2024. június 20. | csütörtök | Rafael nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A zene és a vers izgalmas találkozása 2. 
A zene és a vers izgalmas találkozása 3.
Humoros klippel rukkolnak elő a Csillag Születik sztárjai - a Kávészünet megint kitalált valamit
Kapcsolatok
Kávészünet

A zene és a vers izgalmas találkozása 4.

Lapunknál folyamatosan azon dolgozunk, hogy egyre több színvonalas produkciót mutassunk be. Törekvéseinkbe tökéletesen illeszkedik a Kávészünet nevű formáció, akik olyannyira elnyerte tetszésünket, hogy a duót felkértük arra, hogy hétről-hétre ajánljanak nekünk megzenésített verseket.  

Vers és vers, zene és zene: a sokszínűség varázslatos változatosságát rejti magában.

Ahogy a versek mondanivalója, hangulata is sokféle, úgy a zene is rengeteg kifejezőeszközzel rendelkezik. A benne szereplő hangszerek, a zene ritmusa, dallamvezetése, egy-egy zeneszám felépítése, mind-mind hozzátesz az élményhez és a kész mű érzelemátviteléhez.  Mi is arra törekszünk, hogy változatos formában, különféle megszólalásokban – mindig a helyszín, a rendezvény, és természetesen a közönség elvárásaihoz igazodva – visszük el a kultúrát fellépéseink során…

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Kávészünet ma már három felállásban jár koncertezni.

Kovács Krisztián a Kávészünet menedzsere mutatja be a három formációt:
Duó: a srácok ketten írják a zenét a versekhez, ami mindig felelősségteljes szerzői feladat. Az eredeti felállásban Popovics György és Németh Ferenc, az együttes alapítói járják az országot, és egy szál gitár kíséretében éneklik megzenésített verseiket. Ezekre a koncertekre a nyugodt hangvétel a jellemző, mely remek kikapcsolódást és az irodalom általi kulturális élményt is nyújt. Kávéházakba, privát rendezvényekre, és ami a legfontosabb, iskolákba "Rendhagyó Irodalomóra" névre keresztelt programjukkal látogatnak. Ez utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy olyan programot dolgoztunk ki, amelynek keretében mérhetővé tesszük annak hatékonyságát, úgy objektív (verstanulási érdemjegyek változása) mint szubjektív értelemben (az irodalomhoz – irodalomórákhoz – és a költészethez fűződő viszony pozitív változása terén). Rengeteg visszajelzés érkezik a diákok növekvő érdeklődéséről, és az irodalomhoz való pozitív viszony alakulásáról – a diákok és tanáraik részéről egyaránt nagyon sok megerősítést kapunk.- Május óta hat tagú, nagyzenekaros formában is megszólalnak a versek, ezeket a koncerteket a “Zenélő Party” becenévvel illetjük, ami által a fiúk megtöltik a szórakozóhelyek, klubok táncterét is – már az első, május 20-ai zenekari felállásban adott koncertjük is óriási érdeklődésre tartott számot a Gödör Klub színpadán.  Ebben a megszólalásban sokkal dinamikusabbak, erőteljesebbek a számok, így akik egy jó bulira vágynak, nagyon jól érzik magukat a koncerteken, eközben pedig a versekhez is közelebb kerülnek. A zenekar többi tagját jómagam mutattam be a srácoknak, és bár a duó tartott attól, hogy milyen lesz ez a megszólalás, és a csapatmunka, már az első alkalommal nagyon jók voltak a tapasztalatok. Nagyon hamar összeszokott a zenekar, és a próbák remek hangulatban telnek. Kővágó Dani, az együttes második gitárosa nagyon tehetséges és komoly zenei tapasztalattal rendelkezik. Fencsák Zoli, a basszusgitáros stabil játéka és ötletes témái fontos elemei a zenének. Simon Bálint, a dobosunk sokszínű játékával izgalmasan fűszerezi a számokat, lelkesedése határtalan. Beke István, a billentyűs építő jellegű ötleteivel, észrevételeivel tesz hozzá sokat a csapatmunkához.

- A duó és a nagyobb zenekar közötti átmenetet a kvartett jelenti, melyben két gitár plusz a dobok nyújtják az akusztikus, ugyanakkor lendületesebb hangzást. Kvartettként általában fesztiválokra jár a Kávészünet, de van, hogy egyéb alkalmakkor is így szólalnak meg a versek.

 

Mind a három felállásnak megvan a megfelelő színtere, és a sajátos világa, és bár a hangzásvilág mindhárom esetben különböző, mindegyik közelebb hozza a költészetet az emberekhez. 

- Érdemes továbbá megemlíteni, hogy negyedik – és talán legteljesebb – megszólalási formánk a stúdiómunka eredménye. A közelmúltban kiadott kislemezünk, és a hamarosan érkező nagylemez elkészítése sok lehetőséget nyújt számunkra; hangszerelés és végső megszólalás tekintetében ilyenkor tudjuk a legtöbbet kihozni a versekből, ebben nagy segítségünkre van Szabó Marci, akinek a stúdiójában a felvételek véglegesítése történik. Ebbe a hangzásvilágba a Facebook, és a Myspace oldalainkon lehet belehallgatni – mindig teszünk fel az épp készülő számokból is részleteket, de teljes zeneszámok is hallgathatók ezeken az oldalakon. 

[2010.11.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még