Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. november 21. | csütörtök | Olivér nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megfontolandó: a nap gondolata Kodály Zoltántól
A világ legismertebb magyar zeneszerzője ezen a napon született - Kodály Zoltánra emlékezünk
Elsőre félelmetes, majd lenyűgöző! A magyar zenekart szakadék fölött érte a hajnal
Európa Éneklő Kulturális Fővárosa dalra fakad!
Geofizikus űrkutató és matematikus is zenél a Muzsikás együttesben
Spanyol turnén a Nemzeti Filharmonikusok
Ünnepel az Operaház, pazar lesz az új évad is
„Egy kiállítás csillogó, fekete lemezei” - 100 éves a magyar hanglemezgyártás
Képgalériák
Pécsi Cantat
Kapcsolódó Kiadványok
Kodály Zoltán: Kórusművek
Kapcsolatok
dr. Lakner Tamás
Kodály Zoltán
Komolyzene

Emlékezetes kórusfesztivált zárt az EKF-program, Pécsett

Emlékezetes momentumokkal zárult a közelmúltban a Pécs Cantat nemzetközi kórusfesztivál. Huszonkét ország ezerháromszáz résztvevőjének műhelymunkája és félszáznyi kóruskoncertje hatalmas sikert hozott. Az esemény mottójának megfelelően Pécs egy hétre valóban Európa Éneklő Kulturális Fővárosává változott!

Az Ég is kegyeibe fogadta a Pécs2010 progam egyik legjelentősebb zenei eseményét – a több tucatnyi szabadtéri programot: közös énekléseket és belvárosi kórushangversenyeket felhőtlen időben, Pécs patinás világörökségi és műemlék-épületei között, sőt, időnként a városnéző kisvonatról megszólaltatva hallgathatta a közönség. Feltéve, ha nem aktív résztvevőként kapcsolódott az eseményekhez – hiszen az esténként fél nyolctól, a székesegyház előtt zajló programok lényege éppen az volt, hogy minél többen együtt daloljanak a kóristákkal, s a pécsiek, vagy akár az arra járó turisták is részeseivé váljanak a muzsikálásnak. Ennek sikere pedig Pécsett, a kóruskultúra egyik hazai fellegvárában nem lehetett kétséges – esténként több ezer fős alkalmi kórus énekelte Kodály és Liszt műveit, a magyar népdalokat, vagy Beatles-t és más könnyed, jazzes dallamokat. Emellett minden délután és este kóruskoncertek várták a közönséget a templomokban és múzeumokban, a Dóm téren felléptek a pécsi komoly-, jazz- és népzenei élet jeles képviselői, késő esténként pedig Baranya nemzetiségeinek táncaival ismerkedhettek a Sétatérre látogatók.

A Pécs Cantat szakmai programja is beteljesítette küldetését. A többségében pécsi karnagyok vezette hét műhelyben a Tajvantól Kanadáig összesereglett résztvevők megismerkedhettek Kodály és Bartók, valamint más magyar szerzők emblematikus műveivel, a külföldi műhelyvezetők (Horvátország, Svédország) révén pedig a bor zeneirodalma és a könnyed swing-jazzmuzsika látta el zenei élménnyel a dalosokat.

Felemelő élmények a zárókoncerteken

Az egy hétre verbuválódott vegyes, egynemű, ifjúsági és gyermekkarok produkciói felemelő élményt nyújtottak a zárókoncerteken. A székesegyházban a vegyeskarok és a Pannon Filharmonkusok hangversenyét jelenlétével megtisztelő Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is minden bizonnyal szép emlékei közé zárta a Psalmus Hungaricus és a Budavári Te Deum előadását, de a Dóm tér közönsége is sokáig emlékezni fog még Vajda János Pannonii Carmen-jének ősbemutatójára és a Swing and Sweet műhely életvidám produkciójára.

A jeles eseménysorozatot több magas rangú személyiség is kitüntette érdeklődésével: az augusztus 15-i megnyitón – a több ezres közönségtől zsúfolásig megtelt Dóm téren – megjelent és köszöntőt mondott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Dr. Páva Zsolt polgármester, a székesegyházban a 20-i, ünnepi Kodály-gálán részt vett Mayer Mihály megyés püspök, a záróceremónián pedig beszédet mondott Kovácsné Bíró Ágnes, a Magyar UNESCO Bizottság főtitkára és Sante Fornasier, az Europa Cantat elnöke.

Az augusztus 15-22. között, Dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy művészeti vezetése és a Pécsi Kulturális Központ szervezőmunkája nyomán megvalósult fesztivál tehát eredményesen zárult, s nagyszerű zenei élményeket és emelkedett pillanatokat hozott a pécsi Európa Kulturális Fővárosa évadba, melyeknek hírét a közönség és a Pécs Cantat résztvevői sokfelé viszik magával a nagyvilágba.

Pécsi Kulturális Központ -

[2010.09.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Talking Dreams egyéb [2019.11.12.]
Kreatív gitáros kerestetik zenész » gitáros [2019.11.01.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

„Á, ő, izé, egyáltalán és miegymás …” – Mágnás Miska a Vígszínházban
A...

Szétfeszített a rock and roll rugója! – T30 koncert Győrben
Hat állomásos körszínpados...

Hogyha kell egy tánc - musical gála a Művészetek Palotájában
Virágot Algenonnak beszámolóval köszöntjük a Szociális Munka Napjának minden ünnepeltjét!
Megnéztük: Omega koncert volt az Arénában - képekben
Felejthetetlen Halloween Partyt tartott a Paddy and the Rats Budapesten
Eros Ramazotti vs. Pál Feri - az olasz szupersztár Budapesten lépett fel
beszámolók még