Alensa: 35% TopVue termékekre
2021. január 16. | szombat | Gusztáv nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Legutóbbi kiadványok
Örök lázadók - Pinyó 60 - Szuperkoncert 2009 (2009)
Pinyó 60 (2009)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Nem harsány Török Ádám és a Mini Aphroditéje  - mediterrán dreams
Az idén is volt Tabán - a legkeresettebb május elsejei bulin jártunk
Átfogó, minőségi és kihagyhatatlan: Pinyó '60
Pinyó csodálatos időutazása a Petőfi Csarnokban - képekben
40 éve a Bem Rakparton: ünnepel a Mini
     
 
Köves Miklós (Pinyó)
Születés dátum: 1949. január 17.
Aktív kapcsolat: Non-Stop (dobos), Rabb (R.A.B.B.) (dobos)
Egyéb kapcsolat: Piramis (dobos, 1975-1981), Török Ádám és a Mini (dobos, 1996-2009)
dobos
 
     

Köves „Pinyó” Miklós

1949-ben született, már a középiskolában kezdett foglalkozni a zenével. A Futuráma együttessel már egyetemi klubokban is felléptek. 18 éves korára már egy OSZK „B” kategóriás zenész vizsga boldog tulajdonosának mondhatta magát, ami abban az időben szerény gázsira való jogosultságot jelentett.

Az 1965-ös év már a Non-stop együttesben találja, ahol – többek között – Závodi János gitáros, Somló Tamás énekes, szaxofonos, Victor Máté zeneszerző és billentyűs is megfordult. Felléphettek a Balatonon és más szórakozóhelyeken is, de a zenekartól többre nemigen futotta. Hiába nyertek az 1971-es Táncdalfesztiválon II. helyezést a Lélegző furcsa hajnalon c. dalukkal; az országosan ismertséget sikerült elérni, de az átütő sikerhez kevésnek bizonyult. Számos rádiófelvételükből, ill. kislemezükből a Hungaroton lemezcég 2001-ben egy antológia CD-t jelentett meg, mivel a maguk idejében nagylemez felvételi lehetőséghez nem jutottak.

1973-ban, Som Lajossal együtt közösen felmerült bennük egy Taurushoz hasonló supergroup létrehozása. Ennek az anyagi hátterét próbálták megteremteni mikor 1973-75-ig külföldön Svájcban, és Németországban vendéglátóztak. Hazatérésük után alapították meg a Piramis együttest, mely alaposan átrendezte a hazai könnyűzenei életet. Az elképesztő siker és egészen 1982-ig tartott, de már előtte, az énekes Révész Sándor ’81-es kilépésével megrendült a Piramis addig szilárdan álló bástyája.

Ezután a zenekar egyes tagjai nehezen tették túl magukat a hardrock banda kényszerű felbomlásán. Ezek közé tartozott a kitűnő dobos, Pinyó is, aki semmiképp nem akart más rock-zenekarban játszani. Családot alapított, különböző színházi és filmes produkciókban vett részt. Évekig dolgozott zenés színházi darabokban (Radnóti, Vidám, Pesti, Thália). Több színész lemezén (Bodrogi, Hernádi és Voight), valamint számtalan Tv ill. mozi film zenéjében működött közre.

1990-től több rock, blues megmozduláson vendégeskedett. 1991-ben Török Ádám (a legendás Mini együtte vezetője), barátjával létrehozott egy új formációt Török Ádám és a R.A.B.B. néven. Ez a zenekar a rock és blues újjáélesztésében, valamint az élő zene terjesztésében is komoly szerepet vállalt. Több CD-t kiadtak részt vettek külföldi turnékon (Ausztria Németország, Svájc), felléptek rangos fesztiválokon (Finnország, Törökország, Szlovákia).

1996-ban Török Ádám újra alakította a legendás Mini együttest, azóta szintén töretlenül próbálják az igényes élő zenét megszerettetni a fiatalsággal.

2008. őszén a két régi Piramis taggal – Závodi János gitáros és Gallai Péter billentyűs -, valamint a Piramix (cover band) énekesével (Nyemcsók „Csoki” János) és basszugitárosával (Vörös Gábor) közösen megalakították a legendás formáció utódzenekarát Piramis Plus néven.

Ars poeticája: "Úgy gondolom, ha az élet is úgy akarja, a halálomig csinálom ezt az isteni, gyönyörű dolgot." 

[2008.11.01.]

Kiadványok
élő (live)
Köves Miklós (Pinyó): Örök lázadók - Pinyó 60 - Szuperkoncert 2009 (2009)
válogatás
Köves Miklós (Pinyó): Pinyó 60 (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Otthoni játékok

beszámolók még