Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. február 26. | szerda | Edina nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Innen, fentről" - Művészportré, Gergely Éva énekesnővel
"Van, amikor ihletettebb időszakot élünk meg, van amikor küzdelmeset" - 8 éves a PASO
A Magna Cum Laude csak ül és zenél
Kész, vége! Befejezte a Groovehouse
Műemlék lett a The Beatles zebrája
Pedagógiatörténeti esemény főszereplője lett a Beatles
Pély Barna: "Nem vagyok túl szigorú"
Sziget 2011: új színpadok, aktuális trendek, tavalyi árak
Képgalériák
Bolond a hegytetőn (képek)
Kapcsolatok
Mikó István
The BlackBirds

A Beatlesről szóló új, zenés színpadi darab indul hódító útjára az FMH-ban

Bolond a hegytetőn címmel, meglehetősen szokatlan formában kerül bemutatásra Mikó István új, zenés, színpadi műve. A Jászai Mari- díjas színművészt, aki a BlackBirds zenekar tagjainak zenekar közreműködése mellett a darab főszereplője is, a színháztermi próbán értük utol. A zenés színpadi játékkal március 9-én találkozhat először a közönség Fővárosi Művelődési Ház színpadán.

- Új zenés darabot állított színpadra a Beatles szerzeményeinek felhasználásával, sőt magának a zenekarnak a megidézésével. A négy gombafejű hogyan kapcsolódik a színpadi műhöz?
- A kapcsolat egyszerű és kézenfekvő, ugyanis a színpadon mind a zenei, mind a prózai részben csak a Beatles szövegei lesznek jelen. A Bolond a hegytetőn esetében nem hagyományos módon készült alkotásról beszélünk. Kiindulópontnak a BlackBirdsöt tekinthetjük, akik – magyar és európai viszonylatban egyaránt - kiválóan játsszák a Beatles dalait. Első találkozásom a fiúkkal rendkívül jól sikerült, csodáltam lelkesedésüket és tehetségüket. Az ő felvetésükre született meg egy összefüggő darab ötlete, amelyet aztán színpadra álmodtam.

- Miről szól a darab?
- A cselekményt nagyon nehéz meghatározni. A gyerekek a színpadon, két részben eljátszanak tizenöt-tizenöt dalt eredeti nyelven; a zenés produkció előtt azok tartalmát, ha nem is teljes egészében, szituációba helyezve magyarul, prózában megjelenítik. Ha úgy tetszik, eljátsszák az illető dal mondanivalóját. Mindehhez adva van egy generátor, egy bohóc, aki prezentálja őket, vagyis Bors őrmester zenekarát, mint tanítványait. A dalok, dalszövegek segítségével egy múltidéző, képzeletbeli, varázslatos utazáson vehetünk részt, ez a Magical Mystery Tour. Fantáziánk segítségével sorra jelennek meg különböző foszlányok, figurák, akár a Penny Lane, a Paperback Writer, vagy a Taxman. Rajtam kívül nincsenek külön színészek, a négy fiú a zenélésen kívül részt vesz a dialógokban is. Én vagyok az a bizonyos generátor, a bohóc, vagy a bolond – a hegytetőn -, aki ezt az egészet irányítja, segít nekik emlékezni, aki eljuttatja őket a fantázia birodalmába.

- Az említett jelképek, dalszövegek csak verbálisan, avagy képileg is megjelennek?
- A díszletek jelzésszerűek. Inkább csak az illusztráció kedvéért, minimál formában alkalmazzuk. Egy-egy láda, egy próbababa, vagy a bohóc öltözetváltásai segítenek az eligazodásban.

- 1988-ban mutatták be a Mindhalálig Beatlest, frenetikus sikerrel. Akkor énekelni tudó neves színészek bújtak bele a négy liverpooli fiú bőrébe, most négy fiatal, tehetséges muzsikust talált meg a színpadi szerephez.
- Pontosabban, a saját bőrükben lesznek. A négy alapfigurát igyekeztem saját habitusukra formálni, figyelembe véve a mai kor követelményeit. Annyiban persze nosztalgia is, amennyiben a Beatles muzsikáját hallgatjuk. Ez a zene generál bennünk állandó érzéseket, ezzel éljük mindennapjainkat. Épp ezért nincs konkrét cselekmény, inkább absztrakció, amely egy-egy dalról eszünkbe jut. Pontosabban, a szöveg mondanivalóját igyekszünk más dimenzióban megmutatni a közönségnek. A múltbeli előadás és a mostani között az a különbség, hogy akkor négy „főállású”, jó színész valamilyen módon muzsikált. A jelenlegi helyzet nagy kérdése, hogy a BlackBirds- fiúk – akikkel nagyon szeretek dolgozni és kitűnő a kapcsolatunk - kiváló zenész létükre, hogyan fogják ezeket a szövegeket interpretálni.

- Márton András fordítása vajon mennyire tudja visszaadni a Beatles-dalok eredeti hangulatát?
- Húsz éve jelent meg András Yesterday című kötete, amely egy kicsit mindannyiunk Bibliája volt. Akik nem tanultak angolul, ennek alapján, először szembesülhettek a tartalommal. A korai Beatles-szövegek nem túl érdekesek, hiszen jórészt a szerelemről szóltak, meglehetősen leegyszerűsített kifejezési eszközökkel. Éppen ezért inkább a késői korszak dalait vettük elő, ott főképp Lennon-nak köszönhetően, egyre furcsább, egyre abszurdabb dalszövegekkel találkoztunk. Persze a többértelmű Lucy In The Sky With Diamonds is el fog hangzani, de mi nyilvánvalóan nem a pejoratív értelmezését helyezzük előtérbe. Nincs szükség a „tudatmódosítóra”, hiszen az úgyis bennünk van.

- Mennyire vonzó a ma emberének a Beatles muzsikája? Valóban halhatatlanok?
- Úgy veszem észre, hogy a Beatles muzsikája ma is él, érdekli az embereket. Koncerteken olyan fiatal srácokkal találkoztam, akik még akkor sem éltek, mikor mi kezdtük el játszani ezeket a dalokat. A Beatles pedig legalább egy évtizeddel előbb kezdte és máig fennmaradt. Folyamatosak az emlékkoncertek, fesztiválok, amellyel – említhetném akár Bartók, vagy Liszt emlékévét - igyekeznek életben tartani munkásságukat. Az a körülbelül kétszáz dal, amelyeket megjelentettek együtt, majd utána külön-külön szólóban, nagyon komoly értékeket képviselnek. A Beatles mára klasszikussá vált.

Bolond a Hegytetőn

-Hegedűs István-

[2011.03.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
turnémanagert keres a Swan 2000 zenekar zenekar [2020.02.18.]
Biztonságos kölcsön magánszemélyek közöt egyéb [2020.02.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
koncert.lap.hu

Kowalsky meg a Vega az Arénában - képekben
Február 15-én 15 ezer ember volt kíváncsi a...

Megnéztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter önálló estjét
"Ilyen szerelem illik a...

cdbolt.lap.hu
Slipknot 2020: Az összeszedetlenség is belefért Coreyéknak
Megnéztük ABBA Tribute Showt az Akvárium Klubban - képekkel
La Mancha lovagja olvasópróbán jártunk -. képekben
Ilyen volt a Tankcsapda Szilveszter - képes beszámoló
Megnéztük a Charlie koncertet a Barba Negrában
beszámolók még