2024. június 17. | hétfő | Laura, Alida, nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
A kiadó weblapja
Képgalériák
Képek a zenészről

Panjabi Mc és a füves cigi

Az indiai származású angol dj, Panjabi Mc nevét mostanában ismeri meg az európai közönség, mint ahogy a banghra stílus is újdonság a tánczenében. Egy német rádió munkatársai a banghráról, a Mundian to bach ke elkészülésének körülményeiről faggatták az mc-t.

- Miért Panjabi Mc lett a neved? Van esetleg ehhez kapcsolódó sztorid?
- Eddig számtalan zenésszel dolgoztam együtt, de szinte mindenki furcsának tartotta, hogy egy indiai rappel. Megkérdezték, hogy mi ez az érdekes nyelv, amin nyomom a szöveget, én meg rávágtam, hogy Panjabi. Ezután kezdtek Panjabi Mc-nek szólítani, mivel elég gyakran használom ezt a nyelvet. Régebben úgy is neveztek, hogy Indian Mc, de rájöttek, hogy ez nem hangzik olyan jól, mint a Panjabi Mc.

- Mit jelent pontosan a Mundian to bach ke?
- Velősen azt, hogy óvakodj a fiúktól. 

- Honnan jött az ötlet, hogy az indiai népzenét ötvözd a hip-hoppal vagy a Knight Rider zenéjével?
- Angliában szívesen keverjük egymásra a különböző zenei stílusokat. A banghra a soul zene indiai megfelelője, de egy kicsit a hip-hophoz is hasonlít. Ezek után kézenfekvő volt hip-hop és R’n B alapokat használni.

- Mi a Mundian to bach ke története?
- A Mundian to bach ke először négy éve jelent meg egy független kiadónál. Kezdetben csak underground, banghra boltokban lehetett kapni, inkább utcai árusítás szintjén. Aztán hirtelen sláger lett, eljutott Kanadába, az USA-ba, Indiába és most már bejutott a mainstreambe is. Négy év sok idő, de lassú víz, partot mos.

- Ki énekli a dalt, és hogy rögzítettétek?
-
Az énekes neve Labh Janjhua, aki Panjabban él, tulajdonképpen egy élő legenda. Panjab a desi zene központja, ott vettük fel az anyagot. Janjhua és a társai a desi zene új Bob Marley-jai.

- Mit szólsz a szám sikeréhez?
- Mint említettem, a számot először 1998-ban adták ki, és nem állt mögötte nagy kampány. Mostanában nagy az érdeklődés iránta, R’n B dj-k kezdték el játszani, felfigyelt rá néhány dmc és hip-hop dj is, majd egy film betétdala is lett. Németországi sikereiről először két hónapja hallottam. Számos email-t kaptam német lemezlovasoktól, hogy milyen nagy sikerrel játsszák a számomat a bulikon. Jó látni, hogy a listák élén van, mert ez az első banghra szám, ami bejutott a nagyobb zenei listákra, úgyhogy ha bármikor hallgathatsz banghra zenét, ne tétovázz.

- Elképzelhető, hogy a közeljövőben a banghra lesz a vezető zenei irányzat Európában?
- Igen, a banghranak van jövője, mert jó ritmusa van, lehet rá táncolni. Régebben az Angliában dolgozó banghra zenészeknek és a producereknek nem volt kellő anyagi hátterük, hogy slágereket gyárthassanak. 

- Hogy definiálnád a banghra zenét egy laikus számára? - A banghra Angliában született, de a Panjab városából származó desi zene az alapja. Egyfajta indiai hiphop, mindenféle zenei irányzat keveréke. Egyhúros pengetőhangszerre és az úgynevezett dhol dobra alapszik.

- Mit jelent a banghra kifejezés pontosan?
- A banghra szó füves cigit jelent. A bangh szó a marihuána, míg a ra magát a tekerést.

- Milyen fellépéseket tervezel?
- Nemsokára jövök Németországba, mint dj, és a szett, amit játszani fogok, hardcore bangra, hip-hop, R’n B keveréke lesz. Annyit biztos ígérhetek, hogy a tetőt is ledobjuk, mert a banghra nem szól másról, mint hogy emeld fel a kezed és ugrálj a zenére, szakítsd le a mennyezetet.

- Vannak példaképeid?
- Példaképeim? Igen, James Brown, Quincy Jones, Gurdas Maan, Labh Janhua, Shinda, Stevie Wonder, Aretha Franklin, és Bob Marley. 

- Milyen zenei képzettséged van? Milyen zenéket hallgatsz otthon?
- Egyszerűen megtanultam, hogyan kell a zenét keverni, másrészt billentyűs hangszereket próbálgattam. Állandóan zenét hallgatok: hip-hop, R’n B, desi és banghra az állandó favoritok. A mai zenék közül szeretem Missy-t, Dre-t, Pinket és Dynamite-t, de általában mindent meghallgatok, ami körülvesz. Imádom a muzsikát, az olyanokat főleg, amit még nem ismertem előtte.

- Dj-ként milyen számokat játszol?
-
Az a legjobb érzés, ha olyan zenéket tudok mutatni, amit még nem hallott a közönség, ami így maradandó élményt jelent. Semmi értelme fiúbandák számait játszani, mert szerintem mindegyik ugyanolyan.

- Mostanában min dolgozol?
- A Mundian to bach ke kislemez után épp egy új nagylemezen dolgozom, a címe Legalized lesz. A különböző banghra stílusokat foglalom rajta össze, illetve az elmúlt 10 év zenei termését.

 A Mundian To Bach Ke kislemez, Európában egyedül álló módon 4 hétig vezette a honi kislemez eladási listát.


[2003.02.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Az Esti Kornél történetének első minifesztiválját...

Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
beszámolók még