2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Depeche Mode
 
Legutóbbi kiadványok
Memento Mori (2023)
Soothe My Soul - Remixes (2013)
Tour Of The Universe: Live In Barcelona (DVD1) (2010)
Tour Of The Universe: Live In Barcelona (DVD2) (2010)
Sounds Of The Universe (2009)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Depeche Mode: Wrong (2009)
Depeche Mode: Best of vol 1. (2007)
Depeche Mode: Suffer Well (2006)
Depeche Mode: Playing The Angel (2005)
Depeche Mode: Playing The Angel (2005)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Memento Mori: Depeche Mode koncert a Puskás Stadionban - képekben
A Depeche Mode visszatér Budapestre! Jegyinfo!
A Depeche Mode újra Budapesten lép fel - jegyinfok itt!
Depeche Mode a mozikban - jegyek már kaphatók!
Megnéztük a Depeche Mode koncertet a Volt fesztiválon
     
 
Depeche Mode
Megalakulás: 1980.
Web: http://www.depechemode.com
Aktív kapcsolat: Alan Wilder (előadó/zenész), Andy Fletcher (előadó/zenész), Dave Gahan (előadó/zenész), Martin L. Gore (szerző)
 
     

Depeche Mode

A Depeche Mode az egyik legrégebbi, legsikeresebb és legbefolyásosabb elektronikus zenét játszó New Wave banda. 1980-as megalakulásuk óta, lassan 30 éve vannak színpadon, bár az idők során megváltozott a felállás. A zenekar az angliai Basildonban alakult, Essex megyében. Az eredeti csapat négytagú volt: Dave Gahan (ének), Martin Gore (billentyű, gitár, vokál), Andrew Fletcher (billentyű) és Vince Clarke (billentyű, dalszövegíró) alkották. Clarke azonban az 1981-es, első album megjelenésekor kilépett és Alan Wilder került a helyére, mint fő billentyűs és producer. 1995-ben aztán Wilder is távozott, így Gahan, Gore és Fletcher trióként folytatták tovább és ma is hármasban zenélnek. Clarke és Wilder azóta bánhatják, hogy kiléptek a bandából, a Depeche Mode ugyanis több mint 75 millió albumot adott el világszerte.

1980-ban Gore, Fletcher és Clarke háromtagú bandát alapított „Composition of Sounds” néven. Ekkor a fiúk még asztalos munkát is vállaltak, hogy legyen pénzük szintetizátorra, vagy a barátaiktól kértek kölcsön hangszereket. Gahan úgy került be a zenekarba, hogy Clarke hallotta egy helyi bárban, amint David Bowie-tól a „Hero”-t énekli. Clarke helyett Gahan lett az énekes, és az így alakult négyes nevet is váltott, ez lett a Depeche Mode, ami egy francia divatmagazinból kölcsönzött kifejezés, és „rohanó divatot” jelent.

A zenekart egy Canning Town-i koncerten fedezte fel David Miller (zenész és a Mute Records lemezkiadó megalapítója), akivel kezdetben egy szóbeli szerződést kötöttek. Ennek eredménye a „Dreaming of Me” kislemez lett 1981-ben, ami az 57. helyet érte el az angol slágerlistákon. Ezt követte a „New Life” és a „Just Can’t Get Enough”, ami az áttörést jelentette a bandának, és elvezetett az első nagylemez, a „Speak & Spell” megjelenéséhez. Ez már a top 10-es listára is felkerült Angliában.

A nagylemez kiadása után azonban Clarke hamarosan kilépett a zenekarból, és megalapította a saját együttesét, a „Yazoo”-t, Gore pedig a Depeche Mode dalszövegírójává lépett elő. A megüresedett hely pótlására a banda feladott egy névtelen hirdetést, amiben billentyűst kerestek 21 éves korhatárral. Alan Wilder letagadott egy évet a korából, és így lett a 22 éves londoni srác a Depeche Mode negyedik tagja 1982-ben. Még ebben az évben megjelent a „See You” kislemez, ami lenyomta a korábbi három, Clarke tollából származót a slágerlistákon, felérve a 6. helyre. Az egyre sikeresebb együttes el is indult az első világkörüli turnéjára.

Az 1983-as „Construction Time” nevű albumot John Fox stúdiója adta ki. Ekkorra a banda producere már Gareth Jones. Az album teljesen új hangzást produkált az eddigiekhez képest, részben a piacon megjelenő újfajta digitális szintetizátorok miatt. Az új hangszerekkel mindennapos használati tárgyak zajait, zörejeit is beépítették a zenébe, ami egy eklektikus, ipari gépek zajával átitatott hangzást hozott létre. A zenével együtt Gore lírai vénája is gyorsan fejlődött, főként politikai és társadalmat érintő kérdésekkel kezdett el foglalkozni a dalszövegeiben. Az újszerű hangzásra és témára jó példa az „Everything Counts” című dal, ami a multinacionális vállalatok mohóságára hívja fel a figyelmet. Az igazi sikert azonban egy másik dal, a „People Are People” hozta meg 1984-ben, ami Németországban a toplista legtetejére is felért.

Az 1984-es „Some Great Reward” albummal a zenekar még sötétebb témákkal kezdett kísérletezni: a (szexuális) kiszolgáltatottságról („Master and Servant”), házasságtörésről („Lie To Me”) és az önkényes igazságszolgáltatásról („Blasphemous Rumours”) kezdtek el dalokat írni. (De ugyanezen az albumon található meg Martin Gore első balladája, a „Somebody” is.) A „Some Great Reward” már az amerikai slágerlistákat is meghódította, és több európai ország top 10-es listájára is felkerült.

Ezalatt az idő alatt a zenekart elkezdték a gót szubkultúra képviselőjeként azonosítani. Az irányzat a 70-es években kezdett elterjedni Angliában, és a 80-as években Amerikában is egyre népszerűbbé vált. Amerikában a szubkultúrát egy olyan „alternatív” közönség testesítette meg, akinek már elege volt a rádióból ömlő szoft rockból és disco slágerekből, és ezért szívesen fogadta a Depeche Mode új hangzású, komolyabb témákkal foglalkozó zenéjét. A sötét és komoly hangnem ellenére az amerikaitól teljesen eltérő volt a zenekar megítélése Európában, ahol a tinik bálványozták őket.

A Depeche Mode legnagyobb átalakulása 1986-ban történt a 15. „Stripped” című kislemezzel és a hozzá tartozó „Black Celebration” albummal. Lemondtak az „industrial-pop” hangzásról, aminek a helyébe egy sokkal baljóslatúbb zene és még zordabb szövegek kerültek, Gore tollából. A zenekar videóklip rendezője a „Question Of Time” videóval Anton Corbijn lett, aki azóta még 19 klipet rendezett a Depeche Mode-nak.

A következő, „Music for the Masses” albummal 1988-ban a banda világkörüli turnéra indult, ami addig nem látott áttörést jelentett Amerikában. A Pasadena Rose Bowl-i koncerten 60 ezres tömeg előtt léptek fel.

A “Personal Jesus” albumot nagy marketingkampány előzte meg az angliai újságokban a “saját egyéni Jézusod” felirattal, amihez tartozott egy telefonszám. Ha ezt a rajongók felhívták, meghallgathatták a számot. A lemezből aranylemez lett, a Warner Bros Records pedig rekordot döntött az eladásában. 1990-ben jelent meg az “Enjoy The Silence” című kislemez, ami 1991-ben a Brit Awardson meg is nyerte A legjobb brit kislemez díjat, és azóta is a Depeche Mode legnépszerűbb kiadása.

Az 1993-as, grunge-os, élő hangszerekkel kísérletező “Songs of Faith and Devotion” album után a bandát a széthullás kezdte el fenyegetni Dave Gahan súlyosbodó heroinfüggősége és Wilder 1995-ös kilépése után. 1995-96-ban Gore próbálta összetartani a bandát, és miután Gahan is visszatért a drog rehabilitációról, ki is jött az “Ultra” című album.

2005-ben jelent meg a “Playing the Angel”, amire nemcsak Gore, de Gahan is írt számokat, és amivel a zenekar ismét világkörüli turnéra indult. Felléptek Észak-Amerikában, Európában, Mexikóban. Ugyanebben az évben az MTV Europe Music Awards-on megnyerték az első díjat A legjobb zenekar kategóriájában, egy évvel később pedig a Grammy-t.

2009. áprilisában jelenik meg a legújabb album, a “Sounds of the Universe”, aminek a keretében ismét világkörüli turnéra indulnak Gahanék. Fellépnek Észak- és Dél-Amerikában, Európában pedig 21 ország 28 városában, ami közül az egyik Budapest lesz.
 

[2009.06.28.]

Kiadványok
stúdió
Depeche Mode: Playing The Angel (2005)Depeche Mode: Playing The Angel (2005)Depeche Mode: Suffer Well (2006)Depeche Mode: Best of vol 1. (2007)Depeche Mode: Wrong (2009)Depeche Mode: Sounds Of The Universe (2009)Depeche Mode: Soothe My Soul - Remixes (2013)Depeche Mode: Memento Mori (2023)
video
Depeche Mode: Tour Of The Universe: Live In Barcelona (DVD2) (2010)Depeche Mode: Tour Of The Universe: Live In Barcelona (DVD1) (2010)
Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
jantar 2009.04.26. 13:50 • [1]
Nagyon jó lett az új album, főleg amik a Deluxe boxset-be kerültek. :D

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még