2021. június 19. | szombat | Gyárfás nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Egy Piramis, három évtized, négy korongon
A Skorpió nem csíp, de 35 éve dübörög - interjú Papp Gyulával
A Piramis dobosa 2009. januárjában Nagy Bulival ünnepel
Kapcsolatok
Piramis
Piramix
Kapcsolódó események
Klub 906 - Sacreo Flamenco, Bohemika Orkestra
[2009. január 21.
szerda 22:00]

Újraéled a legenda: jön a Piramis Plus

A Piramis nagy arénás bulija után lassan kénytelenek voltunk megbarátkozni a gondolattal - annak ellenére, hogy a tervek másról szóltak -, a legendás hard-rock banda egyszer, s mindenkorra lezárta működésének történetét. Ám a patinás csapatból később többen úgy döntöttek, hogy mégsem kéne csak úgy abbahagyni…

Ha nem is az eredeti ötösfogat, és ha nem is teljesen ugyanazon a néven, de 2008. őszén mégiscsak összeállt egyfajta formáció, mely Piramis Plus néven kívánja folytatni a 32 éve megkezdett sikersorozatot. Závodi János, Köves Miklós „Pinyó” és Nyemcsók János „Csoki” beszélt a zenekar megalapításáról.

- A 2006 decemberében lezajlott nagy arénás bulik után a zenekar meghatározó tagjai arról nyilatkoztak, hogy a koncerttel végérvényesen lezárult a Piramis története. Závodi János, Gallai Péter és Köves Miklós úgy érezhette, hogy a kettős koncert után a közönségben hiányérzet maradt; vagyis még mindig van igény a Piramis zenéjére?

Závodi János: - A felkészülés időszakában, a próbák alatt elhatároztuk, hogy a Piramist a koncertek után is tovább visszük. Egyrészt szerettünk volna olyan helyekre is eljutni, ahová eddig nem adódott lehetőségünk, pl. Erdélybe és Szlovákiába. Ezen kívül egy új lemez felvétele is szerepelt a tervek között. Viszont a próbákon Lajos és Sanyi között olyannyira kiéleződtek az ellentétek, hogy a jövőbeni együttműködés abszolút ellehetetlenült. A két buli után Sándorka kijelentette, hogy a maga részéről maximálisan befejezettnek tekinti a dolgot, vagyis Sommal többet nem hajlandó föllépni. Megcsillant a lehetőség, hogy Tacskóval együtt, (Paróczai Attila, a Mini basszusgitárosa – a szerk.) öten folytatjuk tovább, de végül elvetettük. Ugyanis Lajos volt a zenekarvezető, ő találta ki a Piramist.

Az eltelt időszakban többször beszélgettünk Pinyóval és Gallaival arról, hogy valamilyen módon folytatni kellene a történetet. Visszagondolva eddigi pályafutásunkra, megbizonyosodtunk arról, hogy életünk egyik legfontosabb meghatározója a Piramis zenéje volt; ráadásul egy egész ország szerette azt, amit csináltunk. A Piramix együttes énekese Csoki, és basszusgitárosa, Vörös Gabi csatlakozott a Piramis magjához, azaz Köves Pinyó doboshoz, Gallai Peti billentyűshöz, és hozzám. Állandó vendégként egy nagyszerű billentyűs is fellép velünk, ő Nagy Zsolt, művésznevén – Liszt. A napokban megalakult zenekar neve, pedig Piramis Plus.

- Az énekes Csoki, és a basszusgitáros Vörös Gábor a Piramix cover band tagjai. A Piramis Plus megalakulásával megszűntnek tekinthető a tribute csapat?

Csoki: - Ha beindul a Piramis Plus, minden valószínűség szerint pihentetjük a Piramix formációt. Igazából nem szeretném megszüntetni, hiszen kemény munkával sikerült elérni a zenekarnak, hogy megismerte és megszerette a közönség. Mi a Piramis zenéjén nőttünk fel. Ráadásul én olyan hűséges voltam hozzájuk, hogy nem is volt más kedvenc zenekarom. Előtte még a Skorpió, de utána hosszú évtizedekig maradt a Piramis.

- Piramis Plus: a Nagy Csapat Révész Sándor nélkül felvett utolsó zeneanyaga is ezt a címet viselte.

Z.J.: - Én már a 2006-os koncertek előtt is felléptem a Piramix-szal, majd állandó tag lettem. Később Gallai is csatlakozott, majd jött Pinyó bácsi. Így már nyilvánvalóan nem a Piramixról van szó, valami mást kellett kitalálni. Valóban legutolsó lemezünk címe lett az ötletadó.

- A továbbiakban klubzenekarként tervezitek a működést, vagy hasonlóan a „nagy” Piramishoz, inkább nagyobb koncertekben gondolkodtok?

Z.J.: - Bárhol szívesen játszunk, de elképzeléseink szerint inkább a nagyobb koncerteket szeretnénk megcélozni. A technikai feltételek sem teszik lehetővé a klubhelyszínt, hiszen nagyon komoly felszereléssel fogunk dolgozni.

Cs.: - Ha egy mód van rá, nem igazán szeretnénk klubozni, már csak emiatt sem.

- Gallai Péter egészségi állapota a hírek szerint – sajnos – nem túlzottan stabil. Fogja bírni a rock and rollal együtt járó megpróbáltatásokat?

Z.J.: - Peti egész mostanáig rock and roll életet élt, kocsmáról-kocsmára járt (nevet). Most, hogy Pinyó is itt van, leülünk vele dumálni; szerintem februárra, mikor beindul ez az egész dolog, addigra össze fogja magát kapni!

- Beindultak a próbák?

Z.J.: - Csokiékkal rengeteget próbáltunk, játszottunk, a nótákat mindenki tudja. Pinyó bácsi úgyszintén képben van. Az igazi próbák januárban kezdődnek, a pecsás jubileumi bulijára. 60. születésnapja alkalmából terítékre kerül egész munkássága, ebben lesz egy Piramis blokk.

Cs.: - Azt beszéltük meg, hogy addig egy-egy próba lesz, januártól pedig folyamatosan.

- Ha már Pinyónál tartunk: elég régóta a Miniben erősíted a ritmusszekciót. Párhuzamosan viszed mindkét formációt, vagy elkötelezted magad az új Piramis Plus mellett?

Pinyó: - Mikor Ádámnak (Török Ádám – a szerk.) bejelentettem, hogy fogok „piramisozni”, abszolút pozitívan állt hozzá. Egyelőre megpróbálom párhuzamosan csinálni a kettőt. Ahol tudunk, közös fellépéseket szervezünk. Ha külön helyszínen, de azonos időben lesznek a bulik, akkor megoldja helyettesítő dobossal. Megbeszéltük, ha nekem nagyon összesűrűsödik a program, akkor megválunk egymástól. Köztünk olyan régi és olyan mély a barátság, hogy szó sem lehet semmilyen neheztelésről, vagy netán haragról. Janóval pedig másfél éves koruk óta barátok.

[2008.10.10.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük: Triász koncert a GastROCKitchen Pubban, Százhalombattán, képekkel
Hangulatos pub...beszámolók még