Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. szeptember 20. | péntek | Friderika nevenapja
    koncert.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolatok
P. Box (Pandora's Box)

Hagyomány és frissesség a debreceni P.Box új stúdióalbumán

Tíz évvel a siker várományos, ám Cserháti István tragikus halála miatt elsikkadt Pangea –CD megjelenése után a HammerWorld Magazin mellékleteként napvilágot látott a debreceni Pandora’s Box új stúdióalbuma. A lemez címéül a zenekar egykori alapítójának azóta szállóigévé lett mondását választották: Mindenekfelett.

Csak így egyszerűen: Mindenekfelett. S, hogy mi áll, mi felett, hamar kiderül az újkori Pandora’s Box  negyedik albumából. A zene feltétel nélküli és megalkuvást nem ismerő szeretete, az alázat, a magabiztosság, a hangszeres virtuozitás, s mindaz a szellemi örökség, amelyet az épp tíz esztendeje az Égi zenekarban billentyűző zeneszerző-alapító a fiúkra hagyományozott. Mert mindezek nélkül nem létezhet, nem létezhetne valamire való rock zenekar (és persze más, egyéb kategóriájú formáció sem), s emellett azt is leszögezhetjük: a felsoroltak hiányában alighanem réges-rég atomjaira hullott volna a kis közösség. Cserháti szellemi öröksége komoly felelősség is egyben, hiszen a név és a hagyomány tisztelete kötelez.

Ugyanakkor Pandora szelencéjében sem lehet gúzsba kötve táncolni, mindemellett az „őszintének és kőkeménynek” kikiáltott műfaj lassan három évtizede kikerült a fősodorból. Az élet persze megy tovább, sőt fordul is, de - a költő után szabadon - a víz szalad és a „rákenról” marad. De a „rákenról” marad. Mert, hogy a rock állandó, mint a gitár, a Hammond és a dob. Legfeljebb egy kicsit másképp szól, „Másnak szól”, hiszen a maguk mögött hagyott három és fél évtized mégiscsak több mint egy emberöltő.  

Igen, épp három és fél évtized óta áll nyitva Pandora szelencéje, s azóta – kisebb-nagyobb kihagyásokkal - várakozik benne a remény. Amiről tudjuk, hogy utoljára hal meg. S, amely most felcsillanni látszik, hiszen a Mindenekfelett kilenc opusza maradéktalanul eleget tesz a rockmuzsika íratlan szabályainak. És nem csak annak. A legnemesebb P.Box-hagyományoknak, s azon belül az egykori alapító, zenekarvezető és zenei ideológus Cserháti István által régóta megfogalmazott elvárásoknak. Miközben az egész nagyon is friss, aktuális, úgy megszólalásában, hangzásvilágában, dallamosságában, mint hangszerelésében.

Pont, ahogy a harmadik évezredhez illik. Az első bálozó, vagyis elsőlemezes Kiss Konrád dobos, valamint a hangstúdió tulajdonos Ferenczi Tibor „Cézi” basszgitáros precíz, ám több mint markáns alapjai összmunkában a legszebb sabbathos, vagy purple-ös időket idézik, emellett utóbbi rövid szólóban is megcsillogtatja hangszerkezelési képességeit. Sándor Józsefet, akit mindenki csak Günterként ismer, nem túlzás Bencsik Samuhoz hasonlítani, és ez nem kizárólag a Bukott angyal feldolgozásában való alakításának köszönhető. Szabó Krisztián, aki mindeddig csupán az élő megméretések alkalmával bizonyíthatott, most kiélhette a Jon Lord ihlette hammondozás, illetve zongorajáték gyönyöreit. Előbbi a Fordul az életem, illetve az Ébredj című darabokban, a Papp Gyuláéhoz hasonlatos zongora-hangszín pedig a lemez egyik leginkább siker várományos tételében (Szabadon száll) csendül fel. Öröm hallgatni.

Kori, azaz Koroknai Árpi az újabb P.Box-formáció tizenöt esztendeje alatt rutinos frontemberré lett. Amellett, hogy egyéni, különleges orgánuma a zenekar védjegye, szövegíróként is kiválóan helyt áll. A Mindenekfelett album a tíz évvel korábbi Pangeához képest nem mondható tematikusnak, ám a szövegek, ha laza szállal is, mégiscsak kapcsolódnak egymáshoz. Vissza-visszatérő téma az élet fenntartásához szükséges négy alapelem (A tűz, a víz, a föld és az ég – s ez külön számcímet is érdemelt, benne Günter zseniális szólójával), amely – nomen est omen - a görög mitológiában is megjelenik. Mindezt jól szemlélteti a művészi grafikával megkomponált lemezborító, amely Devecz Ádám munkáját dicséri.  Nyolc lendületes, kemény hangzású dal mellé egy igazi rock-líra (A part) is került szerelmi vallomás formájában, hogy aztán záró számként mégiscsak egy 2009-es felvétel, a Tűzben égni újra rögzített verziója maradjon meg jó emlékezetünkben.

Ismert: a Pangea nagylemezt Cserháti Pityi a halálos kórral küzdve, a kórházi ágyból kiszökdösve játszotta fel a P.Box stúdiójában. Tíz évvel később immár nélküle készült el a zenekar negyedik albuma, ám szellemisége, a csaknem harmincnyolc percnyi tiszta muzsikán, mindvégig tetten érhető. Miképp szállóigévé lett mondása is, amelyet – a végén egy kis csavarral - a nemzet nagy költőjének kétsorosával vetnék össze: „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, fiadnak/Hagyd örökül, ha kihúnysz: A zene mindenek felett!”  

-  Hegedűs István -  

[2015.05.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Énekest keresünk! zenész » énekes/énekesnő/vokalista [2019.09.17.]
A pénzügyi trauma már véget ért, szolgáltatás [2019.09.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
cdbolt.lap.hu

Megnéztük DJ Bobo koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
DJ Bobo ma is legalább annyi...

Once - Egyszer... mini koncert a Hunyadi téren
A Madách Színház a Hunyadi téren tartott mini...

Zene.lap.hu
Megnéztük: Follow the Flow koncert a Budapest Parkban - képekkel
Bevállalós, de korrekt - Woodstock 50 Hungary Festival a Barba Negra Trackben
Imádta a közönség a Titanic-musical hazai bemutatóját - képek
Képekben a Petőfi Zenei Díj gála 2019
Odacsapós rock n roll a Sziget utolsó napján - "Mennyből a Dave Grohl, eljött Hozzátok"
beszámolók még