15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. január 21. | csütörtök | Ágnes nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Jön a Nikola Tesla - Végtelen energia előadás - jegyek itt
Teljes a Nikola Tesla - Végtelen energia musical szereposztása musical
Janza Kata: "Most fogom megismerni igazán a karaktereimet."

"Konkrét bizonyíték nincs arra, hogy ez megtörtént” - Beszélgetés a Tesláról szóló musical show írójával

Bár a bemutató 2020. február 28., 29., és március 1-én lesz, már alig lehet jegyet kapni TBG Production által létrejött musical show előadásaira a RaM Colosseumba. A látványról 80 négyzetméter ledrács gondoskodik. A műben húsz csodálatos dal fog megszólalni az Artisjus és Fonogram díjas Sebestyén Áron által. A dalszövegeket és a dramaturgiát Müller Péter Sziáminak köszönhetjük. A produkció sikerén közel 150 ember dolgozik. Rendező Radó Denise.

Arról faggattuk az írót, Egressy Zoltánt, milyen is lesz ez a vadonatúj történet.

Nikola Tesla mely életeseményeit emeli ki a darab?
Tesla születésének pillanatában kezdődik, és a halálával ér véget, tehát az egész élettörténet benne van, majdnem minden úgy, ahogy tényleg megtörtént. Van azért fikció is, ilyen például a szerelmi szál. Az emberi kapcsolatok ábrázolása mellett a felfedezések beépítése volt érdekes feladat. Nem mindegyik alkalmas arra, hogy jó színpadi szituációt lehessen teremteni hozzá, de van kivétel, ráadásul magyar vonatkozású: a Városligetben sétálgatva jutott eszébe a váltóáram kapcsolási rajza.

Tesla fantasztikus zseni volt, 146 találmány fűződik a nevéhez, mégis gyakran küzdött anyagi gondokkal. Megjelenik ez valahogyan a darabban?
A Mélypont című dal például akkor szólal meg, miután leég a laboratóriuma. A nehéz időszakokon mindig továbblendült, kapott segítséget is, mágnások támogatták például. Mintha az élet nem hagyta volna, hogy elvesszen a zsenialitása, újra és újra továbblökdöste valahogy. Ezt ő is sorsszerűnek érezte.

Mondhatnánk világpolgár volt, mely helyszínekre kíséri el az előadás?
Smilján kis falucskájából indulunk, Prága, Budapest, Párizs, New York, Chicago, Colorado Springs és a Niagara vízesés a további fontos helyszín. Látványos lesz a megjelenítés, a vizualitás lényeges alkotórésze az előadásnak.

Nem tart attól, hogy a szöveget el fogják nyomni az optikai hatások?
Arra törekedtem, hogy ha kivennék a dalokat a történetből, dramaturgiailag akkor is követhető és érdekes legyen. Nem szeretem azokat a zenés műveket, amelyekben a dalokat csak összekötik ilyen-olyan alibi-szövegek.

Nagyon modern előadás készül, digitális technikával, elektromos zenével. A szöveg nyelvezetileg megcélozta valamelyik korosztályt?
Musical, tehát mindenkihez szólnia kell, nincs semmi „korspecifikusság”.

Felvázolná, hogy milyen kapcsolat fűzte Teslát Szigeti Adélhoz, Edisonhoz, George Westinghause-hoz, a darab szereplőihez a valóságban?
Adélhoz a valóságban semmilyen, ő kitalált figura. Tesla szerelmi életéről szinte semmit nem tudunk, nem kizárt, hogy nem is volt. A darabban lesz! Edison a fő ellenfele volt, ez az egyenáram-váltóáram küzdelem, illetve ez az emberi kapcsolat az egyik leghangsúlyosabb rész a darabban. Westinghouse-nak sokat köszönhet, ő volt a legbőkezűbb támogatója.

A fikciós szerelmi szál mennyire lesz jelentős, vagy inkább csak oldja, könnyíti ezt a tudományos történetet?
Fontos része a történetnek, és szerencsére gyönyörű dalok születtek ezekhez a jelenetekhez.

Lenin egy hatalmas megbízást, felkérést ad Teslának.  Miért nem vállalta ezt el, hogyan tudta egyáltalán visszautasítani?
A Leninnel való találkozás egyfajta „félfikció”. Konkrét bizonyíték nincs arra, hogy ez megtörtént, de a legendája él. Sok ország próbálta megszerezni Tesla találmányait, de ő egyetlen államnak se kívánta kizárólagosan eladni azokat. Az FBI is megkörnyékezte, őket is kikosarazta.

 

Nikola Tesla – Végtelen energia, bemutató 2020. február 28., 29., és március 1-én a RaM Colosseumban.Az interjút készítette: Jagri Ágnes

Fotó: Petró Adri

[2020.02.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

"Legdrágább nyájas olvasó!" - A Bridgerton család - Filmajánló
Ha a megszólításomat...beszámolók még