

Mellettük a nagyszámú közönségnek is ítészi szerep jutott: a végeredményt 50%-ban befolyásolták. Idén is többségben voltak a vidéki zenekarok; érkeztek fellépők Debrecenből, Tatabányáról és Pécsről is. A budapestiek – fővárosi helyszínből fakadó – előnyét kompenzálva, és az értékelést igazságosabbá téve, a vidéki szurkolótáborok szavazatait másfélszeres szorzóval vették figyelembe a végleges sorrend kialakításakor. A koncertek közti szüneteket óriási sikerű Becherovka kóstolók és dobversenyek töltötték ki. A fellépőkre a négy koncertnapon mintegy 2500 néző volt kíváncsi.

A közönsége mozgósításában jó zenéjének köszönhetően élen járt a november 19-én továbbjutó Folk Error. A püspökladányi zenekarnak akkora rajongótábora van, hogy ez – ismerve a bécsi elődöntők hasonló értékelési szempontjait – mindenképpen előny lesz számukra Ausztriában is.

Minden vasárnap két fellépő jutott tovább, értékes - összesen mintegy 3,5 millió forint értékű – tárgynyereményekkel (köztük jó néhány üveg Becherovkával is) gazdagodva. Tegnapra kialakult az a 8 zenekarból álló végleges mezőny, amelynek tagjai 2007 januárjától fogják képviselni hazánkat az Austrian Band Contest osztrák elődöntőin. A nagydöntő május 1-én, a bécsi Práterben lesz – remélhetőleg több magyar résztvevővel. A versenysorozat összesített magyar győztese egymaga 1,7 millió forint értékű nyereményt és készpénzt kap, az International Live Award első helyezettje pedig az 5 millió forintos fődíjat viszi el.

Uj Péter (az Index főszerkesztője és a Wan2 főmunkatársa), aki az utolsó fordulóban erősítette a zsűrit, elmondta: „A hazai zenei élet egyik büszkesége ez a fesztivál. Ilyen átfogó, sok műfajt - és nem akárhogyan - megszólaltató versennyel ritkán találkozik a zeneértő ember. Nagyszerű koncerteket hallottunk és nagyszerű előadókat láttunk. Azt hiszem, megfelelő munícióval vannak ellátva a továbbjutók ahhoz, hogy Ausztriában is megállják a helyüket”.

Az osztrák verseny főszervezői idén is részt vettek a magyarországi fordulón, és ismét teljes elégedettségüknek adtak hangot. Náluk sem csak a profi szervezés és a csinos, Becherovkát kóstoltató lányok vizsgáztak jelesre: a zenei produkciók színvonala másodjára is meggyőzte őket arról, hogy a magyar bandáknak méltán van helyük a nemzetközi verseny osztrák, olasz, szlovák és szlovén fellépői között.

Az ausztriai elődöntőbe továbbjutott 8 magyar zenekar:

· Angeldust/Kecskemét
· Casketgarden/Mosonmagyaróvár
· Folk Error/Püspökladány
· Fugato Orchestra/Budapest
· Locust On The Saddle/Gyöngyös
· Manikin Faint/Göd
· Sammy Sosa Band/Tatabánya
· Yellow Spots/Budapest

Már csak azért is kitűnő szereplést várunk a magyar zenekaroktól Ausztriában, mert a tavalyi elődöntők egyik hazai továbbjutója, az Esclin Syndo nem akármilyen ösvényt taposott ki előttük. A pécsi csapat a nagydöntőben, a bécsi ítészek szerint az 1. helyre került, és a közönségszavazatokkal egybevetve az előkelő 3. helyen végzett. A magyar space rock formációra ezután több osztrák koncertfellépés várt. A hazatérést követően kiadók lemezajánlatai közül válogathattak, első albumuk várhatóan a jövő év elején kerül a boltokba.

Kovács Cosette (Ballantine’s Hungary Kft.), a Becherovka brand managere az utolsó fordulón is elégedettségének adott hangot: Fantasztikus volt látni ezt a sok tehetséges zenészt, és a továbbjutók örömét. Nagyon szorítok nekik, hogy bekerüljenek a bécsi döntőbe! Őszintén remélem, hogy jövőre - szintén a Becherovkával - nemcsak megismételhetjük, hanem fokozhatjuk is az elmúlt négy hétvége csodálatos hangulatát”.

Az MTV-n vasárnap (december 3.), a feszti körkép c. műsorban a verseny legemlékezetesebb pillanatait nézhetik újra az érdeklődők. Az összes hazai forduló teljes kép- és hanganyaga a weben látható.

(commedia)

[2006.11.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még