2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
LGT Emlékzenekar
Kapcsolatok
LGT emlékzenekar
Locomotív GT (LGT)
Mozizenekar
Legnépszerűbb csengőhangok

Egyszer majdnem összejött, de nem volt szaxi - Nyomul az LGT Emlékzenekar

A Magyar Rockzenészekért Alapítvány szervezésében tartották június elején Újpesten az első Tribute Band Tehetségkutató Versenyt és Fesztivált, ahol a szakmai zsűri úgy döntött, hogy az első helyet az LGT Emlékzenekarnak ítéli. Kíváncsi lettem erre a formációra ezért megkerestem a zenekar basszusgitáros/énekesét Nyakas Krisztiánt, hogy kicsit többet megtudhassak róluk.

- Miért éppen LGT Emlékzenekar vagytok?
- Süle Zsolttal (ének) közös ötletünk volt az LGT Emlékzenekar, mert mi tulajdonképpen rajtuk nőttünk fel. Aztán egy 1993-as Ki Mit Tud?-on egymásba botlottunk, akkor még más-más zenekarban játszva, és meghallottam a hangjában a "Somlót" és rákérdeztem. Ő meg lelkes volt. Azután mikor az én bandám megszűnt, felhívtam, hogy: „Itt az idő”! Hoztam magammal a dobost, Holubecz Imrét, azután egy kicsivel később a gitárost (aki akkor még Csongrádi Kornél volt) és a zongoristát, Vonderviszt Lajost. Lajosról tudtam, hogy szintén szereti a Loksit, a többieket pedig vitte a lelkesedésünk. Kornél azután elment egyetemre Debrecenbe és helyette hívtuk a régi bandámból Csoknyai Gyurit gitározni, 1995-ben. Azóta így muzsikálunk. Ennyi időt viszont csak olyan zenekarban lehet eltölteni, ahol mindenki - legalább - a zenét szereti, amit játszik.

- A zenélés mellett gondolom mindenkinek van polgári foglalkozása?
- A civil életben érdekes hivatások vannak: Zsolti a vendéglátásban dolgozik, Imre kőműves, a Csoki (Csoknyai György-gitár) szerszámkészítő-programozó, Lajosunk informatikus, én hangszerész és restaurátor, de jelenleg teherautósofőr. A fúvósaink hivatásos zenészek.

- Somló Tamással már többször is léptetek közösen a deszkákra...
- Somlóval '95-ben játszottunk először, Ajkán. Nagyon kedves volt, kétszer is bemutatkoztunk egymásnak 10 percen belül.  Laza, közvetlen fickó, mi meg nagyon megilletődöttek voltunk. Azóta majdnem minden évben játszunk vele egy bulit, általában fesztiválokon, és mindig megkapjuk a magunkét, hogy miért nem tanulunk meg tőle több dalt!

- Szeretnétek más LGT taggal is közösen zenélni?
- Boldogan játszanánk bármelyikőjükkel, de az ilyesmit nem jó erőltetni. Vallom, hogy mindenki a saját zenéjében lehet igazán erős, ezért kezdtünk el dalokat írni. Úgy lenne igazán jó egyszer együtt muzsikálni velük, ha már mi is úgy nézhetnénk vissza az LGT Emlékzenekaros múltunkra, hogy tényleg, milyen szép is volt! Nyomjunk hát valamit! Együtt még nem találkoztunk, talán egyszer majd ez is megtörténik. Úgy gondolom nincs kifogásuk ellenünk, mert a nagy, 2002-es hajógyári LGT-fesztiválra meghívtak minket is játszani. A Ferenczi Gyuri a családjával befelé jövet megállt és végighallgatott minket. Koncert után ott maradt beszélgetni és elmondta, hogy amíg még nem látta a színpadot azt hitte, hogy az LGT jött le egy kicsit jammelni a cirkuszi sátorba. Kell ennél szebb dicséret?!

- Egyszer majdnem összejött az is, hogy Dés Lacival közösen játszatok. Hogy is volt ez?
- Déssel véletlenül futottunk össze Kapolcson, még a legelején. Nem volt nála szaxi és csak valami nagyon leharcolt hangszert találtak neki, így azzal nem vállalta a fellépést velünk. Azóta meg sajnos nem volt erre lehetőség. Pedig szimpatikus fazon és remek muzsikus! 

- Még összejöhet. Az idei Szigeten lesz a "nagy csapat". Tervezitek hogy kimentek?
- Az idei szigetes bulira megyünk "egy kis tanulmányi kirándulásra”, de én még mindig szórakozni járok LGT koncertre. Nekem itthon ők a legnagyobbak! Ezért kihagyhatatlan!

- Körülbelül hány  dalt tudtok eljátszani tőlük?
- Amikor elkezdtük, egy hetünk volt az első koncertig felkészülni, akkor öt nap alatt tanultuk meg és gyakoroltuk be az első 12 dalt. Azóta persze rapszodikusabb az intenzitás, de körülbelül 30 számot játszunk aktívan, és van még nagyjából 10 "alvó" nóta. Ezeken felül sok az improvizáció, ami mindig bulifüggő, de általában lazán kezeljük a dalok egy részét. Teljes testtel megyünk bele az előadásba: ha már a dalok nem a mieink, legalább az előadás legyen igazán egyedi!

- Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyit szoktatok próbálni.
- Sajnos kevés időnk van próbálni. Egyelőre heti egy alkalommal, és ez is megoszlik a saját dalaink, meg az LGT dalok között. De nem próbáltuk végig az elmúlt 14 évet. Ha az ember begyakorol valamit, akkor már koncertezni kell, együtt élni a zenével, a közönséggel - nem állandóan szűk próbatermekben izzadni!

- Mindenkinek megvan a kedvenc dala?
- Szerencsére a kedvenc dalainkat játsszuk. Viszont sok kedvencet még nem, de talán lesz módunk azokat is megtanulni. Ha konkrét számcímeket kell mondanom, akkor amiket szeretünk, de még nem játsszuk: Gipszeld be a kezed – Imre kedvence, Pokolba már a szép szavakkal - Lajosé, Visszatérés - Zsoltié, Aquincumi séta - Csokié, Prológ és trialóg pedig az én favoritom. Tehát ezeket még szeretnénk bevenni a repertoárunkba.

- Terveitek?
- Demo-lemezünk is van már, aztán szépen alakul a honlapunk. Illetve várjuk, hogy az évi körülbelül 30 koncert a triplájára duzzadjon! Ezen felül szeretnénk reklámozni a saját dalainkat, aminek a felvételeit most készítettük el. Saját anyagunkat Mozizenekar néven fogjuk előadni, első lemezünket pedig magánkiadásban szeretnénk terjeszteni.

- Hol találkozhatunk veletek legközelebb?
- A következő nagy buli a VOLT-on lesz július 5-én, este fél 12-kor, a Mistery Gang után. Ezenfelül turnéztunk egy sörfesztivállal, de az nagy tévedés volt, így most felszabadult egy csomó hétvégénk. Őszig elszórtan lesznek még fellépések, amelyeket majd a honlapunkon megjelentetünk, így mindenki időben értesülhet róla.

- Hajós Maja -

[2007.07.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még