2024. május 20. | hétfő | Bernát, Felícia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Harminc éve nagyot robbant a Dinamit
A MINI-klub születésnapja, avagy 40 éve a Bem rockparton
Meglepő történetek hazai rocktörténelemből 1. - A Hőskor
Egy furcsa tragédia miatt majdnem megszűnt az AC/DC
Nagyszabású szabadtéri koncertre készül a Mobilmánia
Kapcsolatok
Prognózis
Piramis
Edda Művek
East

Neves sztárok emlékeztek az első Rockreflektor megmozdulásra

Többnyire elismert muzsikusokká nőtték ki magukat, akik 1979. március 19-én, a Közgáz klubban lehetőséget kaptak a megmérettetésre. Az akkori nevén Marx Károly Közgazdasági Egyetem aulájában működő klubbeli eseményen kezdeti lépéseiket épphogy megtévő ifjú titánok először mutatkozhattak be a szélesebb közönség előtt. Hátuk mögött 30 esztendővel, az első Rockreflektorra emlékezve, napra pontosan 2009. március 19-én, a Picasso Point Pub-ban gyűltek össze az egykori közreműködők.

Az ötlet szülőatyja az akkor sikerei csúcsán tündöklő Piramis együttes „menedzsere” - Hajnal Gábor volt. (Az ifjabb olvasók kedvéért egy kis történelem: az idézőjel nem véletlen, hiszen a szocialista társadalmi- és kultúrpolitika hivatalosan nem tette lehetővé magánszemélyek részére a menedzseri tevékenységet; e funkciót belföldre szervezett koncertek esetén az Országos Rendező Iroda (ORI) gyakorolta, nemzetközi viszonylatban pedig az Interkoncert látta el. Magánembereknek minden ide vonatkozó tevékenysége szigorú büntetést vont maga után).

Mindezektől függetlenül, az ORI által szervezett országos Piramis turnéra a „fedett státuszú menedzser” is elkísérte a csapatot. Hajnal felfigyelt a városonként kiválasztott - más és más - ismeretlen, de tehetséges helyi előzenekarokra. Ekkoriban a - népszerű nevén - Közgáz Klub hétvégi programjainak összeállításáért is a sokoldalú szervező felelt.

Merész elhatározásként úgy gondolta, hogy a sikerszéria folytatásaként helyzetbe hozza ezeket az ígéretes, ám a budapesti közönségtől hermetikusan elzárt vidéki bandákat. Így történt, hogy 1979. március 19-én, a Közgáz aulájában egy közös fellépés keretében bemutatkozhatott a miskolci Edda, a nyíregyházi Pókháló, a szegedi East, a Rolls Kiskőrösről; valamint három budapesti formáció, az S.O.S., az Olympia és a Victoria.

E zenekarok közül többeknek - a Hanglemezgyár és a Budai Ifjúsági Park vezetősége, valamint a sajtó képviselői előtt lezajlott -, addig példa nélküli kezdeményezés hozta meg az ismertséget. Érdemes elgondolkodni azon, hogy mi lett volna, ha… Ugyanis az Eddának ez volt az első fővárosi szereplése, a Rolls-, valamint a későbbi Bikini énekese, D. Nagy Lajos pedig az itteni sikertől tette függővé, hogy egyáltalán folytatja-e énekesi pályafutását.

Rock-történeti érdekesség, hogy a fiatalok koncertjét követő gálaműsoron Radics Béla gitárosból, Som Lajos basszusgitárosból, Döme Dezső dobosból és Révész Sándor énekesből álló alkalmi társulat lépett fel, akiket kivétel nélkül a korszak meghatározó zenészeiként tartottak számon. A hagyományteremtő kezdeményezés sikerén felbuzdulva a következő évben a Hobo Blues Band házigazdájaként a Prognózis (akkor még Hadirock néven), a bajai Fórum és a váci Corpus együttes lett a befutó.

Napra pontosan 30 évre, a Rockreflektor első bulijának évfordulójára Hajnal Gábor összetrombitálta az egykori közreműködő zenészeket, valamint a Közgáz Klub akkori vezetőjét, Jobbágy Gyulát is, egy kis baráti beszélgetésre. A múltidéző a Picasso Point Pub-ban, kitűnő hangulatban zajlott. Miért is ne, mikor az eddás Pataki Attila mára az ország egyik legnépszerűbb énekese lett; zenekari kollégája, a szerény, de annál tehetségesebb Zselenc „Zsöci” László a legkeresettebb basszusgitáros; az örökifjú Vörös István, aki nemcsak a lányok körében sikeres előadó és gitáros; de említhetném a progresszív műfaj egyik kiválóságát, az egykori eastes Varga Janó gitárost és a dobos Király István.

Ellátogatott még a Fórumból Gay Tamás, de a Kugli meghatározó személyisége, Gönczy Gabó dobos is képviselte a második évben fellépő egykori Hurrican együttest. Az úgyszintén jelenlévő Trunkos András akkor ugyan nem volt még a Rolls hivatalos tagja, de a későbbiekben basszusgitáros-szövegíróként sikerrel bosszantotta az Aczél György fémjelezte szocialista kultúrhatalmat.

A Rockreflektor mára legendává vált, hiszen több zenekarnak a Közgázon történt bemutatkozó koncert alapozta meg későbbi sikereit.

-Hegedűs István-
 

[2009.03.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » oktatás [2024.05.19.]
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még