2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Madder Mortem
 
Legutóbbi kiadványok
Eight ways (2009)

Összes kiadvány

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Meghallgatuk a Madder Mortem kísérletező CD-jét, az Eight Wayst
Madder Mortem
     
 
Madder Mortem
Megalakulás: 1997.
Web: http://www.maddermortem.com
Aktív kapcsolat: Agnete M. Kirkevaag (énekes)
 
     

Madder Mortem

A norvég Madder Mortem metal banda azok közé az együttesek közé tartozik, akik a zenéért zenélnek. Szerzeményeikben nyoma sincs a városiasságnak, inkább a norvégiai vidék jellegzetességeit érzékeltetik: azoknak az embereknek a kellően ironikus életszemléletét, akik tudják, hogy kik ők és honnan jöttek. Zenéjük simogató, de hűvös, felháborítóan szemtelen, és halálosan komoly.

A „borongós” (doom) és progresszív metált játszó norvég együttes 1993-ban rögzítette az első számát – akkor még Mystery Tribe-ként.

1997 januárjára Madder Mortemre változtatták a nevüket, és felvették Misty Sleep című demójukat.

A banda 1999-ben megjelent első albuma a Mercury. Bár a fogadtatás kedvező volt, még ebben az évben megszűnt a kiadójuk, sőt, a gitáros (Christian Ruud), a basszusgitáros (Boye Nyberg) és a dobos (Sigurd Nielsen) is úgy döntött, otthagyja a Madder Mortemet.

A másik két alapító tag – Agnete M. Kirkevaag énekesnő és BP M. Kirkevaag gitáros – régi ismerősök személyében találta meg az új zenésztársakat: a 2000-es demójukon és a 2001-es második albumukon is már Eirik Ulvo Langnes (gitár), Pål Mozart Bjørke (basszus) és Mads Solås (dobok) játszik. Az All flesh is grass (2001) borítóját korábbi gitárosuk tervezte; súlyosabb, zaklatottabb, agresszívebb zenéjével pedig a Madder Mortem új arcát mutatta meg, és igen pozitív kritikákat kapott.2001 szeptember-októberében egy 23 koncertből álló európai turnén a Tristania, a Rotting Christ és a Vintersorg együttesekkel léptek fel.

2002 májusában ismét stúdióba vonult az együttes, és három hét múlva megszületett a Deadlands című albumuk. Sötétebb, de árnyaltabb, mint az elődje, a közösen írt koncepció egy rideg, mégis szervesen összefüggő anyag – bátortalanabbaknak nem ajánlott. 2002 októberében jelent meg, a következő év februárjában pedig az Egyesült Államokban is kiadták.

A Madder Mortem zenéjére Mikael Åkerfeldt énekes-gitáros is felfigyelt, így az Opeth európai turnéján hat hét alatt 33 alkalommal léphettek fel a svéd banda előzenekaraként. Nemcsak Nyugat-Európát koncertezhették így végig, de első alkalommal játszottak Nagy-Britanniában is. Ezután a norvég közönség láthatta őket, többek között az Inferno és a Southern Discomfort fesztiválokon, valamint a The Kovenant előzenekaraként, majd szintén egy fesztivál várta őket Mexikóvárosban.

Amikor visszatértek Norvégiába, két tag (a basszusgitáros Pål, valamint a gitáros Eirik) kilépett az együttesből, így a jól bevált módszert alkalmazva, ismét a baráti körből toborzott új tagokat a Madder Mortem kemény magja. Az újoncok pár norvégiai fellépéssel átestek a tűzkeresztségen, így 2003 óta gitáron Odd E. Ebbesen, basszuson Tormod L. Moseng játszik.

A 2006-os Desiderata című albumuk után az ötödik a sorban az Eight Ways (2009). 

[2009.10.10.]

Kiadványok
stúdió
Madder Mortem: Eight ways (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még