2022. augusztus 9. | kedd | Emőd nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Pearl Jam, Papp László Budapest Sportaréna, Július 12.

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben

Pearl Jam, Papp László Budapest Sportaréna, Július 12. A grunge egyetlen komplett túlélője zsúfolásig megtöltötte az Arénát.

Huszonhat évvel ezelőtt a deviancia lengte körül a grunge egyik úttörője, a Pearl Jam budapesti koncertjét. A zseniális összetételű négyes szétesett, eléggé értékelhetetlen bulit adott, ráadásul akkortájt itthon nem volt kellően népszerű, ezért kevesen is voltak.
2022-ben egy teljesen más hozzáállású, minden szempontból összeszedett produktumot láthattunk, ahol minden jelenlévő (totál teltház) fülig érő szájjal élvezhette végig a két és negyedórás előadást.

A grounge számomra a zenei neveltetés ősének tekinthető, egykoron zabáltam a stílus minden egyes kiválóságát, de az már mindenki számára köztudott, hogy a Pearl Jam egyetlen fecskeként maradt fenn az égen az akkori utánozhatatlan korszakból – na jó, Jerry Cantrell, az Alice in Chains gitárosa is tapossa még a malmot, csak jelenleg egymagában.

Az Arénába történő belépéskor azonnal szembetűnő volt, hogy rengeteg a külföldi érdeklődő, akármerre fordultam, mindenhol mindenféle nyelvű, 40 év feletti rajongókba botlottam. Ha már a közönség átlagéletkorát említettem, üdvözítő volt, hogy volt egy koncert, ahol egyáltalán nem számítottam korosnak, sőt.

Eddie Vedder frontember nagy üdvrivalgás közepette megjelent a színpadon, ekkor több ismerősöm kárörvendő kijelentése a fülemben csengett, miszerint a mostani énekhang már messze nem olyan, mint egykoron volt. Na most, az első szám, Wash – ez egy Európában debütáló nóta, a Lost Dogs lemezről – felcsendülésénél azonnal minden kritikus hang megcáfolásra került. Az 57 éves Vedder hangja cseppet sem kopott, rögvest végigfutott a hátamon a hideg a hanghordozásának következtében. A setlist második számát, az utánozhatatlan Ten lemez egyik slágerét, a Why Go-t. mindig is imádtam. A huszonhárom számos felhozatal több kedvencemet is tartalmazta, olyan világslágereket, mint a Black, az Even Flow, vagy a ráadásnak szánt Alive. És ugyan nem szeretnék szőrszálhasogató lenni, de azért az szíven ütött, hogy a turné többi állomásával ellentétben a zenekar egyik, hanem a legnagyobb nótája, a Jeremy ezúttal kimaradt.

Egy Pearl Jam esetén senki ne várjon fejen pörgést, de még fényorgiát sem, ez a zenekar mindig is a játéktudásával hódított. Így volt ez most is, Mike McCready a rockzene történetének egyik legzseniálisabb szólógitárosa, ezt ezúttal is többször a tudomásunkra adta. Kis fanyalgás: talán túlságosan is, szinte minden harmadik szám két-háromperces szólóbetétet kapott.

Ugyan a zenei elvárásokhoz semmi köze, de némileg – talán öt percig – azt is nehezményeztem, hogy a fotósok csak a keverő pult magasságában, kordonnal kialakított zónában kattintgattattak, a fotós árokból nem, így nem születtek közeliek.

Mindent egybevéve, mámorító volt látni a Pearl Jamet, és csak bízhatunk benne, hogy Vedder beváltja az ígéretét, és nem kell túl sokat várnunk a következő budapesti fellépésükre.     

A koncerten elhangzott számok listája:

 1. Wash
 2. Why Go
 3. Brain of J.
 4. Corduroy
 5. 1/2 Full
 6. Even Flow
 7. Dance of the Clairvoyants
 8. Nothingman
 9. I'm Open
 10. I Am Mine
 11. Given to Fly
 12. Superblood Wolfmoon
 13. Quick Escape
 14. Black
 15. Do the Evolution
 16. Lukin(slow version)
 17. Lukin (fast version)
 18. Porch
 19. Ráadás:
 20. Better Man
 21. Crazy Mary  (Victoria Williams cover)
 22. State of Love and Trust
 23. Alive
 24. All Along the Watchtower (Bob Dylan cover)

 

Pearl Jam, Papp László Budapest Sportaréna, Július 12. képekben - klikk a fotóra

 

 

[2022.08.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Az idei nyár eddigi legmelegebb napján a...

Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
Moody újra elvarázsolta a magyar közönséget - képekben
beszámolók még