2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Drága vagy nem drága? Újdonságok a Sziget fesztiválról
Ők is itt lesznek a Szigeten - Lauren Harris - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten - Iron Maiden - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten - The Kooks - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten: Anti Flag - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten: Flogging Molly - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten: Kaiser Chiefs - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten: Sex Pistols - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten: The Presidents of the USA - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten: Millencolin - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten: Jamiroquai - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten: Die Ärzte - Videóval!
Kapcsolódó Kiadványok
R.E.M.: Accelerate
Kapcsolatok
R.E.M.
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál - negyedik nap
[2008. augusztus 16.
szombat ]

Ők is itt lesznek a Szigeten: R.E.M. - Videóval!

Még 33 nap van hátra a 2008-as Sziget Fesztiválig. Nézegetted a programot, de nem ismersz minden előadót? Mi segítünk: bemutatjuk a nagyobb színpadok fellépőit. Elsőként a Nagyszínpad sztárjait ismerheted meg!

Nevüket állítólag egy enciklopédia spontán felcsapásával választották ki. Így lettek R.E.M, azaz Rapid Eye Movement, ami az alvás egyik fázisát jelenti. A név már megvolt, ezért 1980-ban gyorsan meg is alakultak a Georgia Állam-beli Athens-ban.

Zenéjüket tekintve alter- és college-rockerek, illetve jangle- (vagyis zajos, pörgős, hangos zenét játszó) „popperek”, ha lehet így fogalmazni. Egyébként pedig punk-rajongók (lásd az énekest), képzett művészek, és fanatikus lemezgyűjtők ( a gitáros Peter Buck-nak több mint 10 000 darabos a bakelit-gyűjteménye, minden érdekli, a klasszikustól a free-jazz-ig ).

Persze a házi gyűjtemény mellett tömérdek saját kiadványt is a magukénak tudhatnak. Emellett pedig az R.E.M volt az egyik legelső közkedvelt altrnatív rockbanda. Különös, vagy egyáltalán nem különös módon, köszönheti ezt az érdemét Stipe nem kristálytiszta hangjának, és az akkoriban stílus- és hagyománytörőnek számító zenéjének is az együttes.

A biztos recept

És ami ezt az egészen különös stílust illeti, Peter Buck valahogy így beszélt róla: „Közepes tempó, rejtélyes, rock-balladai tárgy. Ez az, amire minden ember gondol, és ez a biztos recept…” Amatőr módon, egyikük garázsában kezdtek el zenélni, eleinte feldolgozásokat játszottak, ekkor még Twisted Kites néven.

Első kislemezük Radio Free Europe címmel, egy évvel a megalakulásuk után, ’81-ben jelent meg. Ezt ’82-ben egy újabb, a Chronic Town követte, ami után már egy sikeres nagylemez született –általában ezt mondják az R.E.M debüt albumának- melyet a Rolling Stone magazin az év albumának választott, a Billboard listán pedig 36.-ként végzett. A lemez címe Murmur, és 1983-ban került piacra. A nemzetközi hírnevet meghozó debütöt újabb közkedvelt és eladási listák csúcsát ostromló kiadványok és olyan nóták követték, mint a négy évvel későbbi „The One I Love”. Majd ’88-ban szerződést kötöttek a Warner Bros. Records- szal, és megjelent a Green. Ám a nagy sikerek ellenére hazánkba még ekkor sem jutott el az R.E.M már világszerte kedvelt zenéje… Egészen 1991-ig, amikor kiadták újabb lemezüket, az Out of Time-ot, amelynek eddigi stílusuktól eltérő, vidám nótája, a Shiny Happy People, és a már ’92-ből származó, szívszorító Everybody Hearts minket is meghatott.

És innentől nem volt megállás. A Warner Stúdió felpörgette a koncerteket, turnékat, és az R.E.M -et világszerte teltházas arénák fogadták.

Hiába lassan harminc éves zenekar, s hiába zárták le karrierjüket elvileg már - a stílusuktól kissé eltérő kiadványok után az ismét rockosabb- Monster című albummal, (ennek a turnéján szállt ki a dobos a bandából) hatásuk máig is tart. Rádión, tévén akárhol fellelhető a zenéjük, és ugyanúgy élvezhető, mint akkor. Azóta pedig újabb négy korongot adtak ki. Legutóbbit, az Accelerate-et, ebben az évben, ami lazán a Billboard lista második helyén kezdett. Plusz ’91-ben és 2003-ban egy-egy „best of” albumot. Koncertfelvételük viszont legálisan egyetlen létezik, egész pontosan a 2005-ben elkövetett dublini koncertről.

Nagy slágerek, pörgős-ugrálós rock-számok, milliós eladások, és milliárdos kiadások. Sokszínű, változatos zenei stílus, széthullás és újraegyesülés. Ez az amerikai R.E.M zenekar, idén végre a Szigeten is!

A videó után olvass tovább: Ők is itt lesznek a Szigeten

R.E.M. - Everybody Hurts



-Rocket Queen-

[2008.07.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még