Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. február 21. | csütörtök | Eleonóra nevenapja
    koncert.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi történt szeptember 5-én - a nap viccével
Kapcsolatok
Komolyzene
Solti György

Solti György 15 éve nincs köztünk

Szomorú nap a szeptember 5-e Solti György szeretteinek és tisztelőinek, ugyanis a kiváló karmester és zongoraművész ezen a napon hunyt el, 15 évvel ezelőtt.

1912. október 21-én, Budapesten született. A kiváló karmester 1927 -31 között végezte Zeneakadémiai tanulmányait, zongora- és zeneszerzés szakon - tanárai Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán voltak. Első koncertjén zongoristaként debütált, majd hamarosan a Magyar Állami Operaház karmestere lett. Ő volt Toscanini másodkarmestere 1937-ben a Salzburgi Fesztiválon.

Menekülnie kellett

A művész a második világháború előtt Svájcba menekült és ismét zongoristaként szerepelt. 1942-ben megnyerte Genfben a zongoristáknak rendezett nemzetközi versenyt. Az amerikai katonai közigazgatási kormány meghívására 1946-ban Münchenben, Beethoven Fidelio című operáját vezényelte, amellyel akkora sikert aratott, hogy felajánlották neki a Bajorországi Állami Opera zeneigazgatói posztját.

Hat évig ült az igazgatói székben - felélesztette a Salzburgi Ünnepi Játékokat, fellépett Berlinben, Bécsben, Rómában, Párizsban, Buenos Airesben és Firenzében is. Vezetése alatt az Opera visszaszerezte régi jó hírnevét.

Nemzetközi sikerhez vezette a Királyi Operaházat

Solti György 1952-től a Frankfurti Opera művészeti és zeneigazgatója, 1961-1971 közt pedig a Convent Garden zeneigazgatója volt, ahol 1992-ben tiszteletbeli zeneigazgatóvá nevezték ki. Neki köszönhetően a Királyi Operaház kimagasló nemzetközi sikert aratott Az árnyék nélküli asszony, Mózes és Áron, valamint Wagner Ringjének angliai premier-előadásával.

Együttműködése a Chicagói Szimfonikusokkal 1954-ben a Raviniai Fesztiválon kezdődött, akikhez legközelebb a Lyric Opera vendégeként 1956-ban tért vissza, A walkür, a Salome és A végzet hatalma karmestereként. A Chicago Orchestra Hall színpadán 1965. december 9-én debütált, majd 22 évig (1969-1991) vezette zenekart, mely neki köszönhetően nemzetközi hírnévre tett szert.

Számos elismerést kapott

Több mint 50 évig hűséges volt a DECCA kiadóhoz - a velük készített felvételek száma a 250-et is meghaladja, amelyekért számos nemzetközi elismerésben volt része (32 Grammy-díj).

A zenekultúra területén végzett munkájáért 1972-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte, az oxfordi, londoni, durhami, leedsi és surrey-i, az amerikai Yale és Harvard, a chicagói Roosevelt és De Paul egyetemektől, valamint az Eastman Zeneiskolától tiszteletbeli zenei doktori fokozatot kapott, a Greenville-i Furman Egyetem pedig a bölcsészettudományok tiszteletbeli doktorává avatta. Ezen kívül a Bolognai Egyetem zenei, művészeti és drámaköltészeti tudományok doktori címével tüntette ki.

A legtöbb Grammy-díj tulajdonosaként Solti számos egyéb rangos díjat is nyert hazánkban és külföldön is. 75. születésnapja alkalmából a Medal of Merit-díjat kapott és bronz mellszobrot emeltek tiszteletére a Lincoln Parkban. Magyarország a Magyar Zászlórenddel, a Musical America pedig az Év muzsikusa címmel tüntette ki. 

A Magyar Érdemrend Középkeresztjét csillaggal és a Grosses Verdienstskreuz mit Stern und Schulterband kitüntetést 1993-ban vette át. A Bécsi Filharmonikusok által alapított Hans Richter-díjat elsőként ő kapta meg. Munkájának elismeréseként a párizsi Académie du Disque Lyrique megalapította a Solti-díjat, melyet egy-egy fiatal énekes nyerhet el évente.

Solti György haláláig minden napját kitöltötték a koncertek és egyéb kötelezettségek. A művész 1997. szeptember 5-én hunyt el Dél-Franciaországban. Kérésére Bartók sírja mellett helyzeték hamvait örök nyugalomra.

A Zene.hu tisztelettel adózik pályája előtt, emlékét megőrizzük és ápoljuk.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét. 

- Forrás: fidelio.hu/zene.hu -
fotó: www.guide4you.hu

[2012.09.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zeneszerzéssel,dalok írásával foglalkoz egyéb [2019.02.19.]
Zongora tanítás,korrepetálás 15.ker tanár [2019.02.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
Zene.lap.hu

Megnéztük Guido és Mauricio de Angelis koncertjét az Arénában - képekben
Jótékonysági...

Megnéztük Gájer Bálint új műsorát az Orfeumban - képekben 
A sármos énekes Swing ’N Pop...

Harminc év rock and roll, három éjszaka alatt a Tankcsapdával - képekben
Megnéztük Veres Mónika Whitney Houston-estjét az Orfeumban - képekben
beszámolók még
cdbolt.lap.hu