2023. június 6. | kedd | Norbert, Cintia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Musicalektől volt hangos a gödöllői kastély - Janza Kata és Dolhai Attila estje képekben
"Fájt a szívem, még sírtam is" - Janza Katával beszélgettünk
Évbúcsúztató Musical Gála a Gödöllői Királyi Kastélyban
Megnéztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter önálló estjét
"Karantén levelek" Üzenet a zenés színházból - Janza Kata válaszolt
Képgalériák
Sisi titkai
Kapcsolatok
Gödöllői Királyi Kastély (Grassalkovich kastély és Lovarda)
Janza Kata

Sisi titkai - jubileumi díszelőadás a Gödöllői Királyi Kastélyban - képekben

Az Elisabeth musical magyarországi ősbemutatója és a Gödöllői Királyi Kastély megnyitásának 25. évfordulója alkalmából augusztus idusán jubileumi díszelőadást rendeztek az Elisabeth musical legendás főszereplőivel a kastély díszudvarán.

25 évvel ezelőtt, augusztus 17-én mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékokon Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Michael Kuncze (szöveg) és Sylvester Lévay (zene) ikonikus musicaljét, az Elisabethet, Janza Kata címszereplésével. A darab ezután beköltözött a Budapesti Operettszínházba, ahol kisebb – nagyobb megszakításokkal 20 évig volt műsoron.
Ugyanezen a napon, 1996. augusztus 17-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Gödöllői Királyi Kastély.
Ebből az alkalomból, nagyszabású musical gálának adott otthont a kastély díszudvara, ahol az ősbemutató Sisije, Janza Kata látta vendégül az Elisabeth című musical másik két főszereplőjét, Szabó P. Szilvesztert (Halál) és Dolhai Attilát (Rudolf, Halál).

Az est folyamán olyan történelmi musicalekből csendültek fel részletek, amik meghatározóak voltak mindhárom fellépő művész életében, a műsor gerincét természetesen az Elisabeth musical adta. Elhangzottak még a Mozart!, a Rudolf, a Szentivánéji álom, és a Rómeó és Júlia című musicalek legnépszerűbb dalai.

Az előadás talán legmeghatóbb jelente az volt, amikor az Elisabeth musical nagydalát, az Az már nem én lennék című szólót Janza Kata a kastély erkélyén, Czédly Mónika, Sisi ruhakölteményében énekelte.

Janza Kata művésznő mindig nagy megtiszteltetésnek érzi, amikor a Gödöllőt Királyi Kastély falai között énekelhet.
„20 évig játszottam az Elisabeth címszerepet, amikor ezek között a falak között létezhetek, ahol tudom, hogy Sisi is élt, lélegzett és nagyon jól érezte magát, nekem mindig megtiszteltetés és ünnep.
Színpadon is nagyon szeretem énekelni az Elisabeth nagydalt, de ha Gödöllőn éneklem az egy nagy megtiszteltetés és mindig megbecsülöm a helyzetemet, hogy engem ez a musical ide juttatott, hogy ezt megtehetem.”


Czédly Mónika divattervező, Erzsébet királyné ruháinak hiteles másolatait készíti, eddig 14 csodálatos Sisi ruharekonstrukció került ki a kezei közül. Ezek közül viselt egyet, Janza Kata az erkélyen.
„Az, a ruha amit Janza Kata viselt, egy 1860-66-os korabeli ruha, amit azért készítettünk, hogy egy fiatal Sisit jelenítsünk meg a hétköznapokon, de mégis egy alkalmi ruhában. Itt az egyik szempont a látvány és a mai emberekhez közel álló Sisi mítosz megtartása! A ruha fehér shantungtaftból készült, pamutcsipke díszítéssel ahol szintén próbáltunk olyan mintát választani, mint a korabeli ruhákon. A ruha elkésztéséhez közel 25 méter 1.20 széles anyagot 45 méter vastag tüllt használtunk fel.” 

Janza Kata megilletődve éli meg, hogy tényleg felléphet a Grassalkovich - kastélyban, ami magán viseli Sisi kezének nyomait.
Van bennem mindig egy titkos érzés, hogy vajon ha most Sisi látna, ahogy itt éneklek, ebben a ruhában, ezek között a falak között, amiket Ő ihletett - nagyon sokszor ő rendezte be, rendezte át a saját tereit a kastélyban -, meg lenne-e elégedve velem vagy azokkal a gondolatokkal, amit képvisel ez a musical.”

A különleges jubileumi gálaműsorban elhangzó dalokat Erzsébet királyné verseinek részletei tették még emlékezetesebbé. A verseket Kaján Marianna, a Gödöllői Királyi Kastély muzeológusa válogatta erre az alkalomra.
„Erzsébet már lánykorától kezdve verseiben írta le érzéseit, szabadságvágyát, gondolatait, amelyeket senkivel nem oszthatott meg. Költeményeiben Önmagát sirálynak, vagy legkedvesebb darabja, William Shakespeare: Szentivánéji álom című műve nyomán Titánia Tündérkirálynőnek, férjét, Ferenc Józsefet pedig Oberonnak, a Tündérkirálynak nevezte.”

A királyné különleges költeményeit Pintér Janka, Janza Kata lánya olvasta fel, aki ezzel különlegesen megható pillanatokat varázsolt a gödöllői csillagos ég alá.

Janza Kata a Gödöllői Királyi Kastéllyal való együttműködésről elmondta:
„Jól esett, hogy a kastély vezetése nyitott volt rám és a csapatomra, nekik is fontos, hogy a Sisi kultusz tovább éljen. Társnak tekintettek ebben a különleges utazásban, együtt találtunk ki mindnet. Nagyon készségesek voltak, segítettek minket, ez egy különleges fúzió, amikor a jó dolgok egyesülnek. Ezt éreztem most Gödöllőn!”

A Gödöllői Királyi Kastély 25 éves megnyitásának alkalmából hazatértek Erzsébet királyné személyes bútorai, fésülködőasztala és üveges vitrinje.
Sisi bútorai egy németországi aukción bukkantak fel, ahol kikiáltási áron sikerült őket megvásárolni. Augusztus 15. óta már a közönség is találkozhat a műtárgyakkal a kastély állandó kiállításában a királyné öltöző- és írószobájában.

Audrey

Sisi titkai képekben - klikk a fotóra

 

[2021.08.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
KOMOLY HITEL MINDENKINEK szolgáltatás [2023.06.03.]
A sürgős egyének közötti kölcsön kínálat szolgáltatás [2023.06.03.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük Dieter Bohlen koncertjét a Budapest Parkban - képekben
Először adott szóló...

Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) ősbemutató a Centrál Színházban - képekkel
A nemi...

Újra látható Mozart: Idomeneo, Kréta királya című operája - képekkel
Holdfény az Arénában - Az új generáció rocksztárjai: Måneskin koncerten jártunk
Megnéztük Korda György és Balázs Klári koncertjét a Budapest Parkban - képekben
"Figyelem, ez nem gyakorlat!" - Roger Waters Budapesten lépett fel
Gitárhősök földjén
beszámolók még