2024. június 3. | hétfő | Klotild nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
     
 
DJ Andy Smith
Dátum: 2005. július 14.
csütörtök 21:00
Helyszín: Mokka Cuka
 
     

Andy először Magyarországon.
Előtte: Past Perfect DJs 60s Mod'n'Soul Party
Utána: Pedro (Tilos Rádió)

Andy Smith először Magyarországon

Minden, ami a lábnak ingere: funk, soul, beat, rock, reggae, filmzene a 60-as 70-es évekből, régi és új hiphop, esetleg metál...

Andy Smith régi adóssága volt a budapesti buli felhozatalnak, de végre az ő neve mellé is pipa kerül: a Portishead DJ-je, a Dynamo Productions egyik fele, a londoni Soul Café rezidense, gyógyíthatatlan lemezgyűjtő, aki szenvedélyesen kutatja a legritkább groove-okat, miközben mindenben megtalálja a legfontosabb elemet, a funkot, július 14-én csütörtökön este a Mokka Cukában áll a lemezjátszók mögé.

2005 a brit szigeteki fehér funk soul brotherek éve Magyarországon: az észak-ír David Holmes, a skót Keb Darge és a brit Scot Hendy (Boca 45) után egy újabb 60-as 70-es évek függő dj-producer teszi nálunk tiszteletét az Egyesült Királyságból, nevezetesen Andy Smith.

Ha ez a név nem cseng olyan ismerősen, mint a többieké, nem véletlen, és legfőképpen Smith szerény, a rivaldafényt kerülő, háttérben meghúzódó természetéből fakad. Pedig lemezlovasi és zenekészítői kvalitásai alapján nyugodtan lehetne ünnepelt sztár. És ha azt mondjuk, hogy ő a Portishead DJ-je, erre már biztosan sokan felkapják a fejüket.

Az egyébként portisheadi születésű Andy Smith zenei pályafutását kétségtelenül a kilencvenes évek egyik legegyedibb és legnépszerűbb triphop zenekarával alapozta meg. Ő és Geoff Barrow, a Portishead későbbi zenei vezére az iskola óta jóban voltak és ismerték egymás zenei kattanásait, így amikor Geoff-nak szüksége volt egy-egy passzentos dobbreakre vagy groove-ra a zenéjében, a megrögzött lemezgyűjtő Andy-től kért segítséget. Az is magától értetődő volt, hogy a zenekar világkörüli turnéin ő töltötte be a közönséget előmelegítő DJ posztját: így 1995-ben, majd 1998-ban is bejárta a Földet, és ahol megfordult, ott bizony megtanulták a nevét. Szettjeinek a szakmában is híre ment, és ettől fogva sorra kapta a dj-meghívásokat, illetve a Go! Beat kiadó (többek között a Portishead és David Holmes otthona) felkérte egy mixlemez elkészítésére. Ez lett a ’98-ban megjelent The Document, amelyet a mai napig a legjobb dj-mixek között tartják számon.

Nem érdemtelenül, hiszen műfaji sokszínűségével - amely az old school hiphoptól a breakbeatig, a kemény funktól a klasszikus soulig, az easy listeningtől a beatzenéig terjed -, ám mégis egységes fílingjével (a közös nevezőt a funkos alapritmus adta), az ismeretlent a közismerttel vegyítő számválasztásaival iskolát teremtett, követendő példát az eklektikus, vagy „freestyle” dj-k számára. Ezzel a lemezzel Andy Smith letette önálló névjegyét, amely belépést biztosított számára a dj-mezőny élvonalába. Ő azonban nem szállt el, minden sztárallűr nélkül, szépen csendben építette tovább karrierjét, amely azóta is megfontolt tempóban ível felfelé. 2001-ben az Illicit Recordingsnál megjelent a The Document II, ami még elődjénél is változatosabb (némi újhullámos popzenével és Northern Soul-lal gazdagítva az összetevőket), és Andy jelenleg a harmadik részen dolgozik.

A dj-zés mellett produceri munkásságának kibontakoztatására is kellő figyelmet szentelt. 2001-ben földijével, a Boca 45-ként is ismert bristoli Scott Hendyvel létrehozta a Dynamo Productions-t, amelynek égisze alatt hiphop/breakbeatorientált zenéket jelentetnek meg. Saját felvételeik mellett olyanokat remixeltek, mint a Resin Dogs vagy Katalyst, nevük szerepel a Hydrofunk, az Illicit, a Stereo Deluxe, a Unique és a Geoff Barrow-féle Invada kiadó katalógusában. 2003-ban adták ki első önálló albumukat Analogue címmel, amelynek remix változata egy évvel később látott napvilágot, rajta például egy-egy Fort Knox Five, Katalyst, Krafty Kuts, Smoove újraértelmezéssel. A Dynamo Productions sikerére jellemző, hogy havi rezidenciát kaptak London első számú klubjától, a Fabrictól, illetve a Groove Armada őket választotta előzenekarának.

Mindezek mellett Andy Smith saját műsort vezet a totallyradio.com internetes zenei adón, és London intézménynek számító kis klubjában, a Soul Café-ban viszi saját Northern Soul estjét, ahol lemezgyűjteményének legnagyobb kincseit, vagyis az egyszeri halandók számára teljesen ismeretlen funk, soul és rhythm & blues felvételeket porolja le a közönség legnagyobb örömére. E felvételekből válogatott össze egy csokorra valót az Andy Smith’s Northern Soul címmel nemrégiben megjelent mixlemezre.

Andy Smith első magyarországi fellépésén a szervezők arra törekedtek, hogy munkásságának és zenei világának teljes keresztmetszetét megismerhesse a hazai közönség. Ezért a július 14-i estét a Mokka Cukában Budapest egyetlen szóba jöhető, szakavatott Northern Soul dj-i, Gasman és Nemere indítják, akik immár jó néhány éve rendeznek hangulatos és népszerű 60’s partikat Past Perfect néven. A buli levezetése a Mokka kvázi rezidens dj-je, a Tilos rádiós Pedro reszortja lesz; ő felel a buli breakbeat-kvócienséért. Az est fő fellépője, Andy Smith pedig hozza önmagát, és persze jobbnál jobb lemezeit, amelyekből egy hiphop DJ ügyességével vág össze táncolásra késztető egyveleget, benne mindennel, ami a lábnak ingere: funk, soul, beat, rock, reggae, filmzene a 60-as 70-es évekből, régi és új hiphop, headz és boogaloo, de ha olyan kedve van, még egy kis diszkó, new wave vagy heavy metal is becsúszhat. Jó lesz kapaszkodni.

MokkaCuka PR

[2005.07.09.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » dobos/ütős [2024.05.28.]
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
A nap, amikor öt esztendő...

Dimash nagykoncert Budapesten
Dimash Qudaibergen, a kazak énekes , teltházas, nagyszabású,...

Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
beszámolók még