2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Malek Andrea minden igényt kielégítő slágerei
Remekelt a szuper-basszusgitár-trió Budapesten - képekben
Zenei csemege az Operában az AIDS világnapján
A világ egyik legjobb jazzgitárosa és együttese Debrecenben
Feloszlik a Hobo Blues Band?
Képgalériák
Képek Randy Westonról
Kapcsolatok
Randy Weston
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Szegedi Jazz Napok - 2. nap
[2008. november 9.
vasárnap ]
Szegedi Jazz Napok 2008
[2008. november 8. - 9. ]

Elismerték Szegeden a dzsessz egyik legnagyobb élő egyéniségének teljesítményét

Aranyplakettet nyújtott át Randy Westonnak Szeged város tisztelete jeléül Botka László polgármester a Szegedi Jazz Napokon, szombaton késő éjszaka.

A plakett kísérő szövege szerint a város vezetője az elismeréssel mond köszönetet a nyolcvankét éves művésznek, hogy elhozta a dél-alföldi városba azt a modern dzsesszt Afrika ritmusával, amelyet mesterien nyújtott át a zene szerelmeseinek.

Randy Weston, a titokzatos fekete gyógyító, a kultikus néger zene és a modern dzsessz egyik legnagyobb élő egyénisége. Sokak szerint az egyik legerősebb kapocs az ősi afrikai kultúrák és a modern amerikai művészet között, de pályafutása hídként vezet Art Tatum, Ellington, Basie és Thelonious Monk zenéjétől a későbbi fekete avantgárd és posztmodern képviselőihez is.

A művész a koncert előtt úgy nyilatkozott a zenéről, hogy abban a szeretet a legnagyobb kincs. - A zene körbevisz a világban, melynek segítségével csodálatos embereket ismerhetek meg; zene a lélek nyelve, mellyel kommunikálni lehet, mindenki szereti és érti Ázsiától Európán át Afrikáig - mondta Randy Weston.

Randolph Edward Weston 1926. április 6-án született Brooklynban. Bár kezdetben jobban érdekelte a kosárlabdázás, szülei támogatásával kitartóan végezte zongorastúdiumait, és a brooklyn-i báltermekben sorra hallgatta a kor legjobbjait.

Első zenekarait baráti köréből alakította, a New York-i klubokban kezdtek el játszani, ám érdeklődése hamar az ősi afrikai kultúra és ritmusvilág felé fordult. Több jelentős koncertkörutat tett Afrikában, ahol le is telepedett. All-Stars együttesével - Dexter Gordon, Ray Copeland, Vishnu Wood, Ed Blackwell, Chief Bey - a zenetörténetben máig páratlan missziót végzett Afrikában.

A '80-as évek elején visszaköltözött Amerikába, ahol akkori triójával - Jamil Nasser, Idris Muhammad - életműve újabb kiemelkedő lemezeit készítette el.

Ezután elérkezettnek látta az időt, hogy lemezre vegye régi álmát, a marokkói Gnawa-muzsikusok mágikus ritmusait és rituális énekét. A felvételekre 1992 szeptemberében került sor Marrakeshben a tizenkét leghíresebb berber "gyógyító" és Randy részvételével.

A "Splendid Master Gnawa Musicians of Marocco" kultúrtörténeti remekmű, és többszörös Grammy-jelölést ér el. Ettől kezdve megállíthatatlanul jönnek az elismerések: a Down Beat magazin kétszer választotta meg az év zeneszerzőjének, majd 1999-ben a "Black Music Star Award", 2000-ben a "National Jazz Master Award" birtokosa lett.

Randy Weston az ENSZ kulturális nagyköveteként folytatta jószolgálati küldetését, és egyre ritkábban vállalt fellépéseket. 2004-ben "Living Legacy Jazz Award" életműdíjjal tüntették ki, és a jazzművészet és az afroamerikai kultúra terén kifejtett kimagasló tevékenységének elismeréseként a New York-i Brooklyn Collage 2006-ban díszdoktorrá avatta.

-MTI-

[2008.11.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még