2024. május 7. | kedd | Gizella nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Egy hétig a vidámság és a zene központja lesz Nyíregyháza
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band
[2006. szeptember 4.
hétfő 19:00]
Dobet Gnahoré koncert
[2006. szeptember 7.
csütörtök 20:00]
eliades ochoa y su cuartato Patria
[2006. szeptember 1.
péntek 21:30]
Lajkó Félix Trió
[2006. szeptember 7.
csütörtök 19:00]
Lura - Koncert
[2006. szeptember 5.
kedd 20:00]
Palya Bea Quintet
[2006. szeptember 6.
szerda 19:00]
Salif Keita koncert
[2006. szeptember 4.
hétfő 20:00]
Snétberger Ferenc Trio
[2006. szeptember 2.
szombat 19:00]

Sokszínű, izgalmas és érdekes

Az idén szeptember 1. és 9. között ötödik alkalommal megrendezendő VIDOR Fesztivál remek zenei programmal várja az érdeklődőket. Hogy milyen finomságokat hallhatnak a zenebarátok? Interjúnkban Szabó Tamást, a Fesztivál programigazgatóját többek között erről is kérdeztük.

Miért érdemes ezért ellátogatni Nyíregyházára?
Ez Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol a műfaj legjelesebb hazai és külföldi képviselői lépnek színpadra, valamennyien kizárólag erre az egy eseményre érkeznek ide, így sehol másutt nem hallhatóak, nemcsak Magyarországon, de a környező országokban sem. A műfaj kedvelői igazi csemegéket élvezhetnek 3 kontinens 15 országának mintegy 140 muzsikusa lép majd színpadra.

Nemzetközi sztárok és világhírű zenekarok is fellépnek az eseményen. Milyen szempontok szerint állították össze a programot?

Egyfelől igyekeztünk olyan legendás sztárokat megnyerni, mint Eliades Ochoa, a kubai Buena Vista Social Club-ból, vagy Salif Keita, akit az afrikai zene legnagyobb egyéniségeként tartanak számon. Másfelől szeretnénk olyanokat is bemutatni a magyar közönségnek, akik még sohasem jártak Magyarországon, s akik a műfaj elkövetkezendő éveinek meghatározó egyéniségei lehetnek, mint például Lura a Zöld-foki szigetekről, vagy Dobet Gnahoré Elefántcsontpartról, akik az idén mindketten jelölve voltak a BBC Radio 3 világzenei díjára, mint az év felfedezettjei. És természetesen a hazai élvonal sem maradhatott ki a meghívottak közül: az idén Snétberger Ferencet, Lajkó Félixet, Palya Beát, Balogh Kálmánt hallhatjuk többek között.

Melyik fellépőt volt a legnehezebb leszervezni?
Talán Salif Keita fellépése az, amely igazi rangot ad az idei fesztiválnak, ugyanis ebben az évben legutóbbi lemezének köszönhetően ő az egyik legkurrensebb előadó a világzenei piacon. A világ legnagyobb fesztiváljai hirdetik magukat vele első helyen, mint fő attrakcióval az idei nyáron.

Az eseményt ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. Mi a céljuk ezzel?
A VIDOR Fesztiválnak, azaz a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjének a kezdetektől alapfilozófiája, hogy a nevetés, a vidámság és természetesen a zene is mindenkié, kortól, nemtől, anyagi és földrajzi helyzettől függetlenül. S egyébként is úgy véljük, hogy a világzenét sokkal többen szeretik, mint ahányan ismerik. Ennek az utóbbi években egyre divatosabb, ám még mindig nem eléggé ismert műfajnak sokkal több és sokkal lelkesebb rajongótábora lehetne annál, mint ahányan manapság szeretik és ismerik. Annál is inkább, mivel ez az a műfaj, amely a legtöbb meglepetéssel szolgált és a legtöbb eredeti tehetséget adta a világnak az elmúlt években.

Idén először megnyitják a VIDOR kertet, ahol a derű a házigazda. Mit kapnak itt a fesztiválozók, amit egy átlagos kávézóban nem?
Ez legyen meglepetés, de az biztos, hogy sokszínű lesz, izgalmas, érdekes, szórakoztató, jó hangulatú, szóval olyan, mint az egész VIDOR Fesztivál egyébként.

Milyen érdekes programok lesznek a zenén kívül?
A Fesztivál 9 napja alatt 50 helyszínen mintegy 400 program zajlik majd, úgyhogy elég nehéz kiemelni bármit is. Lesz Rippl-Rónai, Salvador Dali és Wahorn kiállítás; lesz színházi, utcaszínházi és filmes versenyprogram, az utóbbiban például minden évben beállítjuk az „egyszerre, egy időben legtöbben magyar filmet nézők” rekordját, volt olyan esténk, amikor 4 ezer ember nevetésétől zengett a Kossuth tér. De lesz dumaszínház és bábszínház is, Kemény Henrik legendás Vitéz Lászlója például, lesz minden délután utcai forgatag a belvárosban zsonglőrökkel, élő szobrokkal, utcazenészekkel, karikaturistákkal, pantomimesekkel, úgyhogy lesz látni-hallani-nevetni való bőven, hiszen minden évben ez az év legvidámabb hete, és ez most sem lesz másként.

- Bíró Zsolt -

[2006.08.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még