Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. március 26. | kedd | Emánuel nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 

Itt a VálaszÚt Szent László örökségéről szóló albuma, és videóklipje!

Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd – Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt zenekar új CD-jét foglalja magában.

A költeményeket és a mű szövegeit Dr. Varga Tibor jogtörténész, a Szent Korona Szabadegyetem alapítója, a Szent Korona Országáért Alapítvány elnöke írta, ezek megzenésítését pedig Szebelédi Zsolt, a VálaszÚt zenekar énekes-dobosa, valamint a P. Mobil dobosa készítette.

Miért épp a budaörsi helyszínt választottátok a Szent László-lemez egyik fontos dalának klipforgatásához?  

Szebelédi Zsolt: Novemberben jelent meg a Szent László öröksége című CD-nk, amely sorban a negyedik VálaszÚt-lemez. Erről most készült el második klipünk, Az Istenre szomjúzó világ. A felvételek nagy része gyönyörű szakrális helyen, a budaörsi Kőhegyen készült.  A helyszín szépségére P. Mobil-os harcostársam, Baranyi László hívta fel a figyelmemet, ahová el is látogattam. Ott rögtön megfogalmazódott bennem, hogy itt kellene forgatnunk az új VálaszÚt klipet. Nem csak a dalhoz, de az egész Szent László lemezhez nagyon passzol a közeg. Az itt forgatott anyaghoz továbbá bevágtunk olyan felvételeket is, amelyek szerintünk a mai világ bűneit és gyarlóságait mutatják be.

Dr. Varga Tibor: Mivel Az Istenre szomjúzó világ kezdetű dal Szent László és táltos lovának csodájáról szól, amelyben a paripájának patanyomából éltető szép víz kegyelme fakadt, a szám itt a zarándoklatok hegyén hitelesen szólalhat meg. Nem mellesleg magának a kápolnának az építése is komoly erőfeszítést igényelt, hiszen a magasba vezető út még nem állt rendelkezésre. Csakis ennek megépülése után vihették fel az építőanyagot a helyszínre lovas kocsival, illetve kézi erővel. A klip elkészítéshez mi is megtettük saját zarándokutunkat, hiszen a régi út autóval járhatatlan. Kézben vittük fel a hangfalakat, dobokat, hangszereket és persze az 1358-as Képes Krónikát, melyben Szent László részletes élettörténete is található. Talán áldozatunk is hozzájárul ahhoz, hogy a szeretet újra megszülessék a világban. A videóban is jól látszik, hogy az elmúló ember valamint a haldokló Teremtés egyaránt kegyelemre szorul.

Mi a közös jellemzője az általad idézett „Si Deus pro nobis, quis contra nos?”(Ha Isten velünk, ki ellenünk? Róm. 8.31.) jelmondatnak és a frissen készült klipnek?

Dr. Varga Tibor: Valójában ez a jelmondat, amely Szent István, Bethlen Gábor, a Rákócziak, valamint Széchenyiek igéje is volt, valahol benne rejlik a VálaszÚt új klipjének mondanivalójában. A felvétel – mint említettük – különleges helyszínen készült, hiszen a kőhegyi kápolna, mely előtt a zenekar játszik, különleges látomások alapján épült.

Mi a története?

Dr. Varga Tibor: Wendler Ferenc budaörsi lakosnak 1847-ben különös álomlátása volt. A Kőhegyen egy csipkebokorban megjelent előtte a Szűzanya. Minden rózsában Szűz Mária mosolygó arca ragyogott, és minden rózsalevélen ez volt olvasható: „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”.  Ez alapján épült meg a világ első a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelt kápolnája (1855. október 15.) Erről az ünnepről (december 8.) úgy tartja a világ, hogy tisztelete a magyar királyságból terjedt el. Wendler Ferenc építő egészen haláláig egy a kápolna melletti barlangban élt, hogy mindenkor érezze a tisztaságos Szűz szerelmét. Hamarosan megindultak a zarándoklatok, de csodák is történtek ezen a helyen. Minden nagy keresztény ünnepen ott, a Kőhegyen – évente épp száznegyvennyolc alkalommal – mozsárágyúval lőttek az Istenszülő tiszteletére. Így a videó felvétele jobb helyszínen nem is történhetett volna, hisz Szent László a hagyományunkban Mária lovagja.   

Miként zajlott a forgatás?  

Szebelédi Zsolt: Voltak nem várt, és ebből kifolyólag vicces történések is a forgatás alatt. Hozzáteszem, hogy én azt a napot lázasan, betegen csináltam végig. A forgatás előtt, ahogy már mondtam is, megnéztük a helyszínt. Mivel hegyről van szó, ki kellett találni, hogyan jutunk föl. A tervezés elején kevés cuccban gondolkoztunk, aztán rájöttünk, hogy ilyen impozáns helyszínen az erősítők nagyon jól mutatnának. Problémát jelentett viszont, hogy a felfelé kígyózó hosszú lépcsőn kívül a hegyen csak egy nagyon szűk úton lehet közlekedni. Ezen nem fért el a mikrobusz, amivel érkeztünk, úgyhogy a hangszereket, erősítőket puszta kézzel kellett felcipelnünk. Úgy a lépcsőmászás közepén járhattunk harmincöt fok melegben, amikor cipekedés közben valakinek eszébe jutott, mi lenne, ha átmennénk egy másik helyszínre, ahová – mondjuk – autóval is fel lehet menni. Biztos vannak még szép helyek a közelben... Egy percre el is gondolkodtam ezen, aztán mire észbe kaptunk, már fent is voltunk a templomnál. Mondanom sem kell, a forgatásra alaposan kifáradtunk. Ez a kis torna viszont mindenképp megérte, hiszen profi anyagot hoztunk össze; az eddigi klipjeinkhez képest ismét feljebb raktuk a lécet.

Hol lehet hozzájutni a Szent László öröksége kiadványhoz?

Szebelédi Zsolt: A verseskötet és a CD megvásárolható a koncerteken, a Szent Korona Szabadegyetem, vagy a Szent Korona Országáért Alapítvány rendezvényein is. De megrendelhető a valaszutofficial@gmail.com e-mail címen is.

                                                                                                                     -  Hegedűs István -

[2018.01.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Dynacord Powermate 600/2 hangosítás/cucc [2019.03.08.]
Jazz-es kreatív dobost keresünk zenész » dobos/ütős [2019.03.04.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Liliomfi a Madách Színházban - képekben
Óriási sikert aratott szombaton este a Liliomfi,...

Gigantikus buli volt március 16-án az Arénában - Hooligans koncert
Ezer fokos hangulatban...

Ilyen volt a 2019-es Pilvaker
Ismét szuper volt a Postmodern Jukebox az Arénában!
Tavaszi felfrissülést hozott a Tátrai Band koncertje - Képes beszámoló
Tudtátok, hogy a csendnek színei vannak? Margaret Island koncerten jártunk!
beszámolók még