2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Interaktív képregény középiskolásoknak
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Egy elkeseredett lépés

Elkészítette internetes szerzői jogokat oktató interaktív programját a Sulinet. Az Asva és a Proart közreműködésével létrejött flash-animáció a középiskolásokat célozta meg. Az alábbiakban saját tapasztalataim ismertetem a lépésről...

Cikkem elején leszögezném: Internetes újságunk kifejezetten támogatja a szerzői jogok védelmét. Írásom korántsem kívánja gúnyolni a kezdeményezést, csupán rá kíván világítani annak problémáira.

Reménytelen háború

Tény, hogy a fiatalság többsége fityiszt mutat a szerzői jogoknak – burjánzik az illegális mp3 letöltés, másolás. A lázadó tizenéveseket nehéz elérni és meggyőzni a probléma fontosságáról, hiszen nem is érzik annak súlyát. Nekik jó így, és különösebben nem is tudatosul bennük, hogy tettükkel másokat károsítanak. Jó útra térítésükre már számos próbálkozást tettek a szakemberek. Kevés siker, viszont sok kudarc után iskolakezdésre álltak elő legújabb kísérletükkel.

A legújabb csodafegyver...

...az interaktív képregény. Hogy mitől interaktív, nem sikerült rájönnöm. Talán azért, mert az interneten van és a fejezetek végén kérdéseket tesznek fel az olvasónak? Vagy a beépített koncertfelvétel teszi azzá? Nem tudom, de olvasás közben ezekkel együtt is csupán egy erőltetett, bárgyún megfogalmazott történet passzív olvasójának éreztem magam. Ezzel nem a szereplő együttest s a készítőket akarom megsérteni, csupán 175 képkockán át elviselni a kicsit szájbarágós szövegbuborékokat az amúgy halálra unott, megszokott, mindenhol visszaköszönő flashes-rajzok felett elég emberpróbáló. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy ki az, aki önszántából végigolvassa a fiatal banda élettörténetéről szóló oktatóanyagot.

Sajnálom, hogy ezt kell írnom, de attól tartok Kálmán András, az ASVA jogvédőszervezet igazgatójának vágya nem teljesül ... A kísérlet, hogy a képregényen át érzelmileg bevonják a fiatalokat – személyes felmérésem alkalmával – tíz esetből egyszer sem sikerült. Megkérdezett ismerőseim pár perc után zárták be böngészőjüket, de volt olyan, aki amint meglátta, mit ajánlok neki nemes egyszerűséggel lehülyézett. Érdektelen, unalmas, idegesítő, bárgyú és randa – mindenki másként fejezte ki véleményét a kezdeményezésről...

Mit lehet tenni?

Ahhoz kétség sem fér, hogy valamit kezdeni kell a kialakult helyzettel. Milliárdok vesznek el az illegális másolással és felvételkészítéssel miközben jó néhány zenekar és zenész anyagi gondokkal küzd. Kijelenthetnénk, hogy ez a szülők felelőssége is, igenis jobban oda kellene figyelni, mit is csinál a gyermek a számítógépnél ülve. De azt el kell ismernünk, hogy sajnos a szerzői jogok tömeges, rendszerű és mindennapivá vált megsértése sajnos csak egy a számtalan problémával, amibe egy tizenéves keveredhet és amit egy tinédzser okozhat... Tökéletlen világban élünk, melyben majdnem mindenki kihasználja embertársait. Vannak, akik próbálnak ez ellen tenni – minden tiszteletem ezeké a személyeké és szervezeteké –, azonban céljaik a lehetetlen határait súrolják... Próbáljunk meg segíteni nekik, és kérlek téged, kedves olvasó – amennyiben van – fogd vissza kicsit mp3 éhséged... Vagy éld ki magad nálunk, és ismerj meg sok új hangot a Zene.hu Zeneletöltés menüpontján át!

- Molnár András -

[2006.09.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még