2024. július 18. | csütörtök | Frigyes nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Ambrus Rita
 

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Ambrus Rita képek
Kapcsolódó cikkek
Ismerd meg kikkel lép fel Wolf Kati az Eurovision 2011-en
Nem hittünk a fülünknek! Ezért érdemes magyar dalt hallgatni 46.
A névtelen vokalista szobra
"Ez az este csak az enyém volt"
Celebmentes ötös valódi énekesekkel, és zenészekkel - Magyar Zenész TOP100 lista - 13. rész  
     
 
Ambrus Rita
Születés dátum: 1979. április 17.
Egyéb kapcsolat: Stefano & Rita (énekes, -2007), Megasztár 4. (énekes, 2008-2008)
 
     

Ambrus Rita

Ambrus Rita, 1979. április 17-én született, Nagyváradon. Zenei pályafutását 6 éves korában kezdte, amikor szülei beiratták klasszikus zongorát tanulni. A gyakorlás nem volt az erőssége, általában már az órán sikerült elsajátítania a darabot és otthon - a tananyag helyett - filmzenéket játszott hallás után, hozzá pedig énekelt. Általános iskoláit Nagyváradon és a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Zenei Általános Iskolában végezte. Mindkét iskola énekkarában énekelt és mellette folytatta zongoratanulmányait. 13 évesen bekerült a hódmezővásárhelyi New Choir kamaraénekkarba, ahol több műfajt is átölelő dalokat énekelt, sőt szóló szerepeket is kapott és az énekkar a Ki-Mit-Tud?-on is szép sikereket értek el.

1996-ban Szlovéniába, Ljubljanába utaztak, ahová Steiner Béla zeneszerző is velük tartott. Egy jó hírnévnek örvendő férfi kamarakórus hívta meg őket. Több helyszínen is koncerteztek nagy sikerrel. Az általános iskola után a szegedi Tömörkény István Gimnázium ének-zene szakán tanult tovább, ahol az iskola leánykarával külföldön (Angliában, Olaszországban, Dániában, Németországban) a kategóriájukban versenyeket nyertek.

A komoly és a könnyű műfaj párhuzamosan volt jelen Rita életében. Nagyon szerette az énekkarok gyönyörű dalait énekelni, de mindig is a könnyűzene állt a legközelebb a szívéhez, az érzéseit ebben a műfajban tudta/tudja a legjobban megélni, kimutatni. 12 éves korában eljutott hozzá Mariah Carey és Whitney Houston csodálatos albuma. Rögtön magával ragadta az érzelmi világuk, a tehetségük, maga a zenéjük. Így nem volt kétséges, a példaképeivé váltak. Később Celine Dion is csatlakozott hozzájuk.

Rita több zenei stílust is szeret, a lényeg, hogy jó érzéssel töltse el, amikor hallgatja és éneklésre ihlesse. Szegeden 16 évesen a Berlin Blau pop-rock zenekarral eljutottak 1996-ban a Ki-Mit-Tud? tv-s középdöntőéig. Viktor Máténak köszönhetően, lehetőségük nyílt arra, hogy a Rádió 8-as stúdiójában felvegyenek néhány saját dalt. A zenekar egy ideig még működött, majd véget ért a közös munka. Ezután Rita a mindszenti Rouge együttes tagja volt 2 évig. Régi és új dalok szerepeltek a repertoárjukban a könnyű műfajból. Nagy hangsúlyt fektettek a többszólamú megszólalásra. Emellett a szegedi Csermák Hammido Zeneiskola ének szakán is tanult Szabó Adriennél, aki tudásával, egyéniségével, szeretetével és jóságával segítette a pályafutását.

Az Aranypódium keretén belül, ami egy tehetségeket szerepeltető program volt, többször is fellépett szólóban. 20 évesen Budapesten a MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió ének-szakára nyert felvételt. Több szereplési lehetőséget is kapott, pl. az iskola tanári zenekarával a pesti Moulin Rouge-ban léptek fel közel fél évig. Ezt követően közel 4 évig a Bergendy zenekar tagja volt, de az éneklés mellett zenét írt saját részre és különböző zenekaroknak. A Bergendy zenekarral Emerton díjat nyertek.

Rita hangja sokak számára ismerős lehet, hiszen vokálozott pl.: Ferenczi György, Nox, Ízisz, Zalatnay Cini, Sugarloaf, stb. lemezeken. Több Walt Disney mesefilmben is énekelt többedmagával pl.: Nárai Erikával, Oroszlán Szonjával, Tunyogi Bernadettel és a bergendys kolléganőivel. A mesefilmek között szerepel: A Pokemon, Shrek, A szépség és a szörnyeteg és még sokan mások. Énekelt főcímdalokat: Megasztár 1, All you need is love, Ciao, Darwin, a Dalnokok ligájában egy dalt és reklámzenéket: Auchan és Mc Donald's. Írt dalt az Ízisznek a Nox együttesnek, és a Romanticnak (Ez utóbbit Révész Ricsivel közösen írták). A Nox karácsonyi lemezére írt "A tél dala" című szerzeményét több dal közül választotta ki a Danubiusz rádió, melyben a műsorvezetők is énekeltek. Több produkcióba is hívták énekelni, melyek mára már országos hírűek, de ő mindig is arra vágyott, hogy azonosulni tudjon a dalokkal és hogy (zeneileg) értéket képviseljen, mert csak így lehet hiteles.

2008-ban bekerült a Megasztár 4. szériájának döntőjébe.

[2007.09.13.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

A változás szele az Arénában
Kedvenc skorpióink még mindig erejük teljében vannak a...

Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
beszámolók még