2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

A UPC ingyenesen letölthető, álmosító zenével toboroz ügyfeleket

A nagyvállalat  új és jelenlegi internet előfizetői egy igazi mp3 csokrot tölthetnek le a szolgáltatás portáljáról. Munkatársunk ki is használta az alkalmat, s belehallgatott „az igazi nyári válogatásba”.

Ingyen válogatás lemezt kapunk, számos eddig még meg nem jelent elektronikus számmal és remixszel. De nézzük… vagyis halljuk is, mivel van dolgunk! Mit is fed a „nyári válogatás” kifejezés?

Álmos felvezetés

A válogatás első száma Dizko Stu műve. A Love Yaz, mint a neve is mutatja jazzes elemeket felvonultató szám, kellemes, nyugodt indítása az albumnak. Nem túl változatos, de ettől függetlenül órákig el lehetne hallgatni. Hasonlóan downtempo-s a második szám, a Pluto Project duó Cristal Max-ja. Az elszállós, inkább éjjel három környékén hallgatandó dallamokat és ritmusokat elsőként Captain Planet szambázása igyekszik megtörni. Ennek ellenére még mindig nem érzem átmozgatva magamat – valahogy a pörgés idáig nem sikerült.

Izgalmas hangok

A Secta Chameleon egyik régebbi száma, a Try végre lendületbe hozott. Még 2003-ban ez volt az a szám, amire a londoni Paul Murphy is felfigyelt. Nem véletlen, hiszen a ritmusok, az effekttek és a vokál-rap váltás erőteljessé teszi a Try-t.

Ötödikként a Dos Angeles Flangers formáció Perkelt című instrumentális száma következik. Fő dallamtémája először egy jó öreg szintetizátorhang (még talán 80-as évek hangulatát idézi). Egy igazi „MIDI-háborúval” van dolgunk. Zongora, gitár, elektromos orgona – ezzel a három fő hangmintával találkozhatunk. Hogy szintetizált vagy valós a gitár nehéz eldönteni, hiszen pedálokkal számos hang-módosítás elérhető. Figyelemre méltó a basszus-téma is.

Erik Sumo-tól a The Real Moustache-t egy remixben hallhatjuk a lemezen. Öt és fél perc talán kicsit sok belőle, a közepe felé már nagyon monotonná válik a Vono Box Djs (Vono Box és Suefo) munkája.

A budapesti éjszakában jártasak számára minden bizonnyal ismerősen cseng az Ez a divat formáció neve. Fél órányi (majdnem) folyamatos elektronikus hang után igazi felfrissülés az ének központú, többféle élő hangszert is felvonultató dal. Külön kiemelném a szám közepén felbukkanó trombitát és a basszustémát. Sajnos a Chellotronic rövidebb száma közé tartozik – szívesen hallgatnám még Csorba Melinda énekét…

De ne búsuljunk, hiszen már pörög is a Mystical Plants kéttagú formáció munkája, a Spy Fiction. Szintén egy instrumentális számról van szó, melyben nagy szerepet kaptak a különböző elektromos gitárok. Ez nem meglepő, hiszen hasonló hangszereken Balázs Béla és Munkácsi István korábban együtt zenélt a Fű alatt/Free+ zenekarban. Érdemes figyelni a háttérben megbúvó trombitára is.

Divatbemutató hangulatot varázsol

Egy igazi divatbemutató hangulatát varázsolja szobánkba Oriol Vandela a virtuális lemez kilencedik számában. Több szólamban ismétlődő dallamok, s számos szintetizált hangszer jellemzi a Fashion Show-t…

Vono Box-nak két munkája is megtalálható a válogatáson. Az Erik Sumo remixnél rövidebbre és változatosabbra is alkotta saját szerzeményét, a Hello Joe-t. A számnak fő motívuma a vokál, leginkább erre épít.

Az első igazán dal-központú és magyar nyelvű szám az Amorf Ördögök és Lipi Brown dala, a Tomvécces feldolgozása. Itt leginkább az énekre figyel az ember – ez ösztönös, hiszen az ének alatt gyakran kiállnak a hangszerek, ráadásul az együttes magyarul szólal meg. A háttértéma kicsit reggie-s.

Ehhez hasonló dallammal kezdődik el az Ital Water szám, melynek az éneke is a jamaikai stílushoz közeli. A szám negyedénél bejön egy érdekes gyerekhang, mely még többször felhangzik. Érdemes megemlíteni, hogy a szerző Matolcsy Kálmánnak Ital Water néven ez az első megjelenése.

Utolsó előttiként John Kennedy egy dob-központú számmal állt elő. A 110 Proof rendesen megdolgoztatja mélynyomónkat, ettől függetlenül egy lassabb számmal van dolgunk. Fellelhetünk gitár-motívumokat, fuvolát is, de effektekből is van bőven. Végül, de korántsem legutolsó sorban hivatalos tracklisten nem szereplő Buda Bazaar ritmusait hallgathatjuk meg.

A Chellotronica lemez állítólag igazi nyári válogatás. Valójában azonban inkább beszélgetésekhez vagy átdolgozott éjszakákhoz kínál kiváló háttérzenét. Ezzel korántsem a válogatáson szereplő zenéket minősítem – kétség kívül igényes és értékes alkotások szerepelnek rajta, csupán a ritmusok és a stílusok, témák nem tartoznak a tipikus nyári bulizós, pörgős körbe. Érdekességként megemlíteném, hogy több előadó is a Chamelonrecords csapatának tagja. Mindent összevetve érdemes letölteni és meghallgatni ezt a virtuális válogatáslemezt.

MA

[2006.08.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még