2024. július 15. | hétfő | Henrik, Roland nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Milyen Ez a mánia? - Tunyó már nem élhette meg az új Mobilmánia lemezt
Nagy sikerű Mobilmánia lemezbemutató, nagy hiányzóval - fotókkal
Egy vadonatúj zenekar az egykori Tunyogi Rock Band romjain
Tunyogi Rock Band DVD: örök emlék
Celebmentes ötös valódi énekesekkel, és zenészekkel - Magyar Zenész TOP100 lista - 13. rész  
Hihetetlen, de Alice Cooper már a hatvanegyediket tapossa
Nagyszabású szabadtéri koncertre készül a Mobilmánia
Méltóan ünnepli Hegyalja a tizedik születésnapját: jön a Machine Head!
Zeffer András drámai vallomása: Talán 3-4 napja lett volna hátra
Változások a Mobilmánia szuperkoncerten
Sokkoló! A magyar zenészt kihűlve találták meg a padon
Képgalériák
Mobilmánia PeCsa
Kapcsolatok
Mobilmánia
Petőfi Rendezvényközpont (PeCsa)
Zeffer András és a RockBand
Kékesi László (Bajnok)
Rudán Joe
Rudán Joe
Zeffer András
Hobó (Földes László)
The Rolling Stones
Döme Dezső
Németh Gábor
Herpai Sándor
Tunyogi Bernadett
Tunyogi Péter
Legnépszerűbb csengőhangok

Sztárkavalkád a Mobilmánia koncerten - fotókkal  

A rendszeres koncertlátogatók lassanként hozzászokhattak, hogy az időjárás bizony nagyúr. Ezzel nyilvánvalóan a Mobilmánia koncert szervezői is tisztában lehettek, éppen ezért, semmit nem bíznak a véletlenre. Az eső ugyan nem esett, de biztos, ami biztos, a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadára hirdetett bulit inkább a belső teremben tartották meg.

Fontos a megújulás. A tavaly karácsonyi wigwamos Mobilmánia buli emléke még túl friss ahhoz, hogy négy hónap elteltével azonos szerkezetű, hasonló összetételű műsort nyomjanak le, legfeljebb más helyszínen. Szerencsére Zeffer Andrásék is így gondolkodtak, mert a Petőfi csarnokos találkozóra többféle újdonsággal készültek.

Elsőként a színpadkép vonzza a tekintetet. Az egész hátsó harmadot teljes szélességében egy hatalmas dob emelvény foglalja el, rajta, egymás mellé helyezve négy komplett felszerelés – egyelőre gazdátlanul. A plakátokról persze már ismert a közreműködő ritmusfelelősök névsora - egytől egyig a szakma krémjét képviselik. A szokásos RockBand felvezetés ezúttal rövidebb a szokottnál, ezalatt a hangosítás minősége is a helyére kerül.

Az újkori felállás zenészei – immár közel két éves közös múlttal – olajozott fogaskerékként illeszkednek egymásba. Képességeikkel eddig sem volt baj, az elmúlt időszak pedig csak jót tett az összhangzásnak. Horváth Péter második billentyűstől, és Lőrincz Viktor basszusgitárostól a koncert hátralévő részében elbúcsúzunk, ez utóbbi helyét Kékesi Bajnok veszi át. Egymás után érkezik a két frontember, Vikidál Gyula és Rudán Joe, ők Zefivel kiegészülve nyomják a volt és leendő rock-himnuszokat. Feltűnő, hogy kevésbé támaszkodnak a bevált, ismert Mobil-darabokra, érezhetően az új album nótáit szeretnék a köztudatba behozni.

<Klikk a képekre a további koncertfotókért!

Kiegyenlített a színpad két széle is; a Vámos Zsolt és Kozma Tamás gitárosok alkotta tandem felváltva hozza a riffeket és szólókat. Első vendégként Földes László, alias Hobo idézi meg a hetvenes évek végét egy Rolling Stones örökzölddel. Érdekes a Jumpin’ Jack Flasht magyarul hallani. Csak az igazi Mobil-búvárok, no és a negyvenestől idősebb korosztály emlékezhet arra, hogy a blues-énekes akkoriban a P.Mobil állandó vendégeként nyomta a különböző Rollingokat – köztük az Ugráló Jacket.

Nem is mulasztja el a lehetőséget megköszönni Bajnoknak és Pálmai Zoltánnak. Majd megelevenedik a hátsó traktus, hogy Pálmai mellett Németh Gábor, Herpai Sándor és Döme Dezső elfoglalja helyét a dobfelszerelések mögött.

Másik négy vendég, a RockBand koncertekről ismert Echo quartett vonós lányai. Monumentális látvány és hangzás, a Honfoglalás rock-szvit első és utolsó tétele, szimfonikus aláfestéssel, közötte pedig a Harcok, a négy egykori Mobil dobos egybehangolt rövid, de ütemes dobszólójával. Az est meglepetése: a két legendás rock-tenor helyett Tunyogi Bernadett, tavaly elhunyt édesapja bőrdzsekijébe öltözve énekli az ötödik tételt, az Újhazát. Látva könnyeit, hallgatva elcsukló hangját, az előadás még akkor is szívszorító, ha mikrofonjából (a technika ördögének ármánykodása következtében) alig-alig akarnak előjönni a hangok. És a megemlékezés folytatódik: a kivetítőn Tunyó, a harmadik rock-tenor alakja, a hangfalakból pedig az egyik legnagyobb P.Mobil siker, a Menj tovább – az ő énekével.

A technika (ezúttal tökéletesen működő) segítségével megidézett dalt, a színpadról élőben kísérik a Mobilmánia zenészei. A magyarságtudatunkat erősítő, és az emlékezés blokkja után, a végére visszatér az igazi rock-koncert hangulat: Zefi kezei alatt süvít a Hammond, felváltva dübörögnek a gitárok és búcsúzásként három torokból szólnak a Mobil-korszak „kötelező” darabjai.

A kihagyhatatlan Kétforintos dal ütemét öt dobos veri: a show, alighanem bevonul a rock-történelembe…

A mai estének, összességében megint sikerült visszahoznia valamit, amit sokan elveszettnek hittünk…

- Hegedűs István -

[2009.05.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még