Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. december 16. | hétfő | Etelka, Aletta nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Képgalériák
Zoohacker és Fábián Juli
Kapcsolatok
Fábián Juli
Judie Jay
Juli Fábián & Zoohacker
Zoohacker(Palásti Kovács Zoltán)

 ˝Ha a tolerancia mindenkiben meglenne...˝ - Interjú Zoohackerrel

A szusszantásnyi szünetet követő, tavaszi-nyári fesztiválokon való sikeres szereplések után Fábián Juli & Zoohacker szerptember 28-án, az Orfeumban ünneplik visszatérésüket a klubvilágba.

Zoohacker alias Palásti Kovács Zoltán Fábián Julival közös formációjukkal robbant be a köztudatba. A régi dallamvilágnak elektroakusztikus palástot szőve, újszerű, egyedi hangzást, szerethető zenei világot teremtettek, ami töretlenül ostromolja az étert.
A teljes érzelmi spektrumot lefedő, táncolható, pozitív, életigenlő dalaik hipersebességgel törtek magunknak utat a magyar könnyűzene szövevényes rengetegében.
Kisebb szünet után a zenei páros az fesztiválidőszakra lépett újra a nyilvánosság elé friss anyaggal. Szeptember végén pedig a klubéletbe való visszatérésüket az egyetlen pesti mulatóba időzítik, ezáltal intimebb hangulatban szórakoztatva népes rajongótáborukat.

A zeneszerző-dj alábbi, őszinte interjúja zene.hu-nak kétségbevonhatatlanul alátámasztja a zenéje által sugallt, róla kialakított, hiteles képet.

– A művészneved értelmezhetjük úgy, hogy a benned lévő ösztönöket, zenei „vadállatokat” szabadjára engeded?
– Találó kifejezés. A névválasztás a zenei inspirációk sokoldalúságából fakad számomra. Egy zenei hackernek tartom magam, aki gátlástalanul feltörheti a zenei kultúrákat. Nincsenek szabályok, egy kompozíció magját bármilyen képtelen ötlet adhatja. A bennem levő bolondosságnak, szakmai kiszámíthatatlanságnak a jelzője a Zoo; vagyis egy nagy állatkert, amelyből bármilyen zenei műfaj kitörhet, mint egy állat a bezárt ketrecből. Én se tudom előre megjósolni, vajon tigris, kígyó vagy hattyú fog előbukkanni a közeljövőben, de mindegyik ott lapul bennem.

– Milyen céllal állsz neki az alkotásnak?

– Az alkotást nem célból csinálom, egyszerűen nem tudom az életemet elképzelni nélküle. Ösztönös dolgok ezek. Ha teremtek úgy érzem, létezem.
Másrészt, minden évben konkrét célokat fogalmazok meg előre a zenei tervekkel kapcsolatban, és ebben nagyon tudatosan szoktam kivitelezni a mindennapokat, hogy elérjem a kitűzött célt.

– Fábián Julival szakmai álompárost alkottok. Mennyire kimeríthetetlen az a kincsekben gazdag varázserszény, amelyből a tőletek megszokott, minőségi (sláger)dalokat húzzátok elő?
– Julival mindketten nagyon széles zenei spektrumban mozgunk az érdeklődés területén, ennélfogva az 1920-as évektől kezdve bármilyen műfaj inspirálhat. Mivel a könnyűzene története is hihetetlenül gazdag varázserszény, így számunkra is kimeríthetetlen. Egy élet sem elegendő arra, hogy ezt a sok különleges hangulatot és inspirációt átformáljuk a saját zenei képünkre olyan módon, hogy a mai kor igényeinek megfelelő hangzásképet kapjon a zenei tartalom.

Nézd meg Fábián Juli & Zoohacker debütáló dalának, a Girly élő előadását.
– A Fábián Julival való együttműködésetek szerinted mitől ennyire ütős és népszerű? Mi a „titkotok”?
– Mindketten sok-sok éves előkészítő perióduson vagyunk túl, és amikor közösen elhatároztuk, hogy belevágunk a „popiparba”, már konkrét elképzeléseink voltak. Tudtuk azt is, hogy az a piaci szegmens, amit a zenénk stílusában megfogalmazunk, egyedülálló Magyarországon, mivel nem csinálja más, így konkurenciája sincsen. Ettől persze még nem volt egyáltalán biztos, hogy a rádiók és a közönség ilyen jól fogadja, de én nagyon bíztam benne az elejétől fogva, mert Julit az egyik legjobb hazai énekesnek és előadóművésznek tartom.
A titok nyitja talán abban rejlik, hogy a régi zenei stílusokat is felkaroltuk: a dzsesszt, a soult, a funkot, az easy listeninget; ezzel párhuzamosan az összes új zenei irányzat is teret kap, így újraértelmeződnek a fúziós stíluskeveredések által, aminek a zenei egységét az elektronikus hangszerelés akusztikus hangszerekkel való vegyítése adja.

Csatlakozz, ha kedveled a retro magyar dalokat.
 

– Milyen más szakmai vagy egyéb kihívások vonzanak?
– Egy éve Judie Jay-el szintén belekezdtem egy átfogó, közös munkába, ahol szintén a minőségi popzenét céloztuk meg. Természetesen, mivel teljesen más karakterű énekesnő, a stílus is más, mint amit Julival csinálunk. Továbbá nagyon sok remix-elésre való felkérést kapok, ami ugyancsak izgalmas kihívás számomra.
Ezen felül nagy doromb-, tilinkó-, moldvai kaval-, népi fujara- és citeragyűjtő vagyok. Ezen hangszerekből és az elektronikus vegyítéséből szeretnék majd létrehozni egy olyan projektet, ami a magyar népzenéből mint inspirációs forrásból indul ki.
Dj-ként napi szinten kutatom az új trendeket a partizene-szcénán belül, de éppígy minden, az 1900-as évek elejétől kezdődően megalkotott zene is folyamatosan izgat, amely számomra egy hangzó zenetörténeti munka. Ezekből a gyűjtésekből kiindulva tervem egy Zoohacker-mixeket felvonultató internetrádió létrehozása, amelyben rengeteg stílus mozog különböző kategóriákban, hogy mindenki megtalálja az épp aktuális hangulatot ahhoz, amihez kedve van az adott szituációban.

– Az ország határain túlra is kacsingattok?
– Mivel angol nyelvűek a szövegek, nem titkolt cél, hogy az ország határain túlra is eljuttassuk a zenénket. Azonban hátra van még a teljes album megírása, ami nagy kihívás számunkra. Emellett az élő, nagyzenekaros koncerteket is még koncepciózusabban és ütősebben szeretnénk összerakni. Ha ez összeáll jövő tavaszra, akkor mi is úgy fogjuk érezni, hogy itt az ideje kacsingatni...

– Az Orfeumot választottátok egyetlen őszi klubkoncertetek helyszínéül. Mitől különleges a hely?
– Egyfelől nagyon kellemes emlékek kötnek a helyhez, hiszen másfél éve több koncertet is adtunk ott havi rendszerességgel, és minden esetben fantasztikus volt a közönség. Az Orfeum egy különleges helyszín számunkra, mert tökéletesen beleillik abba a zenei összképbe, amit kifejezni kívánunk: az elegancia keveredik a hely múltidéző atmoszférájával, miközben kellőképpen bohókás is, ami által mi is igazán el tudjuk engedni magunkat. Ott a finom, romantikus hangulat ugyanúgy belefér a produkcióba, mint amikor a boogie belekerül a lábakba, és mindenki ropja a táncot.

– Ha hatalmadban állna egyetlen dolgot megváltoztatni a világban, mi lenne az…
– Ha a tolerancia, a másik elfogadása mindenkiben alapból, zsigerből meglenne, akkor több esély lenne arra, hogy népek, emberek nagyobb szeretetben éljenek egymás mellett. Így több esély lenne a béke megteremtésére, ami nem igazán jött össze az emberiségnek, hiába kísért sok, negatív történelmi példa a múltból. 

- Aigner Ivan -

[2013.09.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2019.12.07.]
Angolból korrepetálást vállalok-online i szolgáltatás » oktatás [2019.12.03.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Bemutatták a János vitézt a Budapesti Operettszínházban - képek
November 22-től, 40 év...

Szellemjárás az Arénában - Ghost koncert képekben
A Ghost adott koncertet az Arénában...

Nagyvárosi éjszakák Budapesten - a Scorpions az Arénában koncertezett
"Összművészeti alkotás született" - János vitéz bemutató az Operettszínházban
Megnéztük a Zanzibar zenekar születésnapi koncertjét - képekkel
Dinner show először Magyarországon - képekben
MegzizZENés és örömzúzás
beszámolók még