2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Musical két színészre és zenekarra
Máté Péter emlékkoncert duplán
Világpremierre készül az Operaház
Eszenyi Enikő rendezi a Szegedi Szabadtéri Játékok operettcsemegéjét
Édeskettes hármasban - bemutató a Madáchban
A dívák folytatják
Képgalériák
Macskák Szegeden
Kapcsolatok
Szente Vajk
Malek Andrea
Balla Eszter
Oroszlán Szonja
Gallusz Nikolett
ifj. Nagy Zoltán
Molnár Levente (Cseresznye)
Kapcsolódó események
Macskák - Musical
[2007. július 15.
vasárnap 19:00]

Egyetlen lelkes egeret sem leltem Szegeden...

... de e remek este egy perce sem lehetett ellenemre - röviden így foglalhatnánk össze eszperente nyelven, azt amit a Szegedi Szabadtéri Játékok Macskák előadásán láttunk.

Minden bizonnyal a téli hónapokban is megvan Szeged városának a vonzereje. Ha más nem, az egy négyzetméterre jutó szép lányok/asszonyok száma évszaktól függetlenül itt a legmagasabb. Életünk szegedi értelmeinek külön veszélyességi faktort ad, hogy szépségükkel legtöbbször eszük is vetekszik. Végzetes kombináció... Természetesen férfitársaim számára ez a fajta vizuális élmény csak multiplikálódik az év azon szakában, amikor is a gyengébb nem képviselői egy vég „vászonból” tucatnyi ruhát varratnának maguknak. De a nyár mégsem elsősorban ezen tényező miatt elképzelhetetlen Szeged nélkül.

És hogy ne csak a minden szépre fogékony férfitársaim számára legyen az, arról sok éve már a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői gondoskodnak. Talán még le sem gördült a képzeletbeli függöny tavaly a nyárbúcsúztató Bánk Bán végén, Ők már azon törték a fejüket, hogyan tudják még tartalmasabbá tenni a következő szezont a Tisza partján. A nyitány után – amely 2007-ben a musical históriájának egyik zenitjét jelentő Macskák című darab szabadtéri színpadra állítása volt – mindenesetre bizton állíthatom, az utóbbi egy évben is nagyszerű munkát végeztek.

Hány élete is van a macskáknak?

Az első színházélményem, amely még arra is kis híján képes volt, hogy időszakosan kivonjon a kezdő tinédzser éveim képzeletvilágát sűrűn behálózó Star Wars őrületemből, Webber darabjának előadása volt a Madách Színházban. Jóllehet akkor még töredékét sem értettem azoknak a zanzásított élettörténeteknek, amiket T.S. Eliot versciklusából Romhányi József fordított (kis elfogódottsággal úgy is mondhatnám, tökéletesített). Az emlékeimben zseniálisként élő jelmezek, a pazar díszletek mellett leginkább Haumann Péter és Szerednyei Béla játéka vésődött be kitörölhetetlenül a memóriámba.

Azóta 24 születésnapot ünnepelhettem, míg Eliot cicuskái 1221 alkalommal gyűltek össze, hogy évi rendes macskabáljukat megrendezzék az elhagyott színház díszletei között. Rendszerint a körúton buliztak, de néhány alkalommal Taljánországba is áthelyezték alkalmi báltermüket. Így aztán összességében közel egymillió olasz és magyar néző mondhatja el magáról, hogy jóízűen nevetett, pityergett vagy éppen merengett az állatbőrbe bújtatott - de nagyon is emberi - történeteken, melyeket Webber zenéje fűzött laza kötelékbe.

Nem volt két éve sem, hogy gondtalan – gondatlan? - fiatalságomat felidézendő ismét elmentem a Madách Színházba. Őszintén szólva csalódás volt az az este. Unatkoztam. Ellentétben a régi kedves emlékekkel, színtelen-szagtalan volt az egész. Egyáltalán nem tudott magával ragadni. És nem tudtam eldönteni, én változtam-e meg ennyire vagy a körülöttem lévő világból érkezik felém annyival több és színesebb impulzus, hogy ezek hatására szürkült el az egykori káprázat. Mert azt nem gondoltam, hogy a szereplőgárdából hiányoztak volna az egyéniségek, akik vitték volna a darabot (és vele együtt engem is az álmok országába).

Számomra tehát most keltek életre harmadszor a Macskák. Ha nem a Szabadtéri Játékok lett volna a felújítás helyszíne és apropója, talán el sem megyek még egyszer megnézni, épp az imént említett csalódás okán. De Szeged önmagában is olyan vonzerőt tud jelenteni azoknak, akik legalább egyszer foglaltak már helyet a Dóm tér impozáns nézőterén, ami még annál is többet nyomott a latba, mint hogy most először élő nagyzenekari kísérettel került bemutatásra a mű.

Új bundák és cicamosakodás

Már az első két percben felpezsdült a vérem és éreztem, hogy ez az este feledteti velem az átélt fiaskót és visszahozza gyermekies rácsodálkozásomat a darabra. A korunk minden igényét kielégítő, ötletes és nem utolsó sorban szép jelmezekbe öltöztetett színészek a pódium minden elképzelhető irányából népesítették be a játékteret, lehetőséget teremtve ezzel arra is, hogy a sorok szélén ülők testközelből csodálhassák meg dresszüket és valamennyi néző úgy érezhesse, egy kicsit részesévé válik a báli forgatagnak. Mire négyezer néző elfoglalta a helyét már volt alkalmam megcsodálni a szintén leporolt díszleteket, amelyek a megnövekedett teret igazán látványosan töltötték be.

[2007.07.27.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Vilx 2007.07.28. 21:58 • [1]
Csak alátámasztani tudom a cikkben leírtakat. :) Remélem , még lesz alkalmam ugyanettől a társulattól látnom az előadást. Még százszor megnézném ha tehetném. Csodás volt az egész produkció. Hatalmas élmény volt.
Köszönöm.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még