2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Bolykiék honlapja
Képgalériák
Bolyki Brothers

A Bolyki Brothers a capella trónján
Grázban taroltak a testvérek

A Bolyki Brothers név idehaza még nem cseng a nekik méltán kijáró ismertséggel, pedig a fiúk már számos versenyen vettek részt, vagy tucatnyi sztárral dolgoztak együtt idehaza és külföldön egyaránt. Legutóbb éppen a világ legkitűnőbb a capella versenyén értek el felülmúlhatatlan sikereket, hiszen három első és egy második hellyel jutalmazták kiemelkedő tehetségüket. Ezen apropó kapcsán arról faggattuk őket milyen is az ő életük a popszakma árnyékában.

- Mi vezérelt titeket a grazi versenyre?
- Azt hiszem két éve keressük azt a nemzetközi fórumot, ahol összemérhetjük tudásunkat hasonló terepen mozgó pályatársainkkal. A több mint százötven külföldi koncert tapasztalata alapján volt egy olyan érzésünk, hogy nem az utolsó helyen végeznénk, de kíváncsiak voltunk, kizárólag szakmai környezetben hogyan álljuk meg a helyünket. S mivel úgy láttuk, széles e világon Graz-ban van a legszínvonalasabb verseny, ide jelentkeztünk. Erre a versenyre minden évben több tucat együttes jön el – a zsűri által elvégzett előminősítés után – nem csak Európából, hanem Ázsiából és Amerikából is.

- Milyen volt a felkészülés?
- Számunkra igen szokatlan periódus volt a versenyre való felkészülés, hiszen a kiírás szerint minden dalról kottát kellett leadni a zsűrinek. Ez csak olyan szempontból jelentett problémát, hogy nekünk egyetlen dalunkról sincs és minden koncerten máshogy szólalnak meg a nóták – hiszen legalább a fele improvizáció. Tehát egy tőlünk igen távol álló metódust kellett alkalmaznunk. Kb. két hetet próbáltunk erre a versenyre, igen keményen.

- Meséljetek egy kicsit a körülményekről. Nyilván nagyon profin megrendezett megmérettetésről van szó.
- A verseny a Graz közepén lévő hatalmas hegy gyomrában kialakított csodálatos koncertteremben volt, melyet úgy hívnak: Dom in Berg. A szervezőkön látszott, hogy nem ma kezdték a szakmát, a legapróbb részletekig megterveztek mindent, és be is tartották, de ami még fontosabb: a résztvevőkkel is betartatták! Így például le tudták vezényelni 17 együttes hangbeállását csúszás nélkül! Mondanom sem kell, a technika a világ legjobb felszereléseiből állt, mi is csak azért cseréltük le az ottani mikrofonokat a sajátjainkra, mert az általunk vitt digitális keverőpulton ehhez volt beállítva minden paraméter. Attól féltünk, a rendelkezésre álló idő kevés lenne egy teljesen más karakterisztikájú mikrofonpark beállításához.

- Mit jelent számotokra a számos elismerés, értem ez alatt a szakmai és a közönségdíjakat?
Nyilván nagy öröm volt, amikor átvehettük a díjakat. A zsűri által odaítélt első (jazz) és második díj (gospel), a szervezőktől kapott két aranydiploma (jazz és gospel kategória), valamint mindkét kategória közönségdíja óriási meglepetés volt nekünk is (habár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számítottunk – legalább egy – győzelemre). Az azonban, hogy a hatból ötöt mi hozunk el, legszebb álmainkban sem fordult elő!
A két legnagyobb eredménynek a díjakon felül azt tartjuk, hogy
1. A zsűri értékelése szerint a Bolyki Brothers egy új kategória az a capella területén, nem lehet besorolni semmilyen irányzatba, önálló jelleggel bíró, iránymutató minőséget és tartalmat képviselő produkciónak tartják. Nem tudom, érhet-e egy előadóművészt nagyobb megtiszteltetés, mint hogy önálló kategóriaként jegyzik a nemzetközi porondon!
2. Míg a gospel kategóriában a leadott 200 közönségszavazatból 40 eloszlott az összes többi együttes között, 160-at mi kaptuk, a jazz kategória összes közönségszavazata ránk érkezett! Ez azt mutatja, hogy produkciónk mind szakmai, mind közönség-szemmel nézve, nemzetközi összehasonlításban is valóban élvonalbeli!

- Mennyire emeli meg itthon a zenekar ázsióját egy-egy ilyen dicsőség?
A Bolyki Brothers eddigi életútja arról szólt, hogy egy általunk választott útvonalon tapossuk a saját magunk útját. Senki nem járt előttünk ezen a terepen, így nehéz volt „kicsikarni” az első elismeréseket. Azonban az elmúlt öt-hat év kemény és következetes munkája nyomán nem csak elfogadottak lettünk, hanem megbecsültek is – úgy a szakma, mint a közönség szemében. Ez a siker meg tud erősíteni mindannyiunkat abban, hogy jó úton járunk, és megerősíti a már meglévő „pozíciónkat”.

- Az alkotásról is essen szó: Hogyan születnek a dalok, mi alapján áll össze a repertoár, vagy egy lemez?
A dalok vázát valaki elképzeli, majd bedobja a „közösbe”. Itt aztán elindul a gyúrás, alakítás, és a végén megszületik egy forma, melyet minden előadáson másképp szólaltatunk meg. Amennyire csak lehet, igyekszünk meghagyni az improvizálás lehetőségét. A koncerteken előadott repertoár soha nem fix, az első két-három dal után állpítjuk meg, milyen nóták fognak következni, és milyen sorrendben. Így tudunk a legjobban igazodni a közönség hangulatához, megpróbálva elérni, hogy a végére ne csak közönség, hanem közösség is váljék belőlük.

- Ki a fő poéngyáros, a zenekar lelke, a szervező? Egyszóval hogyan oszlik meg négyetek közt a munka?
- A zenekarnak négy lelke van! Kicsit mindenki illetékes mindenben – ennek aztán minden előnyét és hátrányát élvezzük:-) Ha mégis valami féle munkamegosztást kéne mondani, hát úgy nézne ki:
András – mint a társaság legprecízebb embere – a napi ügyviteli dolgok intézője.
György az együttes körüli konstrukciók kitalálója és átlátója.
László leginkább az együttes számainak aranzsálásában veszi ki részét,
Balázs pedig a zene- és szövegírásban jeleskedik.
Persze ezek a munkák sokszor fedik egymást, felcserélődnek, de talán így lehetne leírni az alapállást.

- Négy fiútestvér, az a legjobb családban is állandó veszekedések okozója, nálatok milyen a viszony? „Munkán” kívül is sokat vagytok együtt?
- Annak, hogy testvérek vagyunk élvezzük az áldásait, és a hátrányait is. Semmivel sem vagyunk jobbak, mint bármelyik más négy fivér a világon, ugyan azt éljük meg, mint a többi testvérek. Amiben esetleg különbözünk, az egy olyan erős elkötelezettségünk egy bizonyos üzenet átadása mellett, ami miatt újra és újra felülemelkedünk minden problémán. Ha ugyanis mi magunk nem tudjuk megújítani szeretetben kapcsolatainkat, akkor hogyan állhatnánk hitelesen színpadra a szeretet üzenetével?!

- A közeljövő, gondolom még sok meglepetést tartogat számotokra. Mit terveztek az elkövetkező fél évre?
- Nagyon sok dolgunk van, de a szokásos koncertmenetből kiemelkedik néhány alkalom. Ilyen lesz például az október 29-i fellépésünk, amikor is Illényi Katica koncertjén mi leszünk a sztárvendégek. Amellett, hogy több dalt közösen fogunk előadni, érdekes és új szerepkör lesz számunkra a második félidő négy-öt száma, amikor is background vokálozni fogunk! Biztos vagyok benne, hogy mind a közönségnek, mind nekünk nagy élmény lesz, hiszen Katica az egyik legtehetségesebb és legszínvonalasabb előadó a szakmában, így minden adott a jó muzsikához!
Néhány héttel később, november 10-én a Budapest Arénában résztvevői leszünk Horgas Eszter legújabb nagyszabású produkciójának, melynek címe: Mária. Ez a munka méltó folytatása lesz annak a tavaly megkezdett együttműködésnek, mely kialakult Al di Meola és együttesünk között. Már írjuk a dalainkat, azután nemsokára elkezdődnek a próbák is.
De természetesen lesz karácsonyi koncert is, és talán még egy lemezre is marad idő – de ezt inkább ne kiabáljuk el!

mori

[2005.09.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még