2024. május 15. | szerda | Zsófia, Szonja nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Következő programok ugyanitt
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
[2024. május 30.
csütörtök 19:30]
     
 
Újévi Koncert
Dátum: 2006. január 1.
vasárnap 19:30
Helyszín: Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)
 
     

A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Újévi Koncertek sorában már másodszor lesz zongora-balett est a Zeneakadémia Nagytermében, január 1-jén este fél 8 órai kezdettel. Az est főszereplői Vásáry Tamás zongoraművész és Tunyogi Henriett balettművész, akik a legutóbbi koncerten óriási sikert arattak különleges élményt nyújtó előadásukkal. Az idei hangversenyen közreműködik Vigh Andrea hárfaművésznő, aki többek között Smetana csodálatos zenekarra írott darabjának, a Moldvának hárfára készült változatát fogja játszani, és hallhatjuk majd Hajnóczy Júlia szoprán énekesnőt, aki több meglepetéssel is szolgál ezen a méltán nagy érdeklődésre számottartó előadáson. A szünetben, a hagyományokhoz híven, a művészek a közönséggel együtt pezsgővel köszöntik az Újévet.

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio kiadó gondozásában, melyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el világszerte.
1993-tól 1996-ig állandó közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York - Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást Hárfaversenyek című lemeze jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián: 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, majd 2004-ben, Magyarországnak az EU-hoz való csatlakozása alkalmából rendezett fesztivál zárókoncertjeként David Grimal, Adorján András, Perényi Miklós partnereként adott koncertet „Kamarazene hárfával” címmel.
Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, hárfabemutató. 2000-ben rögzítette szólóestjét a tv2.
Az Arles-i és a Gödöllői Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijének tagja.
Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Tunyogi Henriett táncművész, koreográfus, jelmeztervező 1974-ben született Tatán.
1994-ben szerzett diplomát a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol Kékesi Mária és Dózsa Imre tanítványa volt. Ugyanebben az évben Keresztes Mária díjjal tüntették ki, mint a legtehetségesebb balerinát.
1994-ben lett a Magyar Nemzeti Balett tagja. 1996-ban elnyerte a Fülöp Viktor ösztöndíjat.
Különböző ösztöndíjakkal eljutott Észak-Karolinába, Szentpétervárra, Ausztriába.
2000-ben a Magyar Nemzeti Kulturális Alap Támogatásával Washingtonban, a Kirov Akadémián folytatta tanulmányait.
2003-ban a neves Lipcsei Operaházhoz szerződött, ahol Uwe Scholz darabjaiban táncolt.
Az elmúlt évek során szerepelt Rómában, Jeruzsálemben, Mexikóban, Bécsben, Spanyolországban,
a Kanári-szigeteken.
Főbb szerepei voltak: Diótörő /Cukortündér/, Csipkerózsika /Aurora, Orgonatündér/,
Hattyúk tava /Odette-Odilia/, Rómeó és Júlia...
Tunyogi Henriett számára készített koreográfiát Richard Adama, Kun Attila, Lukács András, James D'Silva.
2004 -ben a Duna Televízió felvételt készített a Chopin, Mendelssohn, Debussy, Liszt és Beethoven zenéjére készített koreográfiájáról.
A Hartung Sándor festőművész által rendezett Igézet című filmben közreműködött Bubik István és Huszárik Kata partnereként.
A Hungaroton felkérésére Vásáry Tamással egy új közös produkción dolgozik, ami a tervek szerint DVD-n jelenik meg 2005-ben.
A Vásáry Tamás zongoraművésszel készített közös produkciót eddig Rómában, Budapesten és Gödöllőn mutatták be nagy sikerrel. Műsoruk szerepel a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2005-ös programjában is.

Vásáry Tamás évek óta főszereplője az Újévi Koncertnek.
Első koncertjét 8 éves korában csodagyerekként adta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte tanulmányait Dohnányi Ernő növendékeként. 1948-ban megnyerte a Liszt Ferenc Zongoraversenyt, 1955-ben a párizsi Long-verseny és a varsói Chopin-verseny díjasa. 1956-ban elhagyta az országot és Londonban, illetve New Yorkban folytatta karrierjét. Zongoraművészként a legfontosabb nemzetközi fesztiválok (Salzburg, Edinburgh, Berlin, Granada) vendége volt.
Mint szólista a világ szinte valamennyi jelentős nagyzenekarával fellépett. DGG hangfelvételei jelentős Liszt-, Chopin-, Debussy- és Rahmanyinov-interpretációkat őriznek. Számos lemeze jelent meg Brahms zongora- és kamarazene műveivel. Ez utóbbiaknál partnerei a Berlini Filharmonikus Zenekar muzsikusai voltak. Ezzel a zenekarral játszotta lemezre Mozart zongoraversenyeit.
Vásáry Tamás karmesterként is hasonló népszerűségnek örvend. A Bornemouth-i Szimfonikus Zenekar első karmestereként rendszeresen fellép Nagy-Britannia hangversenytermeiben és európai turnékon. Vendégkarmesterként a Londoni Filharmonikusokkal és a Royal Philharmonic Orchestrával koncertezett. Európai együttesek mellett az USA-ban is számos nagyzenekarral épített ki kapcsolatot.
1993-tól 2004-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatója és vezető karmestere. Bérletei, hangversenyei, televíziós szereplései a magyar zenei élet jelentős ünnepi eseményeinek számítanak, s ezzel egyidejűleg a Rádiózenekar turnéit külföldön valóságos diadalmenetekké változtatta. Az MR Szimfonikus Zenekarral készített CD-felvételei a közönség és a kritikusok körében is nagy sikert arattak. 1994-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. A magyar zenekultúra fejlesztése és külföldi terjesztése érdekében végzett munkássága elismeréseképpen 1998-ban a köztársasági elnöki Arany Emlékéremmel, valamint a Rádiózenekar szellemiségének magasrendű megújításáért, karmesteri és zongoraművészi pályafutásáért Kossuth-díjjal tüntették ki. 2001-ben a magyar államiság ezeréves évfordulója alkalmából alapított, egyetlen alkalommal odaítélt állami kitüntetést, a Millenniumi Kölcsey-díjat különféle művészeti ágak képviselői vehették át – muzsikusként Vásáry Tamás részesült az elismerésben.
2004. december 1-jén a Magyar Rádió Örökös Tiszteletbeli Főzeneigazgatója címet adományozták Vásáry Tamásnak, aki 2005-2006-ban Mozart sorozattal lép az MR Szimfonikus zenekar élén a közönség elé.
Hajnóczy Júlia 18 évesen kezdett énekelni. 2000-ben középdöntős a Nemzetközi Schumann Versenyen, II. helyezést ért el a Fiatal Koncertművészek Nemzetközi Versenyén, majd megnyerte az Országos R. Strauss – R. Schumann Jubileumi Dalversenyt. 2002-ben több alkalommal közreműködött Gulyás Dénes és Vigh Andrea hangversenyein, a Nagykovácsi Linum Fesztiválon önálló dalestet adott. Részt vett Hamari Júlia mesterkurzusán Bécsben, majd a budapesti Kodály Énekverseny első helyezettje lett. 2001 óta rendszeresen koncertezik itthon és külföldön a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Kocsis Zoltán vezényletével. 2003-ban részt vett szólistaként a zenekar turnéján az Amerikai Egyesült Államokban.

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.14.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még