2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Solti György
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Még lehet jelentkezni a Solti György Nemzetközi Karmesterversenyre
Solti György 15 éve nincs köztünk
Mi történt szeptember 5-én - a nap viccével
Solti György
     
 
Solti György
Születés dátum: 1912. október 21.
Elhalálozás: 1997. szeptember 5.
 
     

Solti György

1912. október 21-én, Budapesten született. A kiváló karmester 1927 -31 között végezte Zeneakadémiai tanulmányait, zongora- és zeneszerzés szakon - tanárai Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán voltak. Első koncertjén zongoristaként debütált, majd hamarosan a Magyar Állami Operaház karmestere lett. Ő volt Toscanini másodkarmestere 1937-ben a Salzburgi Fesztiválon.

A művész a második világháború előtt Svájcba menekült és ismét zongoristaként szerepelt. 1942-ben megnyerte Genfben a zongoristáknak rendezett nemzetközi versenyt. Az amerikai katonai közigazgatási kormány meghívására 1946-ban Münchenben, Beethoven Fidelio című operáját vezényelte, amellyel akkora sikert aratott, hogy felajánlották neki a Bajorországi Állami Opera zeneigazgatói posztját. Hat évig ült az igazgatói székben - felélesztette a Salzburgi Ünnepi Játékokat, fellépett Berlinben, Bécsben, Rómában, Párizsban, Buenos Airesben és Firenzében is. Vezetése alatt az Opera visszaszerezte régi jó hírnevét.

Solti György 1952-től a Frankfurti Opera művészeti és zeneigazgatója, 1961-1971 közt pedig a Convent Garden zeneigazgatója volt, ahol 1992-ben tiszteletbeli zeneigazgatóvá nevezték ki. Neki köszönhetően a Királyi Operaház kimagasló nemzetközi sikert aratott Az árnyék nélküli asszony, Mózes és Áron, valamint Wagner Ringjének angliai premier-előadásával. Együttműködése a Chicagói Szimfonikusokkal 1954-ben a Raviniai Fesztiválon kezdődött, akikhez legközelebb a Lyric Opera vendégeként 1956-ban tért vissza, A walkür, a Salome és A végzet hatalma karmestereként. A Chicago Orchestra Hall színpadán 1965. december 9-én debütált, majd 22 évig (1969-1991) vezette zenekart, mely neki köszönhetően nemzetközi hírnévre tett szert.

Több mint 50 évig hűséges volt a DECCA kiadóhoz - a velük készített felvételek száma a 250-et is meghaladja, amelyekért számos nemzetközi elismerésben volt része (32 Grammy-díj). A zenekultúra területén végzett munkájáért 1972-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte, az oxfordi, londoni, durhami, leedsi és surrey-i, az amerikai Yale és Harvard, a chicagói Roosevelt és De Paul egyetemektől, valamint az Eastman Zeneiskolától tiszteletbeli zenei doktori fokozatot kapott, a Greenville-i Furman Egyetem pedig a bölcsészettudományok tiszteletbeli doktorává avatta. Ezen kívül a Bolognai Egyetem zenei, művészeti és drámaköltészeti tudományok doktori címével tüntette ki.

A legtöbb Grammy-díj tulajdonosaként Solti számos egyéb rangos díjat is nyert hazánkban és külföldön is. 75. születésnapja alkalmából a Medal of Merit-díjat kapott és bronz mellszobrot emeltek tiszteletére a Lincoln Parkban. Magyarország a Magyar Zászlórenddel, a Musical America pedig az Év muzsikusa címmel tüntette ki. 1993-ban átvette a Magyar Érdemrend Középkeresztjét csillaggal és a Grosses Verdienstskreuz mit Stern und Schulterband kitüntetést. A Bécsi Filharmonikusok által alapított Hans Richter-díjat elsőként ő kapta meg. Munkájának elismeréseként a párizsi Académie du Disque Lyrique megalapította a Solti-díjat, melyet egy-egy fiatal énekes nyerhet el évente.

Solti György haláláig minden napját kitöltötték a koncertek és egyéb kötelezettségek. A művész 1997. szeptember 5-én hunyt el Dél-Franciaországban. Kérésére Bartók sírja mellett helyzeték hamvait örök nyugalomra.

[2008.09.04.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még