2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sör + virlsli +élő zene = Tabán!
Deák Bill Gyula ünnepel
Harmincezer gratuláció Deák Bill Gyulának!
Ősbemutató, jubileumi előadás, tánc-show a Szegedi Szabadtéri Játékokon
Deák Bill már régen abbahagyta volna
Képgalériák
Deák Bill Gyula: Hatvan év... tájékoztató
Kapcsolódó Kiadványok
Deák Bill Gyula: Hatvan csapás
Kapcsolatok
Deák Bill Gyula

Deák Bill Gyula: hatvan év Hatvan csapás - képekkel

Nagy öröm volt részt venni az Old Man’s Music Pub-ban Deák Bill Gyula tájékoztatóján, hiszen örömteli esemény történt a hazai blues világában, sőt kettő is!

Bill Kapitány idén ünnepli 60-ik születésnapját és ezen jeles évforduló kapcsán végre új albummal lepte meg zeneszerető közönségét.
Bill azon előadók közé tartozik  -sajnos -, akik ritkán adnak ki lemezt, - igaz amikor kijön egy album az elég ütősre sikerül -, tehát erre az albumra is kilenc esztendőt kellett várnunk, de végre kezünkbe vehettük az új lemezt.

Visszatérve a kerek évfordulóra, a 60-as szám mindég ösztönzi az embert arra, hogy összegezze az eltelt éveket, számvetést készítsen a pozitív és negatív eredményeiről.

A múlt

Bill Papa élete sajnos fiatal korban megpecsételődni látszott, mikor orvosi műhiba folytán sajnos le kellett amputálni a lábát – ez volt az első nagy csapás -, de életereje, kitartása átsegítette ezen a nehéz korszakon és új életcélt talált magának: a zenét, a blues-t. A kezdetekben a tehetsége és fantasztikus hangja ellenére sem találta „színpadképesnek” az akkor zenei életet uraló ORI (Országos Rendező Iroda), ahol nem kaphatott engedélyt, hogy zenekart csináljon és koncertezzen.

Ebben az időben figyelt fel rá Földes László (Hobo) aki bevette a Hobo Blues Band-ba és így kerülték ki az ORI-t, majd jött Szomjas György filmje a „Kopasz kutya” és később az „István a király” táltos szerepe. Ezek után a „mankó” jelképpé minősült és ez a két mű hozta meg az országos ismertséget, szeretetet. Valamint a H.B.B lemezek, mint pl.: a „Vadászat”.

Majd megjelent első önálló albuma a „Rossz vér” máig legenda, ezt sajnos nem turnézhatta le, mert a H.B.B-vel turnéztak. Ezek után jött a második nagy csapás a H.B.B-ből való kiválása. Néhány év csend után ismét önálló albummal jelentkezett a „Mindhalálig Blues” albumon megmutatta mit is tud még, milyen mélységeket rejt a blues-torok. Majd jött a „Bill kapitány blues cirkusza” c. album, amit a kiadó visszalépése miatt csak kalandos utakon juthatott el a közönséghez.

Az előbbi albumokhoz képest nagy változást hozott egy nagy cég, egy nagy kiadóval való találkozás, aki végül is kiadta a fent említett albumot, majd jött a következő nagyívű lemez a „Bűnön, bánaton, börtönön túl” Hobo dalszövegeivel. Kilenc évvel ezelőtt jelent meg a „Bort, bluest, békességet” című album, amelyet a régi barátok Póka Egon és Horváth Attila jegyeznek.

Természetesen az elmúl kilenc esztendő sem múlt el nyom nélkül, hiszen Bill Papa rendületlenül járta és járja az országot, koncertezik fesztiválokon kicsiken és nagyokon, valamint évek óta rendszeresen ad koncerteket a különböző pubok színpadain is.

A jelen

Nagyon sokan kérdezték Bill kapitánytól – jómagam is évek óta - mikor készül már el az új lemez, vagy esetleg DVD kiadását tervezi-e a közeljövőben, de sajnos mindig a tervekről mesélt, konkrét megjelenésről és annak időpontjáról nem. 2007. okóberében kereste meg Bill Koltay Gergelyt két korábbi albumának szerzőjét, készítsen ünnepi albumot hatvanadik születésnapja tiszteletére. Egyetlen kérése volt „Olyan dalokat szeretnék, amiket hangversenyeimen énekelhetek”.

Koltay fiatal tehetséges gitárosokat keresett meg, hogy segítsenek az album elkészítésében: Csillag Endre, Patai Tamás, Sipeki Zoltán, Borhi Miklós, valamint kuriózumként rákerült az albumra a fiatalon elhunyt Daczi Zsoltot (1969-2007) néhány szerzeménye is, amit Billnek írt.
A korábban felvett demó anyagot, amit Daczi Zsolt saját maga játszott fel sikerült különleges technikával úgy átmásolni, hogy végül felkerülhessen erre az albumra az ő gitárjátéka is.

Továbbá akik közreműködtek még a lemezen található 17 dal létrejöttében: Gáspár Álmos, Géczi Erika, Gyenes Béla, Hirleman Bertalan, MrBasary, Szabó Tamás, Szűts István, Tóth Reni, Zsoldos Tamás. Néhány dalcím a lemezről: a nyitó címadó dal a „Hatvan csapás”, „A Nagy generáció temetése”, „Intések fiamnak”, „A zöld, a bíbor, a fekete”. 

A lemezen található dalok önéletrajzi motívumok ihlették, Koltay Gergely nagyon jól ismeri Billt, így „könnyű” volt megírni, dalokba önteni eddigi életét, gondolatait, tiszteletét szülei előtt és azon zenésztársak szeretetét, akik már sajnos csak az „égi színpadon”játszhatnak, léphetnek fel, valamint „szülőhazája iránti tisztelet, ahol most is él: Kőbánya iránt.

Ezen az albumon is nagyon nehéz tartalmú dalok is szerepelnek, de Bill szerint eddigi élete, szenvedései, gyötrelmei tették hitelessé előadói stílusát, hiszen ahogy mondani szokta „ a rózsadombról jött zenészek soha sem tudják hitelesen átélni a blues dalokat, csak az, aki egész életét a „dzsungában” élte le!

Visszakanyarodva Bill eddigi pályájának összegzéséhez az elmúlt időszakban például két díjat is átvehetett. Az egyikkel a Blues patika tisztelte meg, a másikat pedig a PontFM a rock rádió közönségszavazatai alapján jutalmazták díjjal. A másik nagy öröm volt számára, hogy unokáját az ő tiszteletére, hivatalosan is Deák Bill Gyulának kereszteltek. Gyuszikát szintén a sport érdekli. Úszó és nemrég nyerte meg a korosztályában a 200 méteres pillangó számot. „Nagyon büszke vagyok rá” mondta Bill.

A közeljövő

Tervei között szerepel, hogy novemberben születésnapja környékén egy nagy koncertet hozzon létre, ahol meghívást kapnak zenész pályatársai, azok akikkel korábban játszott, és akiket szeret, barátai, egy hatalmas ünnepi örömzenélésre.

A mai eseményre is sokan jöttek el és voltak kíváncsiak az új albumra, de a tájékoztató része sem volt szokványos, hiszen egy élő „mini” koncert keretein belül az ott jelenlévők már hallhatták is az új dalokat.

Isten éltessen Bill Papa, kívánunk nagyon jó és szép ünnepi évet és turnét és fantasztikus koncerteket!

-BK-

[2008.04.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még