2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Művészetek Völgye 2022 - Július végén tíz napon át tart az esemény

Immár 31. alkalommal rendezik meg a Művészetek Völgyét. Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden 36 helyszínen a szervezők több mint kétezer programmal várják az érdeklődőket július 22-től 31-ig.

    "A Művészetek Völgye része a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvényévadnak, az idei fesztivál főpróbának tekinthető. Az itt élők számára ez több mint kulturális programsorozat, mert közösségszervező és gazdaságélénkítő erővel bír" - mondta Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, az EKF-projekt kormánybiztosa a fesztivál keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    A kormánybiztos kitért arra, hogy a Művészetek Völgye által képviselt környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok az EKF-projekt számára is kiemelten fontosak.

    Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója kiemelte: a tíznapos programsorozaton szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta megfordul, emellett hagyományosan gazdag az irodalmi, színházi, filmes, képzőművészeti programkínálat, lesznek beszélgetések, workshopok.

    A fő könnyűzenei helyszín a kapolcsi Panoráma Színpad lesz, ahol mások mellett a Csík Zenekar, a Budapest Bár, a Blahalouisiana, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, a 30Y, a Carson Coma és Dés László ad koncertet. A Kőbánya Udvarban zenél például a Kiscsillag, a Subtones, a Fran Palermo, a Middlemist Red, a Harcsa Veronika Udvarban dzsessz- és crossover-produkciók lesznek, mások mellett a Modern Art Orchestra közreműködésével. Szintén dzsessz fog szólni a Muflon Jazz Udvarban, a Papageno Klasszik helyszínen pedig klasszikus zene és opera. A taliándörögdi Világzenei Udvarban ott lesz Palya Bea és a Kerekes Band is.
    A fesztivál több helyszínen is kapcsolódik az 50 éves táncházmozgalomhoz. Hont Angéla, a Hagyományok Háza főosztályvezetője hangsúlyozta: a táncház egyszerre létforma, gondolkodás és egy életre szóló elköteleződés. "A Hagyományok Háza FolkUdvarban az elmúlt öt évtized nagyjai közül fellép Berecz András, Sebestyén Márta, a Vujicsics együttes, Petrás Mária is, Erdélyből érkezik hozzánk Hideg Anna ördöngösfüzesi mesemondó és Varga Erzsébet kalotaszegi bujkakészítő" - sorolta a fellépőket.

    A nagyszínpados fellépők közül az Aurevoir és a 30 éves Parno Graszt szintén kapcsolódik műsorával a táncházas jubileumhoz.
    Idén Kapolcson lesz a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszíne, a Petőfi Udvar. Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy 140 (nyolcvan zenei és hatvan irodalmi) programmal készülnek. "Bemutatkozik a Hajógyár, amelynek színpadán a Hangfoglaló Program idei támogatottjai is fellépnek, de itt ad akusztikus koncertet Azariah és Bérczesi Robi".

    Taliándörögdön A Kertben lesznek láthatók és hallhatók a legaktuálisabb magyar előadók, köztük Beton.Hofi, Saya Noé, Deva és az Analog Balaton. A koncertek mellett lesznek workshopok, gyerekprogramok, beszélgetések szövegírásról, színházi improvizációról, irodalomról.

    A filmes kínálat kapcsán Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet igazgatója arról számolt be, hogy a tíz nap alatt 25 filmet vetítenek a Filmio Pajta Mozgóban. "Kihirdetjük a Némafilmhez filmzenét! pályázat győzteseit, a négy legjobb alkotó a 145 éve született rendező, Deésy Alfréd két némafilmjéhez, A halál utánhoz, illetve A leányasszonyhoz írt zenét" - mondta, hozzátéve, hogy a filmes programok egy része a 80 éves született Bujtor Istvánhoz kapcsolódik.

    Az irodalom és a zene összekapcsolódása a Völgyben a nagy hagyományokkal rendelkező Kaláka Versudvar. Gryllus Dániel, a Kaláka Együttes alapítója elmondta: lesznek ringatók, gyerekkoncertek, ismét Versműhelyt tart Lackfi Mihály és lesz zenés versimpró is. Eljön a Sebő-együttes, lesz többféle tematikájú Kaláka-koncert, és bemutatják a Jadviga és Psychét, amelyben Závada Pál és Weöres Sándor két nőalakja találkozik. Vigántpetenden a Poket közösségi udvarban Vecsei H. Miklós és csapata várja a közönséget irodalmi csemegékkel, a Káli Kunyhóban pedig a Petőfi TV és Rádió mutatja be a Völgyimprót.

    A színházrajongók az Art-Színtér, az Orlai Produkció, a Veszprémi Petőfi Színház és a Nézőművészeti Kft. előadásait élvezhetik, és a Színház Színpadnál debütál a Völgy saját darabja, a Mr. és Mrs. (Duetts).

    A vigántpetendi Cirque du Tókertben az újcirkusz, a kortárs tánc, a könnyűzene és az opera is jelen lesz: fellép a Recirquel, a Duda Éva Társulat és Oláh Ibolya is, az Operaház társulata pedig koncertszerű keresztmetszetet ad a Háry János című darabból.


MTI

[2022.07.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még