2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Fórum
Teljes fórum lista
 
Keresés a fórumban
OK
Regisztráció
Belépés
OK
Hozzászólások » Cikkhez

Lagymatag koncert a sztároktól

George Benson és Al Jarreau koncertje a Budapest Arénában, azaz ülős buli a zengő-bongó Arénában.

Teljes cikk »»»

Témaindítás: 2007.07.18.
Utolsó hozzászólás: 2007.07.26.
Hozzászólások: [12.]
OK

Hozzászóláshoz, kérjük lépjen be!

jaykay 2007.07.26. 11:09 • [12]
Szia aretuska!

Először is köszi a bnh képeket.a párod még írta ezen a néven irogatsz ide.Nekem amúgy nagy élmény volt ez a koncert és nem is vártam többet sokkal mert a szegedi bensonról is rosszakat hallottam.szóval ahhoz képest hogy mekkora újító és szerintem a legjobb a műfajában (kb wes montgomery óta ő volt a legnagyobb újító a jazzgitározásban,az ő nyomdokain lépkednek csak a norman brownok ronny jordanek stb) és tény hony emellett iszonyat jó hangja van,szal ezzel együtt fura hogy így leragadt a 80as évek szarjain.sokkal több van ebben a fiúban.bácsiban.jarreau műsora akkor már jobban ütött.mindemellett egy élmény volt együtt látni őket.főleg hogy én nyomultam legelőször pofátlanul a színpad elé aztán követett a tömeg és kb fél méterre voltam tőlük.Egy kis kijavítás amúgy:Benson NEM gibsonon játszik hanem ibanezen.már nagyon régóta saját modellje van az ibaneznél.egyszer egy ilyent veszek ha gazdag leszek:).A másik:Jarreau már járt nálunk előtte is.

szép napot

András
aretuska 2007.07.19. 17:16 • [11]
Sziasztok :)
Köszi a hozzászólásokat! Nem állt szándékomba beállni a fikázó újságírók táborába, mivel nem is vagyok az (mármint újságíró sem és fikázó sem). Ezt nem tanultam, 'csak szimplán' zenebolond vagyok. Megadatott az a szerencse, hogy még írjak is a koncertekről, és interjúkat is készítsek esetenként. (Szerintem Al Jarreau említette a Czimber Lászlót, csak azt nem tudtam, h cz-vel írják.)
Ahogy a többi részét a hozzászólásodnak olvasom, nagyából egyetértünk. A számok felcserélésért elnézést. Szeretem a jó zenét, de Al Jarreau és George Benson eddig csak érintőlegesen volt meg. A cikket kb. 3 óra utánolvasás közben-után írtam. A véleményem szabadságát pedig továbbra is fenntartom. Én nem ezt vártam, kicsit pörgősebbet szerettem volna. Én inkább a Marcus Miller, Maceo Parker, Chick Corea, Spyro Gyra vonulatban (és a többi kicsit keményebb jazz-es, jazz-rockos) vonulatban mozgok otthonosabban.
A nyelvtani hibákat igyexem kiküszöbölni (sajnos multinál melózok és nincsen a wördömben :) magyar ellenőrzés, ezért a főszerkesztő úr szokta ezt elvégezni helyettem, ami most ezek szerint elmaradt).
Egyébként meg a Symában igenis elférnek ennyien, tessék utánanézni.
Az Aréna pedig ahogy ezek szerint Al is megjegyezte igenis szarul szól, ez tény. Az embereket azért engedték csak a végén felállni, mert az első részen ültek a 19000 ftos jegyesek, szóval aki megvette ennyiért az élvezni is szerette volna.
Nem ideillő zene: például a The Cult-ról elégé ömlengő cikket írtam, mert az nagyon tetszett. Nagyából ez volt a 2. koncert ami egy kicsit a külsőségek - meg egy kicsit lehet, h tudatlanul - amiatt leszóltam, hogy nem ezt vártam, és nem volt jó helyen. Ezt is fenntartom továbbra is... Ami a két lassút illeti: nekem nem tetszett, annak ellenére, h tudom, h miről van szó.
Várom a további hozzászólásokat, és +1x köszönöm is őket, a hibából- is- tanul az ember :)!!!
Üdv.Aretuska
bizso 2007.07.19. 17:07 • [10]
Köszi a hozzászólást.
Két mnegjegyzést engedj meg nekem.
Az egyik barátom mondta, hogy aki nem tud fogást találni egy cikken, az elkezd foglalkozni a helyesírási hibákkal. :) Nyílván az utóbbi is fontos, de hibázni emberi dolog, de figyelünk mindere, hogy közelítsünk a jóhoz.
Bíró Zsolt
főszerkesztő
jazzkovács 2007.07.19. 16:44 • [9]
Helló mindenkinek!

Azt mondta, egy a médiában járatos kollégám, hogy nem érti miért kell egy komplett újságot a "fikázásnak szentelni". Ő az ÉS-re gondolt, nekem meg ez volt a második gondolatom a "cikk" olvastán. Az első az, amit egy színész mondott egyszer (sajnos nem emlékszem ki volt), "akkor jó az előadás, ha a kritika lehúzza".
Magyarországon sajnos divat a laza pikírtségbe öltöztetett tájékozatlan fikázás. Az nem is lehet a brancs tagja, aki valamivel elégedett. Nehéz lehet így élni...
Egy cikket már önmagában minősítenek a nyelvtani hibák (helyesírás-ellenőrző?), a kevéssé értelmezhető mondatok, hát még a tájékozatlanság! Mert hogyan lehet összekeverni a koncert végén koncepcionálisan eljátszott – és címe nyomán erős üzenettel bíró - „Everytime You Go Away”-t (tehát megyünk, nincs több ráadás), a korábban elhangzott „Greatest Love Of All”-lal? Ráadásul az „Everytime...” rajta is van a lemezen.
Én csak nagyon rövid időre kényszerültem elhagyni a termet, de a koncert után a meet&greet-en megkérdeztem Al Jarreau-t, hogy miért nem említette meg Czimber Lászlót a koncerten (nekem egy interjúban beszélt róla), mire ő azt mondta, hogy úgyis kevesen ismerik. Szabó Gáborról pedig szerintem George Benson beszélt. Szóval vagy akkor történt minden, amikor kint voltam, vagy nekem van igazam. :)
Az akusztika tényleg nem a legjobb, maga Al Jarreau is azt mondta, hogy talán kisebb helyen kellett volna megtartani a koncertet, ahol nem ennyire visszhangzik, ez stimmel. Az sem tetszett (annyira), hogy Benson két lassút énekelt egymás után, bár szerintem sokan nem értették, hogy mit keres itt egy Glenn Medeiros és egy Whitney Houston dal... :O) A többség azért képben volt.
Azt meg én nem értettem, hogy miért csak a végén engedik le az embereket. Én kábé Paks közelében ültem, miközben előttem hatalmas üres placc volt. Bosszantó.
Azt is kérdeztem Al Jarreau-tól (Benson csak bejött, dedikált, majd közölte, hogy „super tired”, és távozott), hogy a Boogie Down miért nem volt. Azt mondta, hogy mindig változtatnak a programon, hogy ne legyen unalmas. Nekik. De ezt már csak én teszem hozzá.
Voltam egyébként önálló koncertjükön is Montreux-ben, úgyhogy némi alapom van az összehasonlításra. Tudom, hogy ott is ugyanannyit adtak bele mint itt, igaz, a hang nem Frenreisz-féle volt.
Lehet, hogy elfogult vagyok, de úgy mentem oda, hogy jól fogom érezni magam, és ez minden apró zavar ellenére is sikerült.
Fikázni majd oda megyek, ahol Aretuska tanítja a cikk írást.... ;)
suriimre 2007.07.19. 13:02 • [8]
üdv jazzerek.
Néhány észrevétel:
Valóban Benson hivatkozott mentorára Szabó Gáborra. Neki ajánlotta a koncertet. azt mondta, amikor ő 17 éves volt akkor nagyon nagy hatással volt rá Szabó munkássága.
Jarreau basszusgitárosa a zenei rendezője Chris Walker. Ő elég felkapott stúdió zenész és zenei rendező, főleg smooth jazz albumokon játszik. multihangszeres.
a kisebb termet adom, de! kb 6000-en voltunk, és ennyi nem fért volna el másutt. Talán a Symában, de az rosszabb lett volna. Jazz koncerten 6000 ember nagyon szép teljesítmény. a legendás Al-John-Paco koncert valóban dupla teltházas volt, de akkor hazánkban és az egész világon a legnépszerűbb lemez volt a friday night in San Francisco, amelynek a zenei anyagát játszották.
Az ültetett jazz koncert nemcsak hogy hagyomány, de majdnem kötelező. Annak idején a jazz tánczene volt, amikor bejött az improvizatívabb stílus, a zenészek megkövetelték a figyelmet. Ezt több módon érték el: pl kitették a No dance please táblát, vagy telerakták székekkel a termet, hogy az emberek ne táncoljanak, hanem rájuk figyeljenek.
zene: Al bácsi hozta a formáját, de elég hamar elfáradt a hangja. az ő repertoárjából nekem két dal nagyon hiányzott, az L is for a lover és persze a bogie down. Amikor ezt frelróttuk neki, azt mondta, hogy mindig változtat a repertoáron, hogy az emberek ne mindig ugyanazt kapják.
Geroge viszont egy igazi best of koncertet nyomott. Benne az összes nagy slágere. sok olyan ember volt aki főleg azokat a dalokat ismerte, amelyet pop előadók, pl Whitney Houston vagy Glenn Medeiros is elénekelt. Szerintem ez nem volt baj, mert a Greatest Love of All, vagy a Nothing Gonna... ezzel az ének technikával elképesztő élmény volt.
sőt nagyon tetszett a Beyond the Sea is, ami ugye nem az ő dala. a zenészcsapat fenomenális volt. külön-külön és együtt is.
Hangulat: Voltam már 3 Jarreau és 3 Benson koncerten. Állítom, hogy ilyen hangulat mégsehol nem volt, és a művészek is nagyon élvezték a bulit.
Csak összehasonlításképpen 2 éve a montreaux-i Jazz fesztiválon, a Stravinsky auditoriumban kb 2800 férőhelyből csak 2200 fogyott el, és a koncert végére a fele elment haza. ott is így volt egyébként, hogy a végén lett belőle táncos buli.
most csak ennyi jutott eszembe a cikk és a hozzászólások kapcsán.

üdv suriimre
ugyanaz 2007.07.19. 11:19 • [7]
Üdv!
..mindenesetre nekem fölényesnek tűnt megjegyzésed, ari -tévedni emberi dolog(e jogot magamnak is fenntartom :o). Magam részéről elfogadom magyarázatod -majd ha Allal konzultálok ,tőle is megkérdem! :o)

Félháznál azért szerintem jóval több volt, de tele biztos nem volt, az igaz. És néha tényleg kongott a csarnok- sajna ez is tény!
Ami a zenekarok összetételét illeti, mindkét zenészre, de főleg Jarreaura igaz, hogy azzal lép föl, aki épp kéznél van: pl. a 2001-es BKK koncerten előbb Oláh Czumó(bocsánat, mosmár "Tzumó") zenekarával zenélt, majd amikor azok már szemmel láthatólag nem bírták a tempót (érdemes megjegyezni Czumóék max. huszon, Jarreau már akkor is 60 év körül -konkrétan fölött volt..!), majd átvették a kíséretet Pegéék -természetesen tökéletesen csinálta az öreg Pege..Szóval ezen a szinten bárkivel fel tudnak lépni (megkockáztatom, akár kíséret nélkül is!).
Amúgy, a tegnapi koncertről a hátsó basszgitáros fazon engem is érdekelne, mert ritka jófej, laza figura volt! :o)
Ja, még erről a David Sanborn kb.2000 -es, Pecsa koncertje jutott eszembe, ahol a koncert elején Sanborn közölte, hogy sajnos Paulinho de Costa (dobos) mégsem tudott jönni, és ami a nagyobb baj, a Lufthansa elkeverte a Sanborn koncert szaxiját. No, hát nehogy bárki is azt higgye, hogy ebből egy hajszálnyi is hallatszott! Tökéletes hangzás, elsőosztályú jazz volt az első perctől -összehasonlíthatatlanul jobb, mint bármelyik száma lemezen hallgatva. Ott pl. az a határozott benyomásom volt, hogy ha kimenne az elektromosság, az sem zavarná meg őket: töksötétben, akusztikus hangszerekkel-vagy akár hangszer híján saját énekhanggal- gond nélkül lenyomnák a koncertet.
További koncertvéleményeket én is szívesen várok (Aretuskától is, természetesen :o)
Csók mindenkinek!
U.a.
aretuska 2007.07.19. 07:48 • [6]
Ja és egyébként nem ismétlek...
aretuska 2007.07.19. 07:47 • [5]
Sziasztok :)
Na végre egy jó kis vita:) A 'voltál a koncerten nem fölényeskedés akart lenni, hanem érdekelt volna a véleménye Kriszt78-nak. Próbáltam utánjárni, h volt-e már Al Jarreau koncert, de sajna ezt az infót nem találtam meg, és tényleg ezt mondta a koncerten, ezért merészeltem kétségbe vonni az állítást. Meg szerintem azzal nem aláztam meg a művészt, hogy Bobby McFerrrinhez hasolítottam (Itt most nem a Don't worry-re gondoltam). MInt írtam le a kalapot előttük, amit letettek eddig az asztalra az tényleg lenyűgöző, de továbbra is fenntartom, hogy ez a koncert -nem akarok csúnyát írni... szóval nem volt túl jó. Ízlések és pofonok. Viszont a Syma nem csak kiállítási csarnok. Az új részében volta mmár ültetett koncerten (Harlem Gospelen ) ami hangulatosabb volt mint a - legyünk tényszerűek - félig megtelt és iszonyatosan visszhangzó Aréna. (itt azért azt megjegyzem, hogy a régi BS-ben volt egy olyan koncert, amit máig nem felejtek, az a bizonyos gitár trió -Al Di Meola, Paco De Lucia és John McLaughlin- akik 2x megtöltötték a csarnokot 3 db akusztikus gitárral játszva , az annyio mint 2x 12 000 ember. Na az hangulatos volt. Egyébként pedig az alulinformáltság ellen tiltakozok :) de tényleg. És köszönöm az infót, legalább már ezt is tudom. Arra viszont tényleg kíváncsi lennék, hogy ha két basszer van, akkor miért csak az egyik van felsorolva a zenészlistán, és ha véletlenül az ember nem hallja rendesen a nevet, akkor csak órák alatt lehet megtalálni a neten, h ki lehetett a másik, mivel annyi zenésszel játszottak már.
Egyébként szívesen állok rendelkezésetekre ! :) Egyébként pedig a véleményemet ezentúl is le fogom írni a koncertetkről, ha nem tetszik lehet vele vitatkozni természetesen :)!
Üdv.Aretuska
Előzmény: ugyanaz • 2007.07.19. 00:39 • [4] • Előzménykövetés 
ugyanaz 2007.07.19. 00:39 • [4]
Az akusztika helyenkint tényleg kaki volt, ez attól is függhet, ki hol ült(ált)- erről kár lenne vitázni. Al zseniális, csak önmagában a "Morning" -ért érdemes volt kimenni: ilyen mély, finom és hiteles improvizációra más nem nagyon képes, csak ő. Benson helyenként már kicsit sok volt és túl kommersz(legalábbis nekem) -de ettől még van, amit csak ő tud és amikor ezt nyújtja, akkor zseniális(szerencsére volt ilyen pillanat is).
A személyeskedést kerülném, de a cikkiró kissé fölényes hozzászólása "voltál a koncerten?", ..illetve, a 2001-es BKK. beli Jarreau koncert kétségbevonása "szerintem McFerinnel kevered.." ...hát finoman szólva is ciki! Én ott voltam, tehát akkor valószínűleg koncert is volt- nem is akármilyen: másfélóra vegytiszta, csúcskategóriás Jazz, amolyan Jarreau -féle.
Ehhez többet nem is fűznék -tévedni emberi dolog, alulinformáltnak lenni meg kicsit talán ciki...főleg ha valamiről cikket írunk -vagy fő a fölényes önbizalom?
Ja, csak 1 érdekeség: Aljarrerau 2001 előtt is volt már Pesten, a Pecsában(ezt hogy szokják írni?) egy best of turné keretében -azon is voltam, úgyhogy kéretik nem kétségbevonni! ..az nekem annyira nem tetszett -valakinek más véleménye...?
Hú, annyit tudnék még Aljarreauról beszélni...valakinek nincs kedve hozzá?
..mondjuk Aretuska? :o))
Avalokitesvara 2007.07.18. 21:38 • [3]
Hát ahhoz képest, hogy lagymatag koncert volt, elég sokan voltak, és ahogy láttam elég lelkesek. ÉN még nem láttam olyan jazz bulit, ahol több ezer ember felállva ünnepelte a két sztárt. Folymaatosan jó volt a hangulat, de a koncert második felétől már kifejezetten együtt mozogtak az ülő emberek a zene ritmusával. Jó kis jazz standardek kaptak életet a két művésztől. Én ezeken a zenéken nőttem fel, és elbűvölve hallgattam, hogy játszik együtt erőlködés nélkül ennyi vérprofi zenész. A végén egyenesen felemelő volt, ahogy még a leghátsó sorokból is futottak oda a színpadhoz és éljeneztek. Szerintem az akusztika is jó volt, a technika profi, jól szólt. A helyszínhez csak annyit, hogy a MÜPA-ban négyszer kvesebb ember fért volna el, a SYMA pedig nem méltó egy ilyen koncerthez, inkább kiállításokra való. ÉN most hallottam ilyen koncertet és teljesen telitalálatnak éreztem a helyzsínválasztást is, figyelembe véve az érdeklődők számát.
Nagyon klassz kis este volt, nekem jó emlék marad hogy ott lehettem!

ja és Szabó Gábornak ajánlotta szerintem az estét.... szerintem
lap teteje
További oldalak 1 2 »»
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még