2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Folkkocsma hip-hop - belga-magyar kollaborációban született meg a Góbé új dala

Különleges vendégelőadóval készült el a Góbé legújabb szerzeménye. A csavaros népi popzenében utazó srácok Oscar Beertennel, belga hegedűs-dalszerzővel fogtak össze, bőven merítve a skandináv folkból a Rebeka születésekor, a végeredmény pedig minden várakozással szembe menve egy pörgős kocsmai hip-hop lett. A dal élőben a Góbé legnagyobb nyári koncertjén debütál június 1-jén a Kobuciban, ahol természetesen Oscar is csatlakozik hozzájuk.

A Góbé az elmúlt években többször megmutatta, hogy milyen egyedi módon nyúlnak a hazai folkkincshez és adagolják hozzá napjaink könnyűzenei hatásait. Ezúttal pedig egy szerencsés találkozásnak köszönhetően némi skandináv folk keveredett zenéjükbe: a Rebeka című dalukban ugyanis Oscar Beerten vendégeskedik. A belga hegedűs-dalszerzővel Egervári Mátyás - a zenekar cimbalmosa - ismerkedett meg az Ethno Hungary nemzetközi zenei táborban, amely fiatal népzenészeket hozott össze a világ minden pontjáról. Az egyhetes táborban a jam sessiönök alatt hamar megtalálták a közös hangot, hiszen Oscar saját zenekarában a Góbéhoz hasonló felfogással nyúl a tradicionális népzenéhez. Oscar az elmúlt hét évben az északi népzenét tanulmányozta Svédországban, Norvégiában, Észtországban, Dániában, a Feröer-szigeteken és Finnországban, ahol jelenleg is tanul.

„A magyar népzene és a folklór évek óta nagy hatással van rám. A zene intenzitása, harmóniája, a gyors tempójú és finom hegedű dallamai és a dalok megbabonáztak. Azonban soha nem volt alkalmam igazán megtapasztalni ezeket személyesen is. Számomra a Góbé egyike azon kevés nemzetközi turnézó magyar revival folk zenekaroknak, akik sikeresen ötvözik a tradicionális magyar népzenét a városi hangzásvilággal” - meséli Oscar, aki a zenekar invitálására nemrégiben ismét Magyarországon járt, hogy közösen zenélhessenek.

 „Elképesztően izgalmas és tartalmas alkotási folyamat volt ez Oscarral. Egyrészt bő egy hetünk volt megalkotni a dalt - lehet, hogy többet is? -, másrészt új fúzió-alapanyagra leltünk barátunk zenéjében, ami nagyban merítkezik a skandináv folkból, harmadrészt angolul kellett egyeztetnünk minden egyes gondolatot, ütemet. Ezutóbbi egyikünknek sem okozott megugorhatatlan akadályt, de a zenekar több tagjának – köztük nekem is – újszerű volt az élmény, ami egyszerre volt inspiráló és fárasztó” - mondja a kollaborációról Czupi Áron, a zenekar dobosa - „Oscarban ráadásul egy igazán kedves embert ismertünk meg, aki a lehető legnagyobb alázattal nyúl a zene bármely részéhez. Élmény volt vele alkotni. Az itt-tartózkodása előtt már küldözgettünk egymásnak ötleteket, és ott úgy látszott, hogy inkább egy country-s, bluegrass-es szerzemény fog születni. Hát ez áll a legtávolabb a Rebekától. Egy igazi folkkocsma hip-hop lett belőle, ami persze - ahogy minden friss dalnál lenni szokott - egyből az új kedvencünk lett.”

A dalban benne van Oscar északi ihletettségű, magával ragadó dallamvilága, a magyar népzene ereje, a táncházak forró hangulata és a Góbé tértágító fúziós folkja. A szám bemutatóján természetesen Oscar is jelen lesz, hogy a Góbéval együtt játsszák el a Rebekát a Kobuciban június 1-jén. A Góbé egyetlen nyári nagykoncertjére a zenekarral tart a Müpában már megismert fúvóskar, azaz Cseke Dániel, Hargitai Péter, Pázmándi Gergely és Veres-Székely Apor, valamint Sárkány Bertalan ütőhangszeres, aki nélkül lassan nincs is budapesti Góbé buli.

Jegyek

Fotó: Góbé / Komróczki Dia

[2023.05.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még