Szilvásgombóc - ki emlékszik még rá?
A fenségesen gőzölgő, omlós, porcukorral és fahéjjal meghintett finomságra valószínűleg senkit sem kell emlékeztetni. Bár napjainkban egyre többször kerül az asztalra a fagyasztott változatból, gyorsan elkészíthető szilvásgombóc, de a házi, általában nagyanyánk konyháját idéző édességnek valóban nincsen párja.
Az igazi gasztronómiai kalandot ígérő szilvásgombóc azonban nem csak az édesszájúakban hagy maradandó nyomot, hanem a művészekben is. A musicalek világában kicsit is otthonosan mozgók számára valószínűleg nem cseng ismeretlenül Presser Gábor Szilvásgombóc című dala, melyben a művész a tőle megszokott hangzásvilággal, és jellegzetes, semmihez sem hasonlítható rekedtes hangjával énekeli meg a szilvásgombóc csodáját.
A minden korosztály számára ajánlott musical egyébként 1988-ban került bemutatásra, és azóta is nagy sikerrel játssza a Vígszínház. Több százszor mutatták be hazánk neves színészei a Padlást, amely a Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter mesteri hármasához kapcsolódik szövegkönyv és zene kapcsán. Idén októberben újra átélhetik a musical rajongói az élményt napjaink népszerű színészei társaságában, és hallható lesz újra a híres Szilvásgombóc is.
A hétköznapokban gyakran a családok asztalára kerülő finomság nem csoda, hogy megihlette tehát a művészvilágot is, hiszen egy igazán jól elkészített édesség a késő nyáron-ősszel érő gyümölcsből valóban mennyei élvezeteket képes nyújtani. Készítéséről általában elmondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás, ám legtöbben a hagyományos változat mellett döntenek, ha a desszertként és akár főételként is fogyasztható édességről van szó.
A hagyományos szilvásgombóc feldobható étcsokoládéval a szilva mellett, de ha a burgonya, a liszt és a cukor jelentette plusz kalóriáktól tart, akkor is számos recept áll rendelkezésére kalóriaszegény összetevők választásával. Akár zabpehely-, vagy kókuszlisztet is használhat hozzá, de a zabpehely bunda is különleges ízvilágot tartogat hagyományos ételünknek. Az igazán finom szilvásgombóchoz javasoltak a kisebb, zamatosabb és aromásabb szilvák, de mint ahogy befőttkészítéshez, vagy a húsokkal kombinált falatokhoz, így a szilvásgombóchoz sem feltétlen a túlérett szilvák bizonyulnak a legjobb választásnak. A sutigyar.hu is úgy véli, hogy a szilvás sütemény receptek az egyik legkönnyebben elkészíthető nyári édességek közé tartoznak, melyek ráadásul rendkívül olcsón ki is hozhatóak.
Érdemes nyersen is rendszeresen az asztalra tenni a gyümölcsöt, ugyanis a főzéssel távoznak belőle azok az értékes vitaminok és ásványi anyagok, melyekben egyébként rendkívül gazdag a több ezer éves múltra visszatekintő gyümölcs. A-vitamin, béta-karotin, B-vitamin tartalma rendkívül magas, de vasat, káliumot és kálciumot is tartalmaz. C-vitaminja hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetben felszabaduló szabadgyökök semlegesítődjenek, és gyulladások is minél ritkábban jelentkezzenek. Persze ami elsősorban a szilva mellett szól, az a belőle készíthető változatos édességek jellegzetes ízvilága, és az általuk nyújtott kulináris élvezet.
[2014.08.14.]